Ulrik Crone Nattevagten på Radio 24Syv
Radiovært om natten Ulrik Crone: "En mand ringede ind og fortalte, at han som 14-årig mistede sin dyd til en af gårdens kvier"
Mere end hver 10. lønmodtager arbejder om natten. Den rengør toiletter, serverer natmad, redder liv og holder Danmark kørende efter lukketid. Her er det andet afsnit med radiovært Ulrik Crone.
Foto: Jonas Pryner
”’Nattevagten’ starter fem minutter over midnat, og jeg møder ind en times tid før for at forberede mig. Programmet skal have et godt emne, som lytterne gider være en del af. Vi har været forbi de store emner som livet og døden, men det kan også være mere aktuelle ting som Copenhagen Marathon og sportsafhængighed.
Programmet starter med, at jeg fortæller i 10 minutter om, hvad jeg har lavet og tænkt på i løbet af dagen, så spiller jeg et stykke musik, og så ringer folk ind. Det er ikke et debatprogram, men ideelt som at lytte til en privat samtale. Vi er syv forskellige værter, der har vagt to nætter i streg, fra midnat til tre om morgenen.”
”Jeg oplever, at radio om dagen er meget baseret på, at lytterne ikke skal skifte kanal – ’lige om lidt sker der noget’ og ’bliv hængende’ – og lytterne, der ringer ind, får ikke alverdens tid. På ’Nattevagten’ har jeg engang snakket med den samme lytter i en time.
Der er en anden ro om natten og en anden fortrolighed. Man kunne synes, at det at tale med nogen i telefonen er det samme, om det er nat eller dag, men folk er mere åbne, når det er mørkt.
Der var en lytter igennem, der fortalte om en dvd med opera, han havde, men som endte med at fortælle om, at han godt kunne lide, når escortpigers hår ramte ham på brystkassen. Det tror jeg ikke, du hører i radioen om dagen.”
”Der var en lytter, der ringede ind under et program, der handlede om kriminalitet og retsfølelse. Han kunne ikke forstå, at han som lastbilchauffør fik en større bøde for ikke at have orden på fartskiverne end den bilist, der kørte hans datter ihjel.
Han og hans kone havde mistet deres 17-årige datter. De kan have gode dage, hvor de sidder og snakker sammen ude i køkkenet, og så pludselig begynder hans kone at græde. Det er en af de samtaler, jeg har taget med hjem.”
”Jeg har altid været B-menneske. Nu har jeg fået familie og barn, så for mig er det en legitim undskyldning for at være oppe om natten. Når jeg har lavet radio, er jeg også fri for at køre i børnehave, hvilket er meget rart.”
”Jeg er blevet overrasket over, at så mange forskellige mennesker ringer ind. Jeg havde forventet, at det mest ville være folk, der ikke havde et arbejde at stå op til.
En dag sagde jeg i radioen, at det ville være sundt, hvis vores politikere lyttede med, så de kunne høre, hvad der foregik ude i landet. Så gik der 10 minutter, og så ringede fiskeriordføreren fra Venstre og sagde, at han tit lyttede med.
Jeg har talt med mange mennesker, jeg ikke normalt ville falde i snak med, og det har helt sikkert givet mig en større forståelse for, at vi kan lære en masse af
hinanden.
Jeg har flere gange talt med en dame, der bor i Gellerupparken, der fortæller, hvordan der er. En ven af programmet er alkoholiker, og jeg har kunnet følge med i hans forsøg på at droppe alkoholen og hans tilbagefald.
En mand ringede ind og fortalte, at han som 14-årig mistede sin dyd til en af gårdens kvier. I stedet for at være moraliserende eller tage afstand til dyresex blev jeg nysgerrig. Jeg spurgte ham, hvordan man ud ra en række af 20 kvier fandt den udkårne.”
LÆS OGSÅ: Bjarne rengør toiletterne på Hovedbanegården: "Unge piger i dag sviner lige så meget som mændene"
LÆS OGSÅ: Tim og Thomas arrangerer halsbrækkende rejser for unge mænd, der har haft kræft: ”Vi giver dem kontrollen over kroppen tilbage”
LÆS OGSÅ: Institut for (X) i Aarhus er en succes på lånt tid: ”Man skal have ild i øjnene for at komme her”