Danmark om natten

Ambulancefører om natten: ”Det er med mørket, at skud, indbrud, rusmidler og volden kommer frem”

Mere end hver 10. lønmodtager arbejder om natten. Den rengør toiletter, serverer natmad, redder liv og holder Danmark kørende efter lukketid. Her er det fjerde afsnit med paramediciner, Torsten Fugmann Kristensen, der kører ambulance for Falck.

ambulance-fører
Offentliggjort

”Min faste makker henter mig hver morgen klokken halv ni, og så kører vi døgnvagt de næste 24 timer. Min kone plejer at sige, at vi skal i klubben. Der er mandehørm, når vi kører rundt i hele Region Hovedstaden.

Vi møder ind, lidt før det forrige hold får fri, overtager deres radioer, og så suser vi af sted. Vi skal være af sted på vej mod ulykkesstedet inden for 60 sekunder.

Nogle nætter får jeg sovet, men som regel holder jeg mig vågen, mens vi venter på næste kald. Jeg spiller computer eller bevæger mig. Jeg får altid små hvil, men jeg ved, at jeg ikke skal lægge mig for tungt, så er jeg ikke frisk, når jeg skal ud.”

”Om natten vågner underverdenen, rådvildheden og følelsen af at være alene. Det er selvfølgelig en generalisering, men det er med mørket, at skud, indbrud, rusmidler og volden kommer frem.

Jeg ser, hvordan folk begår selvmord på mærkelige måder og tæver hinanden med alle mulige bizarre ting. Mørkets gerninger er nemmest at gøre om natten. Dagen er mere for brækkede hofter.

Om natten farer du vild, også i hovedet, og du føler dig pludselig mere alene, end du ville gøre, hvis du kunne se. Jeg føler mig usikker, så snart jeg ikke kan se min makker i mørket.”

”Joken er at have glemt madpakken. Men der er ét moment, der stadig giver mig kuldegysninger, når jeg fortæller det nu. Det var en far, mor og to børn, der sad i kø i en bil. En mand ramte dem bagfra i en ordentlig brandert.

Det ene barn blev mast så langt frem fra bagsædet, at hun nærmest sad oven på sin mor, der havde set og hørt det hele. Alle var døde undtagen moderen, da vi kom frem. Mens vi arbejdede på hende, skreg og skreg og skreg hun. Og vi kunne heller ikke nå at hjælpe hende.”

”Man ser ikke nødvendigvis hele historien om natten, og den person, du møder ovre i hjørnet, er måske ikke en idiot, der står og råber døgnet rundt, selv om han gør det lige i den situation.

Om natten er folk mere ude af den, end når lyset kommer frem. Mange kan også have et syn på mig om natten kontra om dagen. Da jeg har den højeste stilling, er det også mig, der styrer, når vi er ude.

Jeg er kommanderende, jeg er hurtig, jeg er skrap. Også selv om jeg kan have lyst til at stå og flæbe, når et barn er druknet, eller en kvinde er slået ihjel. Men det kan jeg ikke, vi er der for at hjælpe dem og køre dem i sikkerhed, hvis vi kan. Når jeg oplever nogle af de skæbner, som natten lukker os ind til, bliver jeg glad for det liv, jeg har.”

”Ærlig talt har jeg ledt efter et nyt job, lige siden jeg havde min allerførste vagt for 13 år siden. Jeg er også en af dem på min station, der har arbejdet der længst. Mange bliver slået ud af nætterne eller skæbnerne, vi møder.

Jeg kan huske navnene på alle børn, jeg har set gå bort. Og jeg ved ikke, hvordan jeg kan blive ved. Men jeg tager i hvert fald ikke de nye job, når de dukker op. Jeg har misset mange af mine børns fødselsdage, juleaftener, højtider og helligdage både med dags- og natarbejde, og min kone siger, det har ændret min personlighed at arbejde, som jeg gør.

Det har også sat vores ægteskab på kanten et par gange. Jeg ved ikke, hvor anderledes jeg er blevet. Jeg var måske mere en blød fyr før. Sådan en, der tog sig af gardinerne og blomsterne.

I dag kan jeg godt glemme at købe fløde, fordi det ikke lige virkede så vigtigt, og jeg har fået ekstremt let til tårer. De kommer, selv hvis jeg ser en medaljeoverrækkelse i tv.

Natarbejdet gør dig irriteret, træt og utidig, men når jeg har fri eller ferie, savner jeg alligevel de blå blink, at køre igennem mørket og møde de mennesker, vi tager med os."

LÆS OGSÅ: Restaurantchef på Rio Bravo: "Vi sælger et ton flæsk. Om ugen"

LÆS OGSÅ: Radiovært om natten Ulrik Crone: "En mand ringede ind og fortalte, at han som 14-årig mistede sin dyd til en af gårdens kvier"

LÆS OGSÅ: Bjarne rengør toiletterne på Hovedbanegården: "Unge piger i dag sviner lige så meget som mændene"