Forfatteren, filosoffen og iværksætteren Matias Møl Dalsgaard står bag GoMore, der er Danmarks førende portal for samkørsel og biludlejning. Her fortæller han, hvordan virksomheden blev en succes.
Foto: Ken Hermann 39-årige Matias Møl Dalsgaard, der er stifter af GoMore.
Matias Møl Dalsgaard vil gerne være den bedste til det, han beslutter sig for at gå i gang med. Om så det er sport, matematik, litteraturvidenskab eller at bygge en virksomhed op fra ingenting. Han sætter stor pris på intelligens, ristet rugbrød, Vesterhavet og Whitney Houston. Og så står han bag GoMore. En deleøkonomisk virksomhed, som medier og eksperter ynder at fremhæve, når de skal tale om fremtidens forbrugere. GoMore er Danmarks førende portal for samkørsel og biludlejning.
Som barn drømte han om at blive professionel badmintonspiller, og karrieren virkede heller ikke urealistisk. Han spillede på højt niveau, men stoppede brat i 2.g, da hans interesse for litteratur blev for stor. Efter gymnasiet arbejdede han på en skofabrik i Sæby, men han hadede det, fordi tiden ikke flyttede sig. Han følte ikke, det var godt for ham. Og efter en rejse til Cuba og endnu nogle småjobs, begyndte han på økonomiuddannelsen i København. Men det var med hans egne ord ’et forfærdeligt fladt miljø’, så han hengav sig til litteratur og filosofi, som han tog sin universitetsuddannelse i.
Netop filosofistudiet bragte Matias Møl Dalsgaard til Tyskland, hvor han mødte Søren Riis i foråret 2004. De vendte forskellige idéer sammen, fordi de begge to var forelskede i tanken om at bygge en virksomhed op fra bunden. I Tyskland var samkørsel allerede et fænomen, og de unge studerende ville gerne tage idéen med sig hjem til Danmark og udføre den.
Annonse
Søren Riis blev i Tyskland, mens Matias Møl Dalsgaard flyttede ind på et kollegium i København. Her fandt han en programmørstuderende, der kunne banke en hjemmeside sammen, mens hans arkitektveninde stod for designet. Det hidtil usete foretagende tiltrak sig hurtigt opmærksomhed: To unge fyre havde en idé, der både var god for miljøet og fik mennesker til at mødes. Og efter nogle minutter, hvor Matias Møl Dalsgaards ansigt var i centrum på morgen-tv, havde GoMore 3.000 nye besøgende på deres hjemmeside og 1.000 tilmeldte brugere.
Det lignede et drømmescenarie, og Den Blå Avis var hurtige til at spytte penge i idéen. Men den lovende begyndelse varede ikke længe. Virksomheden voksede ikke hurtigt nok, der var ikke nok brugere, og den Blå Avis trak sig som investor. Søren Riis og Matias Møl Dalsgaard fik deres anparter tilbage, og sidstnævnte fik job i konsulentmastodonten McKinsey.
Matias Møl Dalsgaard
39 år. Administrerende direktør og stifter af GoMore, der blev lanceret for første gang i 2005. Født i Silkeborg og opvokset i Sæby i Nordjylland. Gik på MGK, der er en forskole til musikkonservatoriet, samtidig med at han gik på gymnasiet i Frederikshavn. Bachelor i litteratur og kandidat i filosofi fra Aarhus Universitet. Har studeret i både Tyskland og Frankrig. Har skrevet en ph.d. og været ansat som post.doc. i filosofi. Er forfatter til bøgerne ’Du må ikke fortvivle’ og ’Det protestantiske selv’. Bor i København.
Her var tempoet højt, og miljøet kreativt og intelligent. Det fik GoMore til at føles som en klods om benet. Pisseirriterende i virkeligheden. Han ville egentlig bare gerne sælge til højstbydende. Men der var stadig få, loyale brugere på sitet, så de to stiftere nænnede ikke at lukke helt ned.
”GoMore lykkedes ikke så godt i første omgang. Tiden var ikke moden til det. Deleøkonomi fandtes ikke, og vi manglede de sociale medier. Det vidste vi bare ikke dengang,” siger Matias Møl Dalsgaard og griner uden lyd.
I 2013 genopstod GoMore, da Matias Møl Dalsgaard manglede noget nyt at lave efter at have opsagt sit konsulentjob i McKinsey, skrevet en ph.d. og været ansat som post.doc i filosofi på universitetet. Sammen med to nye partnere gik han fuld tid på projektet og lancerede en ny hjemmeside, der var integreret med Facebook. I dag har GoMore flere end en halv million brugere og står bag 45.000 samkørsler hver eneste måned. Alene i Danmark.
GoMore er også i gang med at udvide det danske samkørselsimperium til resten af Europa. Foruden Danmark kører GoMore også i Frankrig, Spanien, Norge og Sverige.
Annonse
Fra McKinsey har Matias Møl Dalsgaard lært kun at rekruttere de allerbedste. Men det er ikke nok at være den bedste inden for sit felt, hvis man drømmer om at blive fast mand i GoMores skævgulvede lokaler under loftsbjælkerne i Kompagnistræde i Indre København. Kulturel kapital er yderst værdsat hos Matias Møl Dalsgaard. Det gør ikke noget, at de ansatte ’har læst nogle bøger’ - at de mener noget og går op i noget, som han siger. Om så det er vin eller litteratur.
For hans eget vedkommende er business den interesse, der altid har eksisteret sideløbende med de andre beskæftigelser i hans liv, der tæller både violinspil, forfattergerninger og forskning. Violinen var mest af alt en gammel interesse, han genoptog i gymnasiet som en nebengesjæft. Alligevel bragte violinen ham til forskolen til musikkonservatoriet, som han fulgte sideløbende med sin undervisning i 3.g. Men her kunne han ikke blive den bedste, for han havde ikke øvet ligeså meget som barn som sine konkurrenter.
”Jeg gad heller ikke være musiker i øvrigt, så det var fint. Jeg er ikke sådan en cirkusartist. Det er mig, der skaber ting og tænker ting,” siger han.
Alting skal holdes på et vist niveau i GoMore, ligesom firmaudflugterne heller ikke må blive alt for fladpandede. Han forklarer, at der godt må være lidt ånd og kultur. De fleste spørgsmål til GoMore-direktøren bliver efterfulgt af sekunders stilhed, hvor han kniber sine rolige brungrønne øjne sammen og tænker sig om. Han holder af at bruge hovedet, og han har det bedst, når han bliver udfordret intellektuelt. Om så det er for at skrive en artikel til sit gamle gymnasieblad i Nordjylland eller at modellere noget i Excel. Han taler ikke med hænderne, til gengæld taler han langsomt og tydeligt.
"Det lyder banalt, og det er det måske også. Men jeg er nok egentlig forfatter og filosof lige så meget, som jeg er iværksætter,” siger Matias Møl Dalsgaard og sætter kursen tilbage mod sit skrivebord for ikke at komme endnu længere bagud i mailindbakken.
GoMore
GoMore har over en halv million brugere, 45.000 samkørsler om måneden og 4.000 biludlejninger om måneden i Danmark. I dag opererer GoMore i Frankrig, Spanien, Norge, Sverige og Danmark. Globalt har virksomheden 1.671.922 brugere og over 200.000 samkørsler om måneden. Stifteren af Just Eat, Jesper Buch, og stifteren af Tiger-kæden, Lennart Lajboschitz, er begge investorer.
Matias Møl Dalsgaards arbejdsdag
Annonse
Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?
”Jeg står op klokken halv otte, og når jeg vågner, er jeg et kæmpe kaos og ligger og tænker: ”Ej, mand. Jeg har slet ikke styr på det.” Men når jeg så har tænkt i et stykke tid, kommer jeg frem til, at jeg har nogenlunde styr på det hele. Jeg vil godt have ro om morgenen. Det behøver ikke vare særlig længe, bare fem– ti minutter. Det er ikke altid, jeg når det, men at drikke en kop sort kaffe, spise et stykke ristet rugbrød med ost, lytte til klassisk musik på P2 og cykle ind på kontoret gør, at jeg får fokus.
Jeg er på kontoret klokken ni og begynder arbejdsdagen med møder med mine teams. Jeg er direkte chef for omkring 12 mennesker, og det er lige i overkanten. Jeg bruger meget tid på møder med de mennesker oveni alle de andre kreative og nødvendige møder. Jeg arbejder bedst om aftenen, så jeg går sent hjem.”
Har du nogen faste rutiner i løbet af dagen?
”Jeg drikker en del kaffe i løbet af dagen. Egentlig også for meget. Og det er ikke kun for at holde mig vågen. Det er også for at få lidt ritualer. Jeg tager en kop kaffe, når jeg skal i et nyt ’mode’ eller i et nyt møde. Man kan tjekke ud og ind ved at lave en kop kaffe – det hjælper med at skabe en ny situation.”
Hvad er dine foretrukne arbejdsredskaber?
”Jeg bruger min iPhone og min Mac ekstremt meget. Jeg er ikke nødvendigvis Apple-fan. Tidligere har jeg brugt pc og overvejer at vende tilbage. Men jeg elsker min iPhone. Den er dejlig at holde ved og nem at bruge.”
Hvad er dine favoritapps?
”I GoMore bruger vi noget, der hedder Slack. Det er fandeme godt. Det er et internt kommunikationsværktøj til virksomheder, hvor du kan tale med folk en til en, i grupper eller med hele virksomheden på én gang. Det er lavet humoristisk, og der er god stemning derinde. App’en lægger op til afslappet kommunikation og fungerer generelt godt.”
Hvilke medier bruger du?
”Jeg tjekker løbende Berlingske og Jyllands-Posten på nettet, delvist fordi det er dem, der er gratis. Jeg tjekker også New York Times dagligt. Det er egentlig ikke fordi, jeg for alvor læser. Det er mere tidsspilde. Når jeg bliver lidt ufokuseret, så kigger jeg på dem for at se, hvad der sker. Jeg får mange af mine nyheder fra Facebook. Indimellem køber jeg Weekendavisen, hvis det skal være lidt behageligt i weekenden eller i sommerhuset.”
Hvordan kobler du af efter en arbejdsdag?
”Jeg ser ikke så meget fjernsyn, men det kan være helt hyggeligt bare at se Deadline, Nyhederne eller Champions League. Jeg ser ikke tv så længe ad gangen. Medmindre det er en fed serie. Det skal være ordentlig kunst som fx ’Mad Men’ eller ’Californication’. Hvis jeg skal koble af, tager jeg gerne til Vesterhavet. Jeg har købt et sommerhus i Kandestederne ved Skagen, og jeg elsker at komme væk fra København. Deroppe læser jeg, spiser god mad, går en tur, sover og forsvinder helt væk. Det handler om at komme væk fra det almindelige liv og fra kontoret for at få tid til at tænke.”
Har du en læresætning, du styrer efter?
”Nej. Jeg har masser af ord og bøger i hovedet, men jeg har ikke én sætning.”