Henrik Qvortrup: "Han lignede en, der kunne nikke mig en skalle"

Henrik Qvortrup: 'Han lignede en, der kunne nikke mig en skalle'
Offentliggjort

De bliver kaldt alt fra mørkets fyrster og samfundets byld til en trussel mod demokratiet. Men Henrik Qvortrup er ikke så bekymret. Anne Sofie Kragh har mødt Danmarks første spindoktor, der fortæller om et berømt pressemøde, hans bedste spin, og hvad spindoktorer i virkeligheden går og laver.

Hvad er der sket med spindoktorerne, siden du blev det for Fogh i 1989?

”De er først og fremmest blevet allemandseje. I dag findes der ikke den basisgruppe ude på RUC, der ikke har kontaktet mig med henblik på en dybdegående samtale om, hvilken indvirkning spindoktorerne har på demokratiet i Danmark. Og nu er hele diskussionen blevet genoplivet endnu en gang med skattesagen, og den trætter mig altså lidt.”

Hvorfor?

”Den der oplevelse af, at det er spindoktorer, der går rundt og bestemmer det hele – glem det. Skal vi nu ikke være ærlige og sige, at der er nogle, der har indflydelse og kan påvirke tingene, men langt de fleste af dem er opklassificerede telefonpassere. Hvad tror du, spindoktoren laver ovre hos Carsten Hansen (minister for by, bolig og landdistrikter), når han ikke skal forholde sig til den sexchikanesag fra julefrokosten? Hvad tror du, han laver, når han møder kl. 9 om morgenen? Tror du, han sidder og spinner bag nedrullede gardiner? Nej, han sidder og småkeder sig og venter på, at der er en journalist, der ringer, så han kan skrive det på en gul seddel og give den til sin minister. Sagt i al respekt, så er det det, han laver.”

Så hele diskussionen om spindoktorerne som et demokratisk pro-blem er skudt langt over målet?

”Jeg kan bare konstatere, at der har været en fantastisk interesse i at få skattesagen til at handle om spindoktorer. Hvis de oplysninger, der har været fremme, holder stik, taler vi om en regering, der har forsøgt at påvirke en offentlig myndighed med det formål at forhindre en politisk modstander i at blive statsminister. Så taler vi om bananrepublik-tilstande, og så skal de alle sammen snakke om spindoktorer. Det er århundredets afledningsmanøvre i forhold til det, det egentlig burde handle om. Bemærk lige, hvor villige Venstre har været til at tale om spindoktorer og begrænsninger. Vi kan da godt tage den diskussion for 117. gang, men så meget magt har de altså heller ikke.”

LÆS OGSÅ Det har jeg lært: Anders Lund Madsen

Er du selv blevet spunnet?

”Det er jeg givetvis. Jeg bliver forsøgt spunnet, hver gang en spindoktor fortæller mig, hvor fortræffeligt det går. Men det er jo ikke forbudt at tænke sig om. De bedste er dem, der er parate til at erkende, når det går mindre godt hos dem, de arbejder for. Spindoktoren i udgaven som den evige sæbeagent har en meget kort levetid på Christiansborg.”

Kan du komme med et konkret eksempel, hvor du har været udsat for spin?

”Da B.T. under valgkampen skrev historien om, at Thorning uretmæssigt havde benyttet sin mands skattefra-drag, meddelte Løkke, at han gerne ville sige nogle ord. Han sagde så, at han på det skarpeste måtte tage afstand fra, at denne her for Danmark så vigtige valgkamp kom til at handle om en statsministerkandidats personlige skatteforhold. Det var selvfølgelig noget, vi på TV 2 News måtte bringe. Reelt er det spin med firdobbelt skrue, for det, der i virkeligheden sker, er, at Løkke får sikret, at den historie kan trille videre, samtidig med at han giver den i rollen som den, der er højt hævet over den slags beskidte tricks.”

For hvis han virkelig ikke ville have, at valgkampen skulle handle om det, skulle han holde sin kæft …

”Så havde han holdt sin kæft, ja. Men det betyder ikke, at man ikke vil høre, hvad statsministeren har at sige om den sag, man må så bare samtidig forklare, hvorfor han siger det.”

LÆS OGSÅ Forføreren: Per Mikael Jensen

Hvad er det bedste spin, du har lavet i din tid som spindoktor?

”Mens Løkke var næstformand i Venstre, skulle han på et tidspunkt hurtigt fra Christiansborg til et andet møde og satte sig ind i en taxa nede på Slots-pladsen. Chaufføren sagde et eller andet med, at han ikke kunne få sit taxameter til at køre, om det var o.k., at Løkke bare gav ham en 50’er i hånden. Løkke havde travlt og sagde: ’Det er fint, bare kør.’ Taxaen kørte 50 meter og holdt ind til siden, hvor der stod et tv-hold klar: ’Du er næstformand i Venstre, du har lige medvirket til sort arbejde, hvad siger du til det?’ Det var lidt en pressball. Jeg henvendte mig straks til en journalist på B.T., som jeg vidste var Løkke nogenlunde venligt stemt, og sang en tårevædet vise om, hvilket overgreb det havde været for Løkke at blive udsat for skjult kamera. Den historie kom til at handle om tv’s metoder frem for en næstformand i Venstre med et moralsk problem.”

Apropos Løkke, hvordan oplevede du det berømte pressemøde om skattesagen ved Statens Museum for Kunst, hvor han ikke ville svare på dine spørgsmål?

”Ganske ubehageligt. Der var mere end en politisk dimension i det. I modsætning til både Fogh og Thorning kan han ikke skjule det, når han bliver irriteret, og det bliver han ret let. Men det var ubehageligt at stå så tæt på en mand, der lignede en, der kunne finde på at hoppe op og nikke mig en skalle.”

LÆS OGSÅ Bjarne Fog Corydon: Christiansborgs bedst bevarede hemmelighed

Var du overrasket over, at han blev så vred?

”Nej, jeg har oplevet det før. Jeg trigger et eller andet i ham. Jeg ved ikke, hvad det handler om.”

Kunne det hænge sammen med, at du som chefredaktør for Se og Hør lavede en forside, hvor I skrev, at han havde været sin kone utro?

”Nej, det tror jeg faktisk ikke. Jeg husker det, som om vi havde en samtale om den forside enten med ham selv eller hans rådgiver, og at det egentlig var fair nok, fordi vi omtalte noget, der havde stået et andet sted. Jeg tror, det er overfortolkning.”

Har du fortrudt den forside?

”Næh, vi lavede det blad, vi skulle lave, men jeg har lagt den tid bag mig.”

Hvornår skal du være spindoktor igen?

”Jeg har vist passet de telefoner, jeg skal i mit liv.”



HENRIK QVORTRUP

Journalist, født 1963 i Aarhus. Tidl. Berlingske, Jyllands-Posten, Ekstra Bladet, B.T., Se og Hør samt spindoktor for Anders Fogh Rasmussen. I dag politisk kommentator på TV 2.

Skattesagen: Det, der begyndte som en sag om ægteparret Thorning-Kinnocks personlige skatteforhold, har udviklet sig til en sag om lækage og spindoktorer, efter det kom frem, at den daværende skatteministers spindoktor angiveligt tilbød at lække passager fra SKATs fortrolige afgørelse til Ekstra Bladet.

Pressemødet ved Statens Museum for Kunst: I forbindelse med skattesagen holdt Lars Løkke Rasmussen et pressemøde. Her spurgte bl.a. Henrik Qvortrup gentagne gange, om Løkke havde deltaget i et møde i Venstre-regi om skattesagen. En tydeligvis presset og vred Løkke nægtede at svare og kaldte spørgsmålet upræcist.

LÆS OGSÅ På samfundets bund: Mændenes Hjem

LÆS OGSÅ Da Kasi-Jesper skulle dø

FACEBOOK Bliv ven med Euroman