Den definitive guide: Kunsten at købe genbrugstøj

Det kan være en svær kunst at finde gode ting hos din lokale vintage-butik, men tidspunktet for at gå på opdagelse i genbrugsbutikkerne har aldrig været bedre end nu. Vi giver dig her den definitive guide til kunsten at gå på skattejagt.

Den definitive guide: Kunsten at købe genbrugstøj
Offentliggjort

Vi kaster lige en hypotese op i luften: Mænd har svært ved at shoppe genbrug. Hvor tit er det lige, du er ude og shoppe med en kammerat, og en af jer siger: “Hey, vi slår indenom Røde Kors og ser, om der gemmer sig noget godt”?

Det burde I, for din lokale loppe bugner.

De sidste par års hjemmetid er hos mange blevet brugt på at rydde ud i gemakkerne, og det betyder, at tidspunktet er perfekt til at gå på opdagelse i genbrugsbutikkerne og gøre et kup.

Men hvor starter man?

Det store udvalg kan være en barriere for mange, og det forstås. Bunker af tøj, der lugter hengemt, og som flyder ud i resten af butikkernes udbud af varia, kan tage pippet fra de fleste. Besøget i genbrugsbutikken har desuden for mange været synonym med udklædning: Man er hoppet på en af tidens tendenser – den tie-dye T-shirt med det dunkende skelet, Jonah Hill sporter, er fed, men ikke bare lige at finde – og ender med at få købt et skrigende stykke tøj, der umuligt kan forenes med resten af garderoben.

Frygt ej, vi har din ryg og giver dig her den definitive guide til kunsten at gå på skattejagt. Der er nemlig rigtig meget godt at finde derude, når man ved hvor, og ikke mindst hvad, man skal lede efter.

Indledende øvelser – 4 tips før jagten går ind

1. Køb kun klassikere

Læg forestillingen om genbrugsbutikken som en lopperede til side, og beslut dig for at gå på jagt efter god vintage. Hold dig til klassiske elementer som raglan-frakker, oilskin-jakker, uld- og tweedblazere, slips i uld og silke, skræddersyede jakkesæt og skjorter. Du skal kun købe jeans, hvis det er Levi’s med det store E, eller hvis der står, at de er ’Made in Japan’.

Følgende vintage brands er værd at kende og kan jævnligt findes i Københavns genbrugsbutikker: Rodex, Cristonette, Harrods, Austin Reed, Turo, Aquascutum og Falbe.

2. Undgå stilforvirring

Det er nemmest at inkorporere vintage-elementer i din garderobe, hvis du holder dig til en lettere preppy stil. Tænk Barbour-jakker over uldblazere med jeans, ørkenstøvler og et stribet slips. Heldigvis er preppy aldrig ufedt, og der er mange gode steder at finde inspiration, fx i den japanske kult-fotobog af 1960’ernes Ivy League-universitetsstuderende, Take Ivy, og det japanske magasin Free & Easys stilbibel fra 2012, Rugged Ivy. Verdens bedste stilblog nogensinde, Fuck Yeah Andy Spade, er også et fremragende sted at finde allemandseksempler på måder at inkorporere vintage elementer i en stil funderet i prep og sporty americana.

3. Fit og fabric

De to væsentligste parametre overhovedet i jagten på godt vintage gear er fit og materiale. Hvis det ikke sidder godt eller føles lækkert, så lad det ligge. Tøjet må i reglen ikke være mere end ét nummer for stort – det bliver for dyrt og besværligt at gå til skrædderen med det, hvis proportionerne er for langt fra dine egne. Den eneste undtagelse er raglan-frakken; den fungerer fint oversize pga. ærmets konstruktion (ingen skuldersøm), der giver en blød, naturlig skulder og derfor fin plads til en jakke eller trøje indenunder. Tøjet må aldrig være for småt. Punktum.

Hold dig til kvalitetsmaterialer, der føles luksuriøse: ren uld, silke og cashmere. De holder længe, ser godt ud over tid og er nemme at inkorporere i garderoben. Ingen polyesterblandinger. Når du kigger efter materiale, skal du holde øje med producenten. Nogle af de bedste, som også er at finde i genbrugsbutikkerne, er: Harris Tweed, Blackcock Tweed, Moon, Fox Brothers, Cerrutti og Loro Piana. Læs altid labels. Hvis der står ’Made in England’, er det et godt tegn. Hvis der ligefrem står Savile Row eller Regent Street, har du skudt den gamle papegøje.

Tommelfingerregler til størrelser og konstruktion

Størrelse 38UK/US = 48EU, skalaen bevæger sig op- og nedefter med en faktor på 2.

Skjortestørrelserne 15.5 - 17 svarer til spændet mellem en lille medium og en stor large.

Afstanden fra din knyttede næve til spidsen af din albue er ca. dit taljemål, så hvis din underarm fylder bukselinningen ud, gør du også.

Hvis reversen på en blazer ligger helt fladt på brystet, og hvis knaphullerne i ærmet virker, så er jakken med al sandsynlighed skræddersyet. Du kan således roligt tage den til din skrædder, hvis størrelsen er en anelse stor. Det er dog ekstremt vanskeligt at få fjernet skulderpuder hos skrædderen, så undgå meget polstrede skuldre.

4. På med de lange briller

En skattejagt er et maraton, ikke en sprint. Tag de lange briller på, og væbn dig med tålmodighed. Når man shopper vintage, er der meget mere skidt end kanel, ganske som i resten af livet. Der er ingen substitut for erfaring: Ligesom en god madanmelder skal have smagt det meste mad for at sætte en ret i kontekst, skal en god skattejæger også have varerne i hånden og på kroppen for at kunne træffe en oplyst beslutning og opbygge intuition.

Tøj er en haptisk kommunikationsform, det har taktilitet. Når du så står med den italienske S.P.A. Nato-jakke fra 1987 – det år, fabrikanten ikke satte stjerner på kraveflipperne og brystlommerne skråede en anelse – så ved du det godt. Det er jakken. Det er ikke penge, der har købt dig den sejr, det er flid og knowhow. Og det allerbedste: Du har ikke købt nyt, og ingen af dine venner har den samme.

Se, hvad vi ellers skriver om: Herremode, Herretøj og Herresko