6.750 døde migrantarbejdere i Qatar: Det savner vi stadig svar på
I dag har den britiske avis The Guardian afsløret, at mindst 6.750 gæstearbejdere fra Qatar er døde, siden emiratet vandt retten til at afholde VM 2022 i 2010. Det har fået debatten om en dansk boykot af slutrunden til at blusse op på ny.
Foto: Getty Images Qatars "Kafala-system", der fastholder gæstearbejdere under kummerlige arbejdsforhold, er af Amnesty blevet stemplet som vor tids slaveri.
I The Guardian kan man i dag læse nye, grufulde beretninger om levevilkårene for de mange gæstearbejdere, der i praksis fungerer som moderne slaver, fra Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka, som har bidraget til at smuksere Qatar til den kommende VM-slutrunde i 2022. Data viser, at 6.750 gæstearbejdere, svarende til 12 om ugen er døde i Qatar siden 2011. Det gåsehudsfremkaldende tal er sågar uden det store mørketal af gæstearbejdere fra Kenya og Filippinerne, som ikke er medregnet.
Ifølge The Guardian er mange af dødsfaldene fundet sted enten som en direkte konsekvens af de usikre arbejdsforhold eller de kummerlige levevilkår, de ringebetalte gæstearbejdere lider under.
Selvom regeringen i Qatar har affejet beskyldninger ved at insistere på, at det er proportionalt med det høje antal gæstearbejdere i landet, giver det nyt liv til diskussionen om, hvorvidt det danske landshold bør boykotte VM i Qatar. På sociale medier forsøger flere at råbe idrættens magthavere op, mens andre henviser til det borgerforslag om boykot af Qatar, der blev fremstillet i december sidste år.
Vi har på Euroman af flere omgange forsøgt at få et interview med Dansk Boldspil Unions formand, Jesper Møller. Dette har heller ikke kunne lade sig gøre på bagkant af de nye afsløringer fra The Guardian, da alt fokus er på genåbning af dansk fodbold efter corona. DBU henviser i stedet til sin hjemmeside (her, her og her), hvor de redegør for deres arbejde med at lægge pres på Qatar for forbedring af forholdene.
Der er imidlertid stadig en række spørgsmål, der ikke besvares på DBU’s egen hjemmeside. Skulle det lykkes os at få et interview med Jesper Møller i stand, vil vi derfor gerne spørge ham om følgende:
- Har DBU en maxgrænse for døde migrantarbejdere, før man genovejer en boykot?
- Er DBU overrasket over The Guardians afsløring?
- Indtil videre har man prioriteret at gå diplomatiets vej frem for at boykotte slutrunden. Hvordan vil DBU konkret lægge yderligere pres på Qatar frem mod vinteren 2022?
- Det er seks år siden, Qatar lovede at afskaffe Kafala-systemet, men Amnesty og andre NGO’er mener, at problemer med minimumsløn og udrejsemuligheder stadig hersker i Qatar. Er forandringerne gået hurtigt nok? Og hvor lang snor har Qatar, før I ændrer strategi?
- Er fremadrettede forbedringer tilstrækkelige for at tilgive Qatar? Findes der ingen forseelser, der er for modbydelige til, at Danmark kan deltage i slutrunden?
- Eksperter mener, at regnbuebind, Black Lives Matter-protester og så videre kun vil legitimere, at Qatar er en storsindet og progressiv stat - lige indtil, slutrunden ikke står på længere. Hvad vil DBU konkret gøre for at sikre, at dansk deltagelse ikke fungerer som propaganda-redskab til slutrunden i Qatar?
- Hvordan vil I sikre, at danske spillere og fans kan agere og udtale sig frit til VM i Qatar? Kan en spiller fejre en scoring ved at vise en t-shirt med teksten ”Afskaf slaveri i Qatar” uden problemer?
- Formanden for det norske fodboldforbund, Terje Svendsen, har indrømmet, at han frygter, at forholdene for gæstearbejderne forværres igen efter VM i Qatar. Deler du den frygt?
- Hvordan ville DBU reagere på, at fx nordmændene boykottede slutrunden?
- Har man undersøgt mulighederne for en fællesboykot af slutrunden, fx med andre nordiske lande, så man giver en boykot ekstra vægt og ikke står alene med det juridiske efterslæb?
- Ville DBU foretrække, at regeringen tog større ansvar for, hvordan Danmark placerer sig i det her udenrigspolitiske dilemma, som det jo også er?
- Frygter DBU, at det danske landsholds deltagelse i Qatar kan gå ud over støtten til landsholdet fremadrettet?
- Har DBU kalkuleret med et fremtidigt tab af sponsor- og billetindtægter som følge af utilfredshed med deltagelse i slutrunden?
- Det statsejede Qatar Airways er blevet officiel flysponsor til EM 2021, mens Qatars landshold skal bruge den europæiske VM-kvalifikation som træningsturnering. Hvorfor lader man Qatar infiltrere selv de europæiske fodboldinstitutioner? Spiller det en rolle, at Nasser Al-Khelaifi, der er formand for Qatar Sports Investments, som også ejer PSG, af en eller anden grund sidder i UEFA’s eksekutivkomité?
VM i Qatar skydes i gang i Lusail den 21. november 2022.