Liberale 'fake news' i USA

Fake news har også indtaget den amerikanske venstrefløj

USA oplever en markant stigning i venstreorienterede 'fake news', efter Trump er tiltrådt som præsident.

Fake news
Offentliggjort

'Fake news' er ikke længere kun et fænomen på den yderste højrefløj i USA.

Siden Donald Trump vandt det amerikanske præsidentvalg i november 2016, er der sket en markant stigning i udbredelsen af falske nyhedshistorier med venstreorienteret bias. Det skriver flere medier, bl.a. The Atlantic og The Guardian.

Begrebet fake news fik for alvor luft under vingerne i løbet af den amerikanske valgkamp, hvor falske, negative nyheder om bl.a. Hillary Clinton og Barack Obama og positive historier om Trump var nogle af de mest delte artikler på Facebook.

Dengang var der også liberale fake news i omløb, men størstedelen af historierne, og de mest udbredte, stammede enten fra yderligtgående konservative nyhedssites og blogs – og makedonske teenagere.

Fx kunne man læse, at Obama havde forbudt at sværge troskab til det amerikanske flag i landets folkeskoler, og at Trump på heroisk vis havde sendt sit privatfly ud for at redde 200 strandede marinesoldater.

Fake news er også nået til Danmark, hvor bl.a. en række danske politikere har brugt det om nyheder, de mente var forkerte. I januar skrev Berlingske, at fake news er blevet meningsløst, fordi det er blevet et propagandaredskab til at angribe historier, man ikke er enig i.

Men ’rigtige’ fake news lever i bedste velgående, ikke mindst blandt liberale, venstreorienterede amerikanere. På snopes.com, et website dedikeret til faktatjek af nyheder og rygter, handler flere af de mest delte falske historier om Donald Trump.

Én historie handler om, at Trumps mor skulle have været illegal indvandrer, en anden påstår, at det koster amerikanske skatteydere 300 mio. dollars i sikkerhedsomkostninger om året, at USA’s førstedame Melania Trump har valgt at bo i New York. Og i en af de mest kontroversielle historier hævdes det, at det amerikanske politi skulle have brændt en indianerlejr ned, hvor indfødte amerikanere, der demonstrerer mod en olieledning gennem staten Dakota, holder til. Alle er fake news.

Dertil kommer en række dommedagsprofetiske blogindlæg, der spreder udokumenterede påstande om, at Trump og hans administration er i gang med at afmontere det amerikanske demokrati.

”Der har været mere (fake news, red.) fra venstrefløjen. Mange tvivlsomme nyheder og en masse ønsketænkningsagtige ting. Det er ikke så slemt, som det jeg har set, der angiveligt kommer fra højrefløjen […], men der har været mere,” siger Brooke Binkowski, der er redaktør på snopes.com, til The Atlantic.

En del af forklaringen skal findes i, at det nu er en konservativ politiker, der har præsidentembedet.

”Den, der har magten, vil altid være et mål (for fake news, red.),” siger Eugene Kiely, redaktør på FactCheck.org, der bl.a. samarbejder med Facebook om at identificere fake news, til The Guardian.

Men stigningen skyldes også, at mange venstreorienterede amerikanere frygter, hvad der kommer til at ske med Trump som præsident. Det skaber et marked for falske nyhedshistorier, fordi frygtsomme personer typisk er mere godtroende ifølge Claire Wadle, chef for research hos faktatjek-organisationen First Draft News.

”Det er ikke overraskende for mig, at vi ser en stigning i misinformation fra venstrefløjen. Folk vil have information, der får dem til at føle sig bedre tilpas,” siger hun til The Guardian.

Falske nyhedshistorier, uanset om de kommer fra venstre eller højre, er svære at stoppe. Men hvis man vil blive bedre til at identificere fake news og undgå at være med til at sprede dem, har Brooke Binkowski fra snopes.com et godt råd.

”Hvis det (nyheden, red.) vækker en følelsesmæssig reaktion hos dig – hvis du læser overskriften og tænker: ’Det er utroligt, jeg er så vred’ – så er det formentlig noget, du skal tjekke op på. Nyheder vil vække vrede, frygt og gøre dig glad. Men hvis du mærker den helt dybe reaktion mod noget, så er det formentlig skrevet specifikt til at vække den reaktion i dig, så du deler det. Bare sig nej,” siger hun til The Atlantic.

LÆS OGSÅ: Journalisterne bag afsløringen af Panama Papers: ’Vores næste mission er Donald Trump’

LÆS OGSÅ: Seks ud af syv lande på Trumps sorte liste har selv indrejseforbud baseret på nationalitet

LÆS OGSÅ: Mød de otte rigmænd der er mere velhavende end halvdelen af jordens befolkning tilsammen