Sådan skal du opbygge det perfekte CV

Sådan skal du opbygge det perfekte CV
Offentliggjort

I jagten på et nyt drømmejob, er det dem, du allerhelst vil være venner med. HR-cheferne. Særligt dem i landets mest populære virksomheder. Kender du ikke lige sådan én, kan vi heldigvis hjælpe lidt på vej. Vi har nemlig snakket med nogle af de vigtigste rekrutteringsfolk, som her fortæller, hvordan du kan gøre noget ekstra ud af dit CV.

CV’et er den vigtigste del af ansøgningen

CV’et er det mest afgørende element i din jobansøgning. Det understreger alle HR-chefer, som Euroman har snakket med. Læg hellere energien her end i den motiverede ansøgning. En af Microsofts recruitere har også vist os sit personlige CV, som du kan se her.

”Jeg starter med CV’et. Jeg kender efterhånden så mange virksomheder, at når jeg har læst, hvilke virksomheder og stillinger, du har været i, har jeg et temmelig godt billede af, hvad du kan,” fortæller Nicolai Raimund Jensen, HR Direktør i Carlsberg Danmark.

Giv overblikket

Rekrutteringsfolkene er generelt enige om, at et CV gerne må fylde flere sider. Men kun hvis du kan finde ud af at prioritere.

”Det må gerne være fire sider. Det skal give overblikket. Du må gerne være meget detaljeret om dine seneste erfaringer fra erhvervslivet. Hvad har du haft ansvaret for, hvad har du lært, hvilke projekter har du styret? Har du 30 års erhvervserfaring, skal du gøre mest ud af det sidste ting, du har lavet,” siger Stine Krogh Danielsen, senior rekrutteringskonsulent hos Arla.

Find tre resultater

Ud over at skrive, hvad du har lært, er konkrete resultater altid de bedste argumenter.

”I stedet for blot at liste de steder, du har erfaring fra, kan jeg godt lide, hvis du fremhæver de tre vigtigste resultater fra din karriere. Altså hvor du skriver, hvad du har opnået og hvad du har lært. Så har vi også lidt at snakke om til jobsamtalen. Beskriv opgaver, hvor du fx har været med i et projekt, hvor du skulle samarbejde med folk fra forskellige lande, har skullet levere indenfor korte tidsfrister eller overholde et stramt budget. Men gør det kort,” udtaler Karina Tewes, HR-ansvarlig hos Mærsks hovedkvarter.

Uddyb de rigtige erfaringer

En sætning, som HR-cheferne gentager, er, at dit CV ikke må være generisk. Og bestemt ikke en udskrift af din LinkedIn-profil.

”Du behøver ikke lave det fra bunden hver gang, men du skal målrette det til stilling og uddybe de erfaringer, som gør dig egnet til stillingen. Har du bare lidt erhvervserfaring skal det øverst. Det er det, der får dig til at stå ud,” udtaler Stine Krogh Danielsen, senior rekrutteringskonsulent hos Arla.

Hos Mærsk har HR-ansvarlig Karina Tewes en anden god pointe.

”Det er ikke givet på forhånd, at det du har med fra din nuværende virksomhed, er det som vil virke i den stilling du søger. Det handler om, hvad du har lært. Principielt kan der være et mere spændende potentiale i de kompetencer du fik med hjem fra en jordomrejse, når vi læser din ansøgning. Men det afhænger af jobbet.”

Ingen huller

Noget der vækker rekrutteringsfolkenes interesse er, hvis du ’glemmer’ en tidsperiode på CV’et.

”Lad være med at udelade noget, der skaber huller i CV’et. Skriv alt på. Ellers spørger vi med garanti ind til det under samtalen. Og husk at det ikke gør noget, hvis du fx har været på jordomrejse eller har forsøgt at starte din egen virksomhed, men er gået konkurs. Statistikken viser, at omkring 50 pct. af nystartede virksomheder lukker efter fem år, så alene det, at du har haft mod på at starte virksomhed viser, at du har drive og engagement,” siger Anders Kruse Olesen, HR Business Partner hos Rambøll.

Hjælp læseren

Når HR-cheferne skal pløje sig gennem 200 ansøgninger, er det dumt at lulle læseren i søvn med unødvendige oplysninger, inden det vigtigste træder frem.

”Hvis jeg skal to sider ind for at finde de gode argumenter, er der stor sandsynlighed for at jeg er blevet ukoncentreret og kommer til at overse det. For nyligt fik jeg en ansøgning til en lederstilling, hvor de første to sider af CV’et handlede om ansøgerens specialist-karriere. Jeg blev ikke hjulpet til at forstå, at han havde lederkvaliteter,” fortæller Mette Nørr Gantzhorn, chef for talent attraction og development i Research & Development hos Novo Nordisk

Undgå klicheer

”Jeg vil helst have et CV, der er kort, præcist og uden for mange klicheer om, at du er en teamplayer og kan have mange bolde i luften. Alle skriver sådan nogle ting, og det får dig ikke til at stå ud,” udtaler Karina Tewes, HR-ansvarlig hos Mærsks hovedkvarter.

Rejser frem for 12-taller

Et flertal af landets største virksomheder har såkaldte ’graduate-stillinger’, som er stillinger for nyuddannede. Stillingerne kan fx indebære en rotation mellem flere af virksomhedernes afdelinger og er meget populære. Fx hos Novo Nordisk, hvor over 10.000 søgte 60 stillinger i 2014.

”Søger du en af vores graduate-stillinger, har de fleste konkurrenter en lignende uddannelse. Derfor betyder rejser, udveksling og relevante studiejobs meget for at blive udvalgt. Meget mere en 12-taller,” råder Mette Nørr Gantzhorn, chef for talent attraction og development i Research & Development hos Novo Nordisk.

Alt kan give point

Bliver du eksponentielt mere bedrøvet, jo længere du kommer ned af dit tynde CV, skal du huske på, at erfaring kan hentes andre steder end i erhvervslivet.

”Du får point for eksempelvis frivilligt arbejde. Det signalerer drive, og at du vil noget med dit liv. Hvis du har siddet i en eller anden bestyrelse, har du måske forståelse for styring. Et trænerjob i den lokale sportsklub kan give forståelse for budgetter, hvad det vil sige at indgå i et team etc,” siger Anders Kruse Olesen, HR Business Partner hos Rambøll.

LÆS OGSÅ: Sådan investerer du dig rig igen

LÆS OGSÅ: Nybegynderens guide til arkitektur

LÆS OGSÅ: Euroman klassiker fra 2002: Mærsk Mc-Kinney Møller