5 film der undersøger den amerikanske sjæl

Der går ikke en dag uden, at medierne flyder over med historier om, hvor splittet et land Amerikas Forenede Stater er. Hvis du ikke helt kan få nok – men samtidig har brug for en nyhedspause efter den heftige midtvejsvalgsdækning – er her en håndfuld film, som siger noget om USA’s tilstand.

Daniel Day-Lewis i Lincoln
Offentliggjort

Amerikansk politik bliver dækket 24 timer i døgnet i disse år. Hvor det for blot nogle få år siden var en del af nyhedsstrømmen, at Obama havde overgået sig selv oratorisk, forsøgt at få gennemført sin politik eller havde helet landet efter et tragisk skoleskyderi, er historien fra den anden side af Atlanten helt anderledes i dag. Og ikke mindst langt mere dækket.

Nu hedder præsidenten Trump, og med ham er der fulgt vulgært sprog, en spektakulær Ruslandsundersøgelse og ikke mindst timevis af diskussioner om hans evne til overhovedet at lede og samle USA som nation.

Midtvejsvalget blev overstået natten til onsdag, og det gav samme resultat: USA er et splittet land fyldt med folk, der har svært ved at tale sammen. Både henover midten og ved middagsbordene.

Derfor er det jo kun ekstra godt, at vi har film. Dem har amerikanerne altid har været ret gode til at sende ud i verden – uanset om præsidenten har ført udenrigspolitik med åbne arme eller med trusler. I øjeblikket er det endda så heldigt, at der findes en håndfuld virkelig stærke, amerikanske varer på de danske streamingtjenesters bugnende hylder. Alle taler de ind i det, der i disse år deler Amerikas Forenede Stater over i to.

Så uanset om det handler om fattigdom, sociale svigt, homoseksualitet, historie eller racisme, er der virkelig stærke sager i streamingland for tiden. Tag blot disse fem filmperler.

The Florida Project

Én af de bedste film, der er blevet lavet i USA i de senere år, er ’The Florida Project’. Instruktørtalentet Sean Baker (’Tangerine’) følger med et både barskt og følsomt kamera efter pigen Moonee, der spilles med så meget glæde og smerte af unge Brooklyn Prince, at man gribes fra første øjeblik.

Historien udspiller sig i et socialt boligbyggeri kun få gader fra Disneyland i Florida, men der er bestemt ikke meget eventyr over Moonees fortælling. Den lille pige lever bedst i sin egen fantasi, men Sean Baker formår konstant at lægge små ledetråde ud, der viser sig, at gemme på et virkeligt mareridt for enden af hver eneste. ’The Florida Project’ er én af de bedste film om skyggesiden af den amerikanske drøm, der nogensinde er lavet.

Kan streames på Viaplay fra 13. november

Detroit

Sommetider må man se tilbage i historien for at forstå, hvad der sker i verden i dag. Det gør mesterinstruktør Kathryn Bigelow med ’Detroit’, som er baseret på en række virkelige hændelser over en skæbnesvanger nat i 1967.

Raceproblematikken står frem, som var den lavet af stikflammer, og ligesom i instruktørens tidligere mesterværker – ’The Hurt Locker’ og ’Zero Dark Thirty’ – er alt så gennemresearchet og skræmmende, at man ikke sådan lige kan lægge filmen fra sig, når rulleteksterne melder deres ankomst. Samtidig er parallellerne til nutidens raceuroligheder i ”The Land of the Free” skræmmende nærværende hele vejen igennem ’Detroit’.

Kan streames på C More

Outside In

Hvilken virkelighed er det, man kommer ud i, når man har siddet to årtier i et amerikansk fængsel – uden at have gjort noget? Det spørgsmål stiller den lille, brillante ’Outside In’, der med en inderlig hovedrolleskuespilpræstation af Jay Duplass (’Transparent’) formår at vise, hvordan det amerikanske retsvæsens nultolerance ikke altid er lige retfærdigt.

Dette ligger hele tiden og simrer i en film, hvor Duplass’ rolle forsøger at finde en plads i det amerikanske samfund. Og måske også en menig med tilværelsen midt i det.

Kan streames på Netflix

Lincoln

’Lincoln’ føles pludselig som en virkelig bedaget film, selvom den kun er seks år gammel. Genser man den, vil man nemlig opdage, hvordan det amerikanske syn på nationen er skiftet. ’Lincoln’ er en samlende film, der fortæller om én af USA’s mest ikoniske præsidenter, som førte landet igennem Den Amerikanske Borgerkrig og fik ophævet slaveriet.

Men samtidig er der i filmen en forståelse af fællesskab. Dette står i skarp kontrast til, hvordan mange amerikanere ser på deres land i dag, og i den henseende bliver filmen et billede på, at USA siden Daniel Day-Lewis’ Oscar-vindende præstation i en film om demokrati og frihed for alle er blevet fundamentalt forandret.

Kan streames på C More

Call Me by Your Name

Fortællingen om Elio, der danderer den i den norditalienske 80’er-sommer med sine amerikanske, intellektuelle forældre, kunne let være blevet en film, der var lige så smagfuld og ufarlig som et glas lunkent prosecco.

Men tværtimod er der så meget elegance og smerte i ’Call Me by Your Name’, at man har lyst til at sætte filmen på igen i samme øjeblik, den slutter. Elios far, som er professor, får nemlig hjælp hen over sommeren af researchassistenten Oliver, og ham bliver Elio så interesseret i, at de to yngre herrer ikke rigtig kan koncentrere sig om andet end hinanden.

Hver eneste scene er smukt turneret, og ’Call Me by Your Name’ rammer i den grad ned i den amerikanske samfundsdebat netop nu, fordi den så tydeligt tør stille sig frem og sige, at seksualitet betyder noget. Det gjorde den også for over 30 år siden, og spørgsmålet er, om amerikanerne mentalt er kommet særligt meget længere den dag i dag, når det handler om accept og tolerance.

Kan streames på Viaplay

Se, hvad vi ellers skriver om: Film, Streaming, Dokumentar, Netflix og Viaplay