Simple Feast-stifter: "Vi vil forandre den globale madkultur fuldstændigt"
It-millionær og iværksætter Jakob Jønck har skabt Simple Feast; et plantebaseret måltidskoncept, som på én og samme tid skal revolutionere vores madkultur og omsætte for millioner. Men hvorfor må vi nu ikke længere mæske os i møre bøffer og steak tartare?
Foto: Martin Bubandt
Hvad er formålet med Simple Feast?
”At forandre den globale madkultur fuldstændigt. Klimaet halter, vores sundhed halter, og roden til problemet er bøffen på din tallerken. I takt med at vi er blevet et rigt samfund, har vi mere end fordoblet vores kødindtag. Jeg kan i bund og grund være ligeglad med de konsekvenser, dine madvaner har for din sundhed, men det handler bare ikke om dig længere. Det handler om alle andre end dig selv. Det handler om den næste generation. Jeg synes ikke længere, at vi kan tillade os at kigge på vores eget ego. Vi er nødt til at forholde os til, at verden fortsætter efter os.”
Hvorfor skal vi bytte vores bøffer ud med CO2-neutrale madoplevelser i måltidskasseform?
”Kød er ikke bare dårligt for klimaet, det kan også have store sundhedsmæssige konsekvenser, og der er rapporter dybt forankret i videnskaben, der siger, at én ting er, at du redder planeten ved at skære kødet ned til 13 gram per dag, men sundhedsfordelene er jo også gigantiske. Politikerne er enormt bange for det her, for vi skulle jo nødig lægge afgifter på, vi skulle nødig fortælle folk, hvad de skal, men de glemmer, at vi gør det i forvejen. Vi gør det på sukker, vi gør det på cigaretter og på alt muligt andet – men lige med kød er politikerne ekstremt berøringsangste. Det gør bestemt ikke sagen bedre, at vi har en så stor eksport af svinekød. Men det ændrer ikke på, at tallene fortæller os, at sundhedsbesparelsen rent samfundsøkonomisk ville være enorm, for folk ville blive gladere og sundere af at spise mindre kød.”