Emmy-uddelingen bliver mere og mere vigtig. Hvor Oscar-statuetterne igennem snart et helt århundrede har været den mest anerkendte filmpris, er magten i Hollywood ved at skifte. Det tager tid, når vi taler prisoverrækkelser, men kunstnerisk set har serieland i de senere år overhalet filmverdenen som det sted, hvor der bliver lavet de vildeste og mest interessante ting.
Det ser man især, hvis man lader blikket løbe ned over de Emmy-nominerede i år. I gode filmår er der måske tre til fire film, som kan hjemtage mange Oscar-statuetter, men på seriefronten er konkurrencen langt hårdere og med markant større diversitet. Det skyldes til dels, at der produceres virkelig mange serier for tiden, men også at kvaliteten er tårnhøj.
2020 ligner ganske enkelt et skelsættende år for serierne.
I år her nemlig ikke nogen seriebasker a la ’Game of Thrones’, som står klar til at suge al opmærksomhed til sig. Tværtimod er 2020 kendetegnet ved mange, mindre serier og ved et manglende fysisk show. Tværtimod stilles der om til takketaler i stjernernes private gemakker eller pompøse festlokaler, hvis de vinder noget.
Her er tre ting, du skal holde øje med for at være klædt godt på til én af film- og seriebranchens vigtigste aftener.
Det overnaturlige styrer
Der er et eller andet i vores tid, som giver os lyst til at drømme os lidt væk og alligevel få et los lige i maven. Det viser nomineringernes trang til det overnaturlige. Den mest nominerede serie overhovedet i år er ’Watchmen’, som kan ses på HBO Nordic, og som bevæger sig rundt i Black Lives Matter-tematikker med fortællingen om et dystopisk samfund, hvor lovløsheden er ude efter venstreorienterede og afroamerikanere i al almindelighed. Og så er der jo ’Star Wars’. ’The Mandalorian’ (Disney+) har fået 15 Emmy-nomineringer i år, og selvom de mestendels er i de teknisk kategorier, er spin-off’et lige netop teknisk imponerende. Historien foregår efter Imperiets fald og handler om en dusørjæger, der forsøger at klare sig i en usikker galakse, mens trøstesløsheden lyser ud af billederne. Det gør den ikke i ’Stranger Things’ (Netflix), men den seneste sæson af fortællingen om unge på kanten af det overnaturlige har til gengæld en smule mere ro end de tidligere sæsoner. Det er formentlig også derfor, den er blevet nomineret til hovedprisen i dramakategorien.
Kvindernes år
Årets bedste serier har storspillende kvinder i de bærende roller. For selvom Daisy Edgar-Jones ikke blev nomineret for ’Normale mennesker’ (DRTV) (også hendes mandlige medspiller Paul Mescal blev forbigået), så er det de kvindelige roller og Emmy-nominereringer, man husker. Der er de dramatisk brillante af slagsen som Jennifer Anistons nyhedsvært i ’The Morning Show’ (Apple TV+), Laura Linneys thrillerramte præstation i ’Ozark’ (Netflix), Shira Haas’ store gennembrud i ’Unorthodox’ (Netflix) og Cate Blanchetts fænomenale antifeminist i ’Mrs. America’ (HBO Nordic). Det intense spil med særlig fokus på mimik har været et forfriskende pust i serieverdenen, og det samme kan man sige om kvinderollerne i de kortere serier. Særligt Issa Raes fænomenale nye sæson af ’Insecure’ (HBO Nordic) med hende selv i hovedrollen som en halvdoven darling, der pludselig beslutter sig for selv at ville bestemme verdens gang, er utrolig i hvert eneste afsnit. Også Zendayas nominering for den barske ungdomsserie ’Euphoria’ (HBO Nordic) samt både Linda Cardellini og Christina Applegates suveræne timing i ’Dead to Me’ (Netflix) vidner om et ekstraordinært stærkt kvindeår i serieland.
Masser af humor
Det er svært at pege på en decideret favorit i komediekategorien i år. For sjældent har opløbet været så skarpt og forskelligt. ’Insecure’ kan som nævnt ikke roses nok, men også ’Ramy’ (C More) har vist sig at være langtidsholdbar. Komiker Ramy Youssef spidder nemlig sin samtid og kultur på en både omfavnende og hårdtslående måde. Man griner, men bliver også eftertænksom igen og igen. Helt lige så grublende er man ikke efter at have binget nogle afsnit af canadiske ’Schitt’s Creek’ (C More), men det er heller ikke nødvendigt, for man griner og griner bare, når serien gør tykt grin med reportageprogrammer, overklassen og overfladiske mennesker generelt. Der er til gengæld ikke meget overflade i ’The Marvelous Mrs. Maisel’ (Amazon Prime), for fortællingen om en kvindelig standuppers hverdag i New York i 1950’erne er sjov på en meget lidt overdrevet måde. Rachel Brosnahan leverer en både morsom og rørende udviklingshistorie.
Se, hvad vi ellers skriver om: Serier