PREMIERE: Ny web-tvserie på euroman.dk om kreativitet og ritualer
Hvordan arbejder mænd som Nikolaj Koppel, Erik Brandt og Mads Brügger? Ny dokumentarserie på euroman.dk i fem afsnit dykker ned i deres ritualer. Her er det første afsnit.
Det hele begyndte for omkring to år siden som en flyvsk tanke hos Oliver Enné, der i dag er kreativ konsulent hos VICE. Han ville indkapsle, hvordan nogle af de danske mænd, som han selv ser op til, kom frem til deres designs, malerier og journalistiske produkter. Han undrede sig over, hvilke ritualer de havde, og hvordan de mon tænkte.
Den abstrakte tanke er i dag blevet til fem minidokumentarer, hvori vi møder henholdsvis designer Erik Brandt, journalist Mads Brügger, kunstner Ingvar Cronhammar, forfatter Knud Romer og pianist Nikolaj Koppel.
Og hvert afsnit kan du se over de næste fem torsdage her på euroman.dk
Annonse
Det var sidstnævnte, Nikolaj Koppel, som hele projektet startede med for et par år tilbage. Dengang havde Oliver Enné mødt ham i forbindelse med tidligere interviews, og Koppel virkede til at have en interessant baggrund.
”Det interesserede mig, at han havde været klassisk pianist, og hvordan han havde arbejdet på at blive til det. Hvad gør, at han kunne levere noget særligt? Hvad gør, at nogle generelt kan det?” fortæller Oliver Enné, der har været producer på alle indslagene.
Sidenhen tog de fem portrætter form, hvor Oliver Enné og resten af holdet med instruktør og fotograf Thomas Howalt Andersen, fotograf Rasmus Quistgaard, med-producer Kristina Juhl Brogaard og art director Mads-Emil Luplau i samarbejde skabte det endelige resultat.
De har alle arbejdet con amoure ved siden af deres respektive jobs i reklamebranchen. De har haft mulighed for at arbejde med helt frie rammer, som de fortalte til lanceringen af dokumentarerne på Kunstforeningen Gl. Strand for nylig.
”Vi kommer fra en branche, hvor tid normalt er lig penge, men her har vi haft mulighed for bare at snakke med de medvirkende, tage os tid til at finde ud af, hvor kameraet skulle stå og så lade dem sige, hvad der faldt dem for munden. Der har ikke været noget kommercielt ben,” siger Oliver Enné.
Opgaven var at finde frem til, hvad der skal til for at blive ved med at udvikle sig, hvordan man bruger det, man har lært, og hvordan man finder på igen og igen.
Annonse
Spørgsmålet er så, om man får noget svar på det ved at se dokumentarerne.
”Ritualerne ligger tit i en kedelig hverdag,” siger instruktør og fotograf Thomas Howalt Andersen.
”Det har vi arbejdet med at komprimere sammen til nogle refleksioner og tanker fra de medvirkende, som forhåbentlig sætter nogle tanker i gang hos dem, der ser vores indslag. Det er sjovt, hvis man selv bliver klar over ritualer, man ikke var klar over. Hvad er det, de siger til os? Det er også det, vi gerne vil med filmen, så man spørger sig selv, hvad det er for nogle ritualer, man selv har.”
Fotograf Rasmus Quistgaard fortæller, at de bevidst ikke har arbejdet med at presse en form ned over de medvirkende men tilladt sig selv en frihed til at lade dem fortælle om det, der er vigtigt for vedkommende i forhold til hans liv og væremåde.
Dét gør både tonen, indholdet og historierne forskellige i hvert afsnit, siger han, og det kan man også se på folks reaktioner, når de ser dem.
”Alle seere af afsnittene har indtil videre haft individuelle favoritter, så jeg synes, man skal se filmen og så se, om man får nogle guldkorn eller en kerne, man enten kan distancere fra sig selv eller tage til sig. Man kan lade sig inspirere, ” siger han.
Selv har gruppen på fem også lært en del i processen og af det færdige produkt.
Annonse
”Jeg gider ikke lave en top tre liste med, hvad der er gode ritualer eller det gode ved at have ritualer,” siger Oliver Enné.
”Men Erik Brandt nævner blandt andet, at ideer og nytænkning ikke er noget, som nogen bestemte personer har i sig. Det er noget, der kommer til dem, fordi de arbejder hårdt. Det, synes jeg, er ret vigtigt. Og et ritual behøver ikke være for den kreative vinding, det kan også være for at have det godt. Og det er godt at have ritualer, gentagende handlinger, som du får noget ud af personligt eller arbejdsmæssigt.”