Brødrene Jessen spiller sammen for første gang: "Det er sgu ret smukt"

Brødrene Sebastian og Andreas Jessen indtager hver sin hovedrolle i Avaz-brødrenes ambitiøse nye tv-serie ’Alfa’. En kulmination, siger de – men måske også en begyndelse.

Brødrene Jessen spiller sammen for første gang: 'Det føles som en kulmination'
Offentliggjort

Hvis man i de senere år kun har haft et halvt øje på den danske film- og tv-branche, så kan man til nøds undskylde sig, hvis man ikke ved, at der findes to unge skuespillere med efternavnet Jessen.

”Nogle tror, at vi kun er én person,” siger Andreas, den yngste af brødreparret. ”De fleste kan bare ikke finde ud af, hvem der er hvem,” tilføjer han.

Men der er altså to. Sebastian og Andreas hedder de, og de er 34 og 31 år. De ligner hinanden − til en vis grad.

Der er noget ved trækkene omkring læberne, der går igen hos dem begge (lige i dette øjeblik kan det dog være svært at se, fordi et fuldskæg fylder størstedelen af storebror Sebastians ansigt). Også deres øjne bærer nogle ligheder, omend Andreas’ glimter mere livligt, og hans øjenbryn skyder op i en sådan bue, man som barn lærte, de skulle gøre, hvis man ville tegne en rigtig glad person. Engang var Sebastian blondere − som sin lillebror. Nu er hans hår mørkebrunt. Og i højden adskiller et par centimeter dem … i lillebrorens favør.

”Prøv at høre,” indskyder Sebastian, ”vi er i virkeligheden ret forskellige. Vi lever ret forskellige liv.”

Hans eget er ’lidt kedeligt’, fortæller han. Han bor i et rækkehus med sin hustru og deres to børn, mens Andreas bor i en ’fed lejlighed’ på Frederiksberg med sin kæreste og deres delebarn. Sebastian har bil og tagboks, lillebror har motorcykel. Andreas byder ind med et eksempel:

”Når vi var i Tivoli som børn, ville jeg prøve det hele, men jeg var ikke høj nok. ’Seb’ var høj nok, men ville ikke prøve noget af det.”

Nu har de prøvet noget sammen for første gang i deres voksne skuespillerkarrierer: De har spillet overfor hinanden, i hver sin hovedrolle. Fra den 16. august (efter redaktionens deadline) har man på TV 2 Play og TV 2 Zulu kunnet følge dem som brødrene Adam og Jacob i thrillerserien ’Alfa’, som er − og her bindes der dobbeltknude på brodertemaet − instrueret, skrevet og produceret af Avaz-brødrene, Milad, Mehdi og Misam Avaz.

Og det er ikke uden en mærkbar stolthed, de to brødre − Jessen og Jessen − kan se deres navne pryde toppen af plakaten på en stor TV 2-serie.

”Jeg synes, det er pissesejt,” siger Sebastian og skyder hagen en smule op, han sænker den igen og kigger over på sin lillebror: ”Jeg ved også, at vi har en mor, der er meget stolt. Hun er faktisk ved at sprække af stolthed. Men jeg synes, det ér godt gået, ærlig talt!”

”Det føles også lidt som en kulmination,” tilføjer Andreas. ”Det er selvfølgelig også en start på noget, men det er en kulmination på, at vi begge har spillet skuespil i så mange år, og nu står vi her sammen.”

”Det er sgu ret smukt,” siger Sebastian.

Andreas skyder ind igen:

”Og så med Avaz-brødrene, som har lavet et par film og nu en stor tv-serie sammen. Der er en fed følelse omkring det, en god holdånd,” siger han. ”Som jo ikke bliver mindre af, at vi rent faktisk er brødre.”

thumbnail__dsc0108_final.jpg

I serien spiller Andreas og Sebastian brødrene Adam (Andreas) og Jacob (Sebastian), der efter at være vokset op med en højtstående narkokriminel far stikker ned ad hver sin skæbnevej: Lillebror Adam smider en lovende erhvervskarriere i grøften og kaster sig i armene på gamle, småkriminelle bekendtskaber fra sit nordsjællandske provinsophav, mens storebror Jacob formår at løsrive sig fra fortidens lange fangarme og melde sig ind i politiet. Men hurtigt viser fortiden sig, naturligvis, at være en uafrystelig livsbetingelse.

Vender man blikket mod Andreas og Sebastians egen opvækst, er der ikke mange sammenfald at få øje på foruden den genetiske forbindelse. De voksede op i Gladsaxe, trygt og traditionelt, hvor de boede i det samme hus, fra de blev født, til de flyttede hjemmefra, sammen med deres mor og far. Men i 2014 indtraf mørket: Faren mistede livet til kræft, da Andreas og Sebastian var 24 og 27.

I pilotafsnittet i ’Alfa’ mister brødrene Adam og Jacob også deres far, og selv om omstændighederne er så væsensforskellige, som de kan være, ligger der i et sådant tab en ’grundfølelse’, som kan trækkes på i skuespillet, fortæller Andreas.

”På skuespillerskolen får man at vide, at man ikke skal trække på egne erfaringer,” siger Andreas. ”Men jeg synes, det er lidt fjollet. Det tror jeg næsten ikke, vi kan lade være med. Du kan jo kun skabe noget, du har oplevet. Så kan du skrue på det, forstærke det, tone det ned. Når vi har oplevet sorgen over vores egen far, der gik bort, så har vi noget der, vi kan tage med ind, når vores karakterer mister deres far.”

Sebastian tygger lidt på den.

”Jeg synes bestemt ikke, man skal have oplevet alt for at kunne spille alt,” siger han.

Men at være brødre, dét har de oplevet. Og det er derfor, de begge er med i ’Alfa’. Sebastian, der spillede med i Avaz-brødrenes to første film, blev valgt som den første, og siden blev Andreas knyttet til, fordi han er dygtig, klart, men også fordi han er Sebastians bror. Det er de ærlige omkring, og det var Avaz-brødrene ærlige omkring.

Sebastian JessenAndreas Jessen

Sebastian Jessen

Født i 1986

Uddannet indenfor markedsføring.

Har medvirket i blandt andet: ’Mens vi lever’ (2017), ’Herrens veje’ (2017-18), ’I krig og kærlighed’ (2018), ’2900 Happiness’ (2008-09), ’Rich Kids’ (2007), ’Kærlighed ved første hik’ (1999).

Nomineret til en Bodil, en Robert, en Svend og en Zulu Award for sin rolle i ’Mens vi lever’.

Andreas Jessen

Født i 1989

Uddannet på skuespillerskolen i Odense.

Har medvirket i blandt andet: ’Mercur’ (2017), ’Valhalla’ (2019), ’Den anden verden’ (2016), ’Hvidsten Gruppen’ (2012).

Nomineret til en Robert for sin rolle i ’Mercur’.

Hvad det at være brødre så helt præcist betyder for deres præstationer overfor hinanden, når kameraerne først ruller, er vanskeligere at sætte fingeren på, siger Sebastian.

”Det er lidt svært … og det ér udefinerbart … men der er jo bare en energi, som er lidt den samme brødre imellem, en indforståethed,” forsøger han.

Andreas fortæller, at Milad, som er den yngste i Avaz-trioen, og som har skrevet og instrueret ’Alfa’, ser en forbindelse mellem netop ham og Andreas.

”Han mente, og det har han sådan set ret i, at vi har en forståelse for nogle mekanismer, fordi vi begge to har været småbrødre,” siger Andreas.

Jeg spørger dem, hvad det er, Milad kan. Sebastian byder først ind:

”Jeg synes, han er god til at skabe nogle universer, der overrasker. Det var også det, der tændte mig helt vildt, da jeg første gang læste ’Mens vi lever’ (Avaz-brødrenes debutfilm fra 2015, red.) – twistene og springene mellem tid. Det vil du også opleve i ’Alfa’. Og til sidst falder så femøren. Det mod, han har, er beundringsværdigt,” fortæller Sebastian.

”Han taler heller ikke ned til sit publikum,” tilføjer Andreas.

Andreas og Sebastian er begge lykkedes med den delikate disciplin, som det er at veksle en succesfuld tilværelse som børne- og ungdomsskuespiller til en succesfuld tilværelse som voksenskuespiller.

I Sebastians tilfælde har roller i film som ’I krig og kærlighed’ (2018) og Avaz-brødrenes ’Mens vi lever’ (2017) og ’Kollision’ (2019) for alvor givet billet til den voksne afdeling. Og lagt en smule afstand til tidligere referencepunkter som Anjas kække lillebror Brian i ’Kærlighed ved første hik’ og den cokesniffende Hellerup-knægt Simon i ’Rich Kids’.

For lillebror Andreas fandt konfirmationen sted med hans bærende rolle i TV 2 Charlie-serien ’Mercur’ (2017), som han landede umiddelbart efter skuespillerskolen. Rollen som den unge radiopirat Flemming Vestergaard satte ham – som sin storebror i samme år – straks i et andet, mere voksent skær, end hvad tidligere roller havde båret præg af.

Men denne gang, denne tv-serie, markerer dog et nyt trin for den 31-årige Andreas, den endelige besegling, måske:

”Der er noget specielt ved det her nu,” siger han. ”Jeg føler, at jeg lander i en voksenrolle. Det tænker jeg, at vi begge føler.”

Ingen af de to er kræsne (dertil bliver de ikke tilbudt nok jobs, siger de ærligt), men med årene har appetitten for de mere alvorstunge projekter alligevel taget til.

”Jeg synes klart, det er mest interessant at gå ind i projekter, som vil noget mere end bare at underholde,” fortæller Sebastian. ”Ofte er det også dem, der er de hårdeste at lave, men det er det fedeste arbejde.”

”Det behøver ikke være politisk,” siger Andreas, ”men jeg kan også mærke, at det er ekstra sjovt at arbejde med en som Milad, fordi han har så meget på hjerte. Det giver bare en ekstra dimension.”

Jeg spørger dem om fremtiden – og til udlandet.

”Alt er oppe i luften, alt kan ske,” siger Sebastian. ”Jeg er repræsenteret i London, og jeg er jo superspændt på at se, hvad det her kan føre til. Men jeg er også realist. Og jeg har også måttet erkende, at man nogle gange tror, der vil ske en hel masse, og så sker der ikke en skid.”

”Jeg er ikke afvisende overfor udlandet, hvis det byder sig,” siger Andreas. ”Men jeg flytter heller ikke til Los Angeles i morgen og køber en lottokupon. For mig handler det om at nyde, hvor jeg er. Jeg ved godt, at jeg lige nu laver en hovedrolle i en fed produktion, og det er sgu ikke sikkert, jeg får lov til det igen lige foreløbig. Det kan også være, at jeg aldrig gør? Jeg må nyde det, mens jeg er her.”

'Alfa' har præmiere i dag på TV2 Play og TV2 Zulu.

Se, hvad vi ellers skriver om: Skuespil, Interview og Film