Ansættelse af dansk indkasttræner er gået verden rundt: "Liverpool skal ikke være Stoke 2.0"
Thomas Grønnemark er verdens eneste indkasttræner og er i denne sæson blevet ansat i Liverpool FC. Vi har talt med østjyden, der er så pjattet med indkastet, at han drømmer om det om natten, og har hørt ham om teknikker, fordomme, og hvordan han skal hjælpe den store Premier League-klub til succes.
Thomas, hvordan blev du ansat som indkasttræner i Liverpool?
"Jürgen Klopp (Liverpools træner, red.) havde aldrig hørt om en indkasttræner før, og da han læste i et tysk magasin, at jeg eksisterede, så tænkte han, at indkastene i Liverpool godt kunne forbedres. Han kontaktede mig, og vi tog nogle møder, og han har efterfølgende sagt, at han var 100 procent sikker på, at han ville ansætte mig, efter han havde mødt mig."
"Jeg har ikke været ude og lave nogen markedsføringskampagner eller har prøvet at byde mig til. Det var Liverpool, som henvendte sig til mig, og det er en kæmpe ære. Jeg er meget beæret over, at jeg har fået denne mulighed."
Annonse
Hvor travlt har du haft det, efter historien om dig og Liverpool kom ud?
”Jeg har ikke lavet andet de sidste ti dage end at snakke med medier, og det er alt fra New York Times, Wall Street Journal, et græsk fodboldmagasin, journalister fra Brasilien og Argentina, en masse engelske og danske medier, så der har været nok at se til. Jeg synes, at det har været cool nok at snakke så meget med pressen, så længe hypen kun kører i et par uger. Hvis jeg skulle snakke med journalister hver dag fremover, så ville jeg nok komme til at sætte nogle begrænsninger.”
”Det har været ret omfattende, men jeg laver ikke kun interviews for at få beskeden ud om indkast, men også for at få den rigtige besked ud. Min erfaring har været, at før jeg kom til orde, blev der skrevet en masse forkerte ting. Der har blandt andet stået flere steder, at jeg også er indkasttræner i Mönchengladbach, Schalke 04 og Hertha Berlin i Tyskland, og sådan noget kan få mig i fedtefadet, fordi folk tænker, at jeg står og markedsfører mig i nogle klubber, som ikke kender til mig. Det er rigtig nok, at jeg træner i Bundesligaen, men det er ikke blandt de tre klubber."
Hvorfor tror du, at selv store amerikanske medier har skrevet om en dansk indkasttræner?
”For det første er det ret specielt og mærkeligt det med at være indkasttræner, jeg er den eneste i verden, som har den titel. Derfor er det et helt unikt job, og jeg tror, at der har været en stor nysgerrighed om, hvad pokker det nu handler om. Selvfølgelig er det også en stor faktor, at det er Premier League og især Liverpool, som har en stor fanskare. Til sidst tror jeg også, at folk synes, min baggrund er sjov at læse om. Jeg har eksempelvis været på landsholdet i bobslæde tidligere og har verdensrekorden for det længste indkast, der er målt nogensinde."
Hvorfor blev du indkasttræner?
Annonse
”Da jeg var barn og spillede i Horsens Freja, så jeg mine to fætre Bent og Johnny, der var 10-12 år ældre end mig, og de kunne kaste lange indkast. Det så bare fedt ud, og folk på stadion holdt altid vejret, når de kastede, for det var spektakulært. Da jeg blev teenager, begyndte jeg at øve mig på indkast og fandt ud af, at jeg var ret god, og det blev ligesom min ting. Men jeg stoppede med selv at spille i starten af mine 20’ere, jeg erkendte, at jeg ikke kunne blive professionel."
"Sidenhen gik jeg ind i atletiksporten, og kom først på landsholdet i sprint på 100, 200 og 400 meter og efterfølgende også på bobslædelandsholdet. Det var i midten af min bobslædekarriere, at jeg i 2004 fandt på ideen til at blive indkasttræner. Jeg tænkte på, at når nu jeg kunne kaste så lange indkast, så kunne jeg også lære andre at gøre det samme. Jeg tænkte, at jeg måtte finde den der bog om, hvordan man kaster lange indkast på biblioteket. Da jeg kom hjem fra bobslædeturen med landsholdet, gik jeg direkte ned på biblioteket i Skive, men der var ikke nogen bog om lange indkast. Og så besluttede jeg mig for at lave et kursus og brugte de næste seks måneder på lave et og endte op på at have 30 tekniske punkter."
”Jeg spurgte derefter Viborg FF om at træne dem og fik heldigvis lov. Deres daværende træner Ove Christensen, der er meget visionær og nytænkende, syntes, at det lød fedt. Spillerne i Viborg forbedrede sig hurtigt meget og scorede en del mål på indkast. Efterfølgende har jeg trænet to-tre professionelle hold hvert år. Heriblandt FC Midtjylland, AC Horsens, en klub i Bundesligaen og altså nu Liverpool.”
Synes du selv, at et langt indkast er smukt?
”Ja, et indkast kan være fantastisk smukt. Specielt, hvis det bliver headet direkte ind. Der er dog også nogle, der er skeptiske overfor indkast. Jeg plejer at sige til fodboldæstetikere, som nogle ynder at kalde sig selv, at for mig er der ikke nogen smukke eller grimme spillestile. Jeg synes ikke, at det nødvendigvis er fedt at se 15 lange indkast i en kamp, hvis de er udført dårligt, men på samme måde kan tiki-taka også være virkelig kedeligt, hvis det ikke er dynamisk. Jeg gider ikke se på 90 afleveringer, før der sker et eller andet. Derfor synes jeg, at fodboldæstetikerne ikke skal kigge så meget på spillestilene, men mere på, hvordan de bliver udført. Hvis et hold får det optimale ud af deres indkastsituationer, synes jeg, at det er en fed og smuk ting.”
Skal Liverpool være det nye Stoke?
”Der er mange, der tror, at det, med at kaste indkast, kun handler om at kaste lange indkast og få så mange bolde indover mål som muligt. Det er absolut ikke min filosofi. Når du taler om indkast i England, går du ofte ti år tilbage, hvor Rory Delap kastede for Stoke. De byggede hele deres hold op omkring ham, havde otte spillere, der var over 1,90 meter høje i startopstillingen og deres bane var så smal som mulig. Selv bolddrengene havde håndklæder til at tørre boldene."
Annonse
"Jeg har været bange for, at det skulle sidestilles som om, at Liverpool skulle være Stoke 2.0, for det er slet ikke dét, som det handler om. Det handler om for Liverpool at få en mere nuanceret tilgang til indkastet.”
Hvordan kan du hjælpe Liverpool?
”Jeg ved, at indkastene i Liverpool i sidste sæson ikke var særligt gode. Men jeg tror, at ligesom alle andre klubber, så har de ikke vidst, hvad de skulle gøre, når de har haft indkast. Der har manglet viden, og det er dér, jeg kan hjælpe. Jeg forventer ikke, at Liverpool kommer til at kaste mange lange indkast og har ikke et behov for, at de skal være indover mål hver gang, men vi arbejder på at beholde bolden endnu mere og få flere kontrasituationer, som i forvejen passer rigtig godt til Liverpools spillestil.”
Hvordan har Liverpool-spillerne taget imod dig?
”Ganske godt. Der er altid nogle, der griner lidt i starten og synes, at det er sjovt. Jeg synes jo også selv, at det er sjovt at kaste indkast, og jeg er ikke bange for at lave grin med mig selv i sådanne situationer. Det er klart, at når der kommer verdens eneste indkasttræner, så synes spillerne, at det lyder sindssygt mærkeligt.”
”Men jeg prøver at skabe mening med tingene og fortælle dem, hvorfor et indkast er vigtigt at kunne og en god investering og så stopper grinene også. Jeg starter ofte med at fortælle spillerne om Andreas Poulsen, som jeg trænede i FC Midtjylland, og som nu er skiftet til Mönchengladbach. Da jeg kom til FCM, der kastede han 24,25 meter, og efter halvandet år forbedrede han sig til 37,90 meter. Han er back, og hvis du forestiller dig, at han står på midten af banen og skal kaste, så går arealet på den halvcirkel, han kan kaste i, fra 923 kvadratmeter til 2.256 kvadratmeter. Han har altså mere end fordoblet rummet, og det giver også mere plads mellem holdets spillere og desto større sandsynlighed er der for, at han kan kaste bolden ned i et rum, hvor hans hold kan beholde den eller skabe farlige chancer.”
Kan du se, at Liverpool-spillerne har forbedret sig allerede?
”Backen Andy Robertson har være ude at fortælle i engelske medier, at han allerede har forbedret sit indkast med seks meter, efter jeg er kommet til klubben. Jürgen Klopp siger også, at han kan se en forbedring, men det kan være svært for den almindelige tv-seer at lægge mærke til forbedringerne. Men jeg kan selv se, at Liverpools possession er blevet rigtig god, og at de nu beholder temmelig mange bolde efter indkast, når de bliver presset. De har ikke scoret på indkast endnu, men det skal siges, at de også kun har kastet to lange indkast, og det var mod Leicester i den sidste kamp. Det var Joe Gomez, der udførte dem, og du kunne se, at han havde et stort talent. Han kastede helt ind til straffesparkspletten ved begge lejligheder, og han ville været et oplagt valg, når Liverpool fremover skal kaste lange indkast."
"Det er dog også vigtigt for mig at slå fast, at det ikke er noget succeskriterie, at Liverpool scorer efter lange indkast. For min skyld kan de helt droppe at kaste lange indkast. Det er langt vigtigere med de andre former for indkast, for dem har du over hele banen og har større indflydelse på spillet generelt. Men selvfølgelig kunne det være cool, hvis de lige scorede på et langt indkast.”
Hvilke former for indkast træner du spillerne i?
”Jeg træner både det lange, hurtige og kloge indkast. Det lange indkast er meget fornuftig at kunne. Du får både en ekstra dødbold, du kan være farlig på, og jo længere backs kaster, jo større indkastareal har de også, og på den måde kan du lettere holde på bolden i egne rækker. De fleste hold i Premier League, Champions League og Superligaen mister bolden i mere end 50 procent af tilfældene, når de har et indkast under pres.”
”Jeg træner også det hurtige indkast eller kontraindkastet og på, hvordan du kan bruge det til at skabe et flydende og hurtigt spil. Du kan jo ikke blive offside på indkast, og derfor er der meget større muligheder for at lave nogle andre offensive løbebaner. For at lave et godt kontraindkast skal du have en spiller, der kan kaste langt og gerne over 35 meter. Det gælder altså ikke kun om at kunne kaste hurtigt. Samtidig skal spillerne også have en fornemmelse for og viden om, hvornår muligheden for at kunne kaste et hurtigt indkast opstår.”
”Det sidste er det kloge indkast. Hvordan kan vi i en højere grad holde bolden, når vi kaster et indkast under pres? Der er i alt cirka 40-50 indkast i snit i en fodboldkamp, og der var eksempelvis 54 indkast, da Liverpool spillede sidst mod Leicester. Det er mange situationer i en kamp, hvor du kan gøre en forskel. Der er flere årsager til, at du taber bolden ved et indkast. For det første er spillerne ikke trænet i at kaste indkast, så præcisionen er ofte meget dårlig. Det sker rigtig tit, at indkasttageren kaster bolden i maven, brystet, hoften eller skridtet, så at modtage den de steder på kroppen, når du samtidig bliver presset af en modstanderspiller, er en stor udfordring.”
Er fodboldspillere generelt dårlige til at kaste indkast?
”Nogle gange kan du finde et naturtalent, som har lært sig selv en god teknik, men generelt er fodboldspillere overraskende dårlige til at kaste indkast. Det handler både om deres teknik, og hvor langt de kan kaste, men ligeså meget om præcision. Men igen, det er ikke noget, du kan klandre dem for, da de ikke har fået indkasttræning i deres fodboldopdragelse."
"De har trænet afleveringer, tacklinger og taktisk forståelse, men indkastet halter altid. De har måske kastet flere tusinde indkast gennem karrieren, men har bare ikke vidst, hvordan de skulle gøre det rigtigt. Derfor oplever jeg også ofte, at jeg kan forbedre spillerne rigtig meget. De fleste spillere forbedrer sig 6-8 meter, og så kan der være nogle, som forbedrer sig helt op til 15 meter."
Hvad er hemmeligheden bag et godt indkast?
"Store arme gør dig ikke til en god kaster, for det handler om teknik. Du kan dele det op i flere hovedgrupper. Tilløbet; Det er en vurdering fra spiller til spiller. Nogle kaster bedre, når de er i høj fart, andre i lidt lavere fart. For det andet handler det også om den spænding, du har i kroppen, når du når hen til linjen. Jeg kigger også på fodafstanden, hvad du gør med hoften og brystet, og hvordan hænderne og grebet er på bolden. Hvordan får du koordineret alle de bevægelser samtidig?"
"Det handler ikke kun om at kaste langt, det handler også om at kaste hårdt og fladt. Jo fladere et kast er, jo sværere er det at forsvare. Så det er meget farligt."
Hvor mange mål er der at hente på lange indkast?
”Sidste år scorede både FCM og AC Horsens ti mål efter lange indkast, så det er et godt tal på, hvad du kan nå. Selvfølgelig har de også brugt mange forsøg på at score de 20 mål og har måske kun scoret på fem procent af dem. Og det lyder ikke af meget. Men du skal tænke på, at et indkast ofte medfører til et nyt indkast, hjørnespark eller frispark og på den måde en ny farlig situation.”
Jeg har hørt, at du drømmer om indkast om natten?
”Jaja, det gør jeg ofte. Jeg tror, at de fleste drømmer om det, som de beskæftiger sig med, og jeg tænker på indkast hver dag. Det fylder meget i mit hoved. Jeg er total passioneret om indkast. Ja, jeg er bare vild med indkast.”
Den tidligere spiller Andy Gray har latterliggjort Liverpools ansættelse af dig og har sagt i et tv-program, at indkasttræning bare handler om at tage bolden og så kaste. Hvordan påvirker sådan en udtalelse dig?
"På Twitter har han fået tusindvis af kommentarer efterfølgende og er blevet haglet ned. Jeg har det sådan, at han må have sin mening. Jeg tænker bare, at det ville være fornuftigt for ham, hvis han var lidt mere nysgerrig og fik sig en indsigt i, hvorfor indkast er en vigtig del af spillet. Som sagt er der mellem 40-50 indkast i en kamp, så du kan regne ud, at de også har indflydelse. Gray er blevet kaldt en 'dinosaur' på grund af den gammeldags holdning, han har. Mere har jeg egentlig ikke at sige til det," slutter Thomas Grønnemark med et smil.
Her kan du se, hvordan det lykkedes for Thomas Grønnemark i 2010 at skrive sig ind i Guinness World Records med et kast på mere end 51 meter ved at udføre et såkaldt 'flip'-kast:
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.