Bo Bech åbnede sit livs restaurant og fik en katastrofal anmeldelse: ”Jeg havde tre måneder, hvor jeg var i helvede”
I det nye afsnit af ’Bearnaise er dyrenes konge’ gør Martin Kongstad og Bo Bech status over mesterkokkens første år på Bobe på Gråbrødre Torv. En elendig anmeldelse og et stillads gjorde de første tre måneder noget nær umenneskelige.
Foto: Rasmus Weng Karlsen
Sponsoreret af Jalm&B
Det var tæt på den perfekte storm. For en ulykke rammer sjældent alene. Og det, kokken Bo Bech oplevede for et år siden, var to veltilrettede slag lige i mellemgulvet, som var ved at få ham til at vælte.
I slutningen af 2023 havde han åbnet restaurant Bobe på Gråbrødre Torv. I starten kom de rigtige mennesker; mediefolk, skuespillere, kreative, Bo Bech classic. Forventningerne havde været tårnhøje til stjernekokken, og selvom anmeldelserne ikke var helt i top, som mange måske havde forventet, var han ved at finde sig godt til rette. Bobe skulle nok finde sine ben.
Men kun indtil den dag, hvor uvejret skyllede ind over hans restaurant. Det skete over to dage.
Den første dag var det i form af en madanmeldelse af Jyllands-Postens Niels Lillelund. To stjerner og en klikvenlig overskrift, der gik viralt som citathistorier hos formiddagsbladene og på sociale medier: ’Kendiskokken kæntrer på Gråbrødre Torv’, lød overskriften.
Dagen efter var det et meget lavpraktisk problem, der skulle vise sig at vare i hele tre måneder: Et uanmeldt stillads blev stillet op foran den 500 år gamle bygning og nænsomt istandsatte restaurant. Alt, hvad han med sine folk havde kastet ind i ombygningen, blev gemt væk bag jernrør og afdækningsplast, og alle forhåbninger om walk-ins fra det ellers travle torv blev slagtet. Ingen gider spise i noget, der udefra ligner byggerod.
”Der må jeg indrømme, at da skulle jeg bruge alle – alle – de ressourcer, jeg havde i mit liv. Alle.”
Det fortæller Bo Bech i det nye afsnit af Euromans podcast ’Bearnaise er dyrenes konge’, der har Martin Kongstad, der i øvrigt også selv anmelder, som vært.
Om restauratører vil det eller ej, så er anmeldelser en yderst afgørende faktor for, om en restaurant lykkes eller ej. Gode anmeldelser kan skabe så meget efterspørgsel på borde, at køkkenchefen kun skal bekymre sig om at have tilstrækkeligt med råvarer og vin, og slet ikke behøver skele til antallet af bookede borde. Omvendt kan en dårlig anmeldelse slå en restaurant ud af kurs på en måde, så folk per automatik fravælger den. Og det kan kræve år at komme tilbage fra.
Bo Bech har haft 12 måneder til at tygge på anmeldelsen fra Niels Lillelund.
”[Det var] et ønske om at skade, som er lidt ude af proportioner. Han skal have lov til at gøre det, men hvad hans præmis er, ved jeg ikke. Et stykke tid senere på en af mine vante cykelture blev jeg fortalt, at han (Lillelund, red.) gik rundt og blærede sig med, at den var det mest læste, han havde skrevet nogensinde. Det er ikke en anklage. Jeg har ikke noget problem med det overhovedet. Men man kan jo stille sig selv det spørgsmål, om jeg er så dårlig – om vi er så dårlige – som den virkelighed er. Og det må vi have været i hans øjne,” fortæller Bo Bech i ’Bearnaise er dyrenes konge’.
Restaurant Bobe ligger som bekendt stadig på Gråbrødre Torv. Og ifølge Bo Bech trives den. Men det har langtfra været en dans på roser.
”Jeg havde tre måneder, hvor jeg var i helvede. Men i sådan en situation vækker det faktisk noget af det mest kreative overhovedet: At du går i gang,” fortæller Bo Bech.
Hvordan Bo Bech rejste sig fra sit livs uvejr, kan du høre i det nye afsnit af ’Bearnaise er dyrenes konge’, der er ude på alle platforme nu. Og det handler ikke kun om dårlige anmeldelser og uventede stilladser. Martin Kongstad og Bo Bech gennemgår og smager også på nogle af de retter, der stikker ud på kortet, og taler om deres tilblivelse.
Afsnittet er bragt i samarbejde med Jalm&B.
Se, hvad vi ellers skriver om: Bearnaise er dyrenes konge, Mad, Restauranter i København og Gastronomi