Er du på jagt efter din første kronograf? Så skal du kigge efter en særlig Omega-model

Vi har talt med Andreas Rosenberg, der er ur-ekspert og marketingchef hos Hvelplund Ure & Smykker, om kronografer.

Er du på jagt efter din første kronograf? Så skal du kigge efter en særlig Omega-model
Offentliggjort

Hvem køber kronografer?

”Det er de mest populære ur-modeller efter dykkerure, så det er alle. Men samtidig må jeg konstatere, at genren mest tiltaler mænd. De fleste mænd kan godt lide komplikationer, de kan godt lide udtrykket med subdials.

I dag bruger folk deres telefon, når de tager tid på noget, så det er ikke, fordi de bruger kronografen meget. Jeg tror, at designet, der både er maskulint og teknisk, forklarer populariteten.”

Hvad er det bedste ved komplikationen?

”At den har en god historie, fx i forhold til motorsport. Mange kronografer har en tachymeterskala, hvor du kan beregne gennemsnitshastigheden. Den funktionalitet og teknologi, der ligger bag, er superfascinerende. Nogle har tænkt de her tanker om, hvordan man måler det rent matematisk, og så proppet det ind i et ur.

Det er fascinerende, at man kan lave noget, der er så kompliceret, men stadigvæk ser så enkelt og lækkert ud. Hvis man har en kronograf med gennemsigtig bagkasse, er det enormt smukt at kigge på.”

Og det mest irriterende?

”De er dyre at servicere, specielt hvis du har noget high-end. En kronograf fra Audemars Piquet koster 25.000 kroner for et service, som producenten mener, man skal gøre mellem hvert femte til syvende år. Andre mærker som fx A. Lange & Söhne koster endda endnu mere.”

Andreas Rosenbergs L.U.C-ur fra Chopard fra 1940’erne.

Hvad er din favoritkronograf?

”Et A. Lange & Söhne Datograph ref. 403 035. Det har Langes bedste værk, som også var det, der fik Patek til at komme ud af starthullerne og lave deres eget in-house.

Det er vildt fedt, det har en god vægt, og det er underspillet. Philippe Dufour (kendt schweizisk urmager, red.) har omtalt det som sin favorit-kronograf. Dufour købte varianten i rød-guld, fordi han ikke havde råd til platin. Men nu har det faktum, at han har rødguldsvarianten betydet, at den koster det dobbelte pre-owned. Den går under navnet Dufour Graf. Hvis vi taler om grail, jeg kun kan drømme om, fordi de aldrig kommer til salg, og koster halvanden million, så er det Patek Philippe 5970G-019 med salmon dial.

Det blev skabt til Pateks Grand Exhibition på Saatchi Gallery som en del af virksomhedens 175-års jubilæum. Det er lavet i mindre end 20 eksemplarer i henholdsvis hvidguld, guld, rød-guld og platin, hvoraf der blev produceret færrest i platin. Det blev kun lavet i seks år, og var det første ur designet af Pateks nuværende præsident, Thierry Stern.”

Hvilken kronograf ville du anbefale til en nybegynder?

”Et Speedmaster. Det er jo Måne-uret, men derudover har det også en god historie med Lemania 321-værket. Hvis det var mig, der skulle ud at købe en kronograf, ville jeg finde et Omega Speedmaster med det urværk fra slutningen af 60’erne til start-70’erne. Det koster omtrent det samme som et nyt, men jeg synes, de gamle er mere interessante.”

Hvilken kronograf i din samling har den bedste historie?

”For nogle år siden fandt jeg en Chopard-kronograf fra 1940’erne på en auktion, hvor den var listet forkert. Der stod, at den var 33 millimeter i diameter, men det kunne jeg næsten se ud fra billederne, at den ikke var. Der var ikke nogen, der bød på den, 33 millimeter bliver jo betragtet som alt for småt, så jeg fik den til en virkelig god pris.

Da jeg modtog den, kunne jeg konstatere, at den var 37,5 millimeter. Det er en smuk kronograf i rød-guld, som er fra tiden før Scheufele-familien købte Chopard. Den er så gammel, at Chopard ikke engang kan finde ud af at servicere den, men jeg har heldigvis fundet en god urmager, som kan. Den, synes jeg virkelig, er sjov. Jeg har sat en blå rem på den, bare for at den skal skille sig lidt ud.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Ure