Det er normalt at have sex på parkeringspladser i Charleroi, siger fotografen bag billedet, Giovanni Troilo.
Men kritikere mener ikke, at lyset under parret fra en lommelygte virker autentisk. Og det er også pudsigt, at billygterne er tændt – hvorfor er de det, hvis man gerne vil holde sit forhold hemmeligt på en parkeringsplads? Tilføjer de.
Giovanni Troilo vandt for nylig en World Press Photo-førstepræmie for sin fotoserie af den belgiske by Charleroi. Det er en mest prestigefyldte pris, man kan vinde som pressefotograf. Og hos World Press Photo siger direktør Lars Boering, at de ikke kan afgøre, hvordan man dyrker sex på en parkeringsplads.
Til gengæld er der lige kommet nye informationer om, at han har taget et billede i Bruxelles, men som sagt det var fra Charleroi. Det er et billede, hvor nøgne kvinder står om en nøgen mand på et bord. Det er snyd, siger Lars Boering.
Nu er Giovanni Troilo blevet diskvalificeret.
Lars Boering fremhæver dog, at serien i første omgang blev valgt, fordi den er med til at diskutere, hvad man kan og må fotojournalistisk.
Da fotoserien vandt for et par uger siden, tog Euroman netop denne diskussion med tre danske fagpersoner, der til daglig beskæftiger sig med fotojournalistik.
Her kan du læse artiklen:
I døråbningen mellem de to rum hænger mandens mave udover stolekanten og breder sig så langt ud i rummet, at den yderste del med navlen forsvinder bag dørkarmen. Manden hviler sit ansigt på sin hage. Hans bryster er nøgne og har med mandens siddende position lagt sig henover den hængende mave.
Der sidder han. Philippe.
Hans portræt er blot ét i en større billedserie: ’The Dark Heart of Europe’, der vandt en førstepræmie ved uddelingen af årets World Press Photos for nylig. Fotografen bag serien er italienske Giovanni Troilo, der med sine billeder skildrer flere indbyggere i den belgiske by Charleroi.
Byen blomstrede med industrielle arbejdspladser frem i 1950’erne og 1960’erne. Mange flyttede til – blandt andet Giovanni Troilos bedsteforældre. Det er derfor, han valgte at besøge byen.
Men billederne skal ikke kun ses som den enkelte by.
- De kunne i princippet være taget flere steder i Europa. Rigtig mange byer er gået i stå efter arbejdspladserne på stålværfter og lignende er lukket ned, skriver han i en mail til euroman.dk og fortæller, at store områder i Charleroi i dag er vokset til, og folk flytter væk.
Manden på stolen, Philippe, er en af dem, der stadig bor i Charleroi. På skabet foran væggen, der gemmer hans mave, står et ansigt støbt i gips. Det har kinder som en sumobryder, og blikket er rettet imod døråbningen, hvor Philippe sidder.
Næsen på gipsansigtet peger hen mod væggen ved siden af Philippe. Her hænger to svulmende ansigter i glas og ramme. Lige ved siden af dem, hænger der en hånd. Den sidder på en sortklædt dukke, der bleg stirrer lige frem for sig.
Blikket fangede jurymedlem til Årets Pressefoto i Danmark og fotoredaktør på Børsen, Sofia Wraber.
- Det gav et ordentligt sug i maven, da jeg opdagede dukken allerforrest. Hvad laver den der? Påklædningen og især ansigtsudtrykket virker fjendtligt, næsten truende. Og hvad er der med alle de store ansigter, er det ham selv? Hvem er det? siger hun til euroman.dk.
Giovanni Troilo siger selv, at han ikke ønsker at give nogle klare svar med sine billeder, det handler mere om at sætte tanker i gang. Men én ting er sikkert. Det der sker på billederne, det sker også i virkeligheden.
LÆS MERE: Dette er ikke et fotografi af en kvinde
Giovanni Troilo selv siger, at han håber dem, der ser serien, bliver overraskede. Ligesom han selv gjorde, da han besøgte byen, derfor skal der også være noget, man skal tænke over.
Som direktør for billedbureauet Scanpix og dommer ved Årets Pressefoto ser Niels Hjerrild dagligt på meget fotojournalistisk arbejde.
- Det er befriende at se nogle billeder, der ligger langt væk fra det almindelige dokumentarfotografi løbe med en så stor pris som World Press Photo. De var ikke det sikre valg,” siger han og slår fast, at han godt kan lide Giovanni Troilos serie.
- Han taler meget ind til mig med, hvor det er, at Europa er nu, og hvor det er, Europa er på vej hen. Hvad er det, vi skal videre med? Billederne er meget dystre og håbløse, men er det nødvendigvis så negativt det hele?
World Press Photos uddeles en gang årligt, hvor der udpeges otte vindere i otte kategorier, der rummer sport, nyheder, natur og altså generelle samtidsproblemer. Derudover hædrer dommerne en fotograf med årets absolut bedste billede; World Press Photo of the Year, som danske Mads Nissen fra Politiken løb med i år. Den danske fotograf Jan Grarup er også tidligere blevet hyldet med World Press Photo-priser.
LÆS MERE: Vindende fotografi: Da Messi og vm-pokalen så hinanden dybt i øjnene