Derfor spiller Brøndby, FCK og mange andre ikke med langærmede fodboldtrøjer længere

Drop nu de fesne undertrøjer og lad os få de langærmede fodboldtrøjer tilbage!

Viktor Fischer og Robert Skov fra FCK i langærmede fodboldtrøjer
Offentliggjort

Hvad er der blevet af de langærmede fodboldtrøjer?

Bevares. Klubberne sælger dem stadig, men det er nærmest kun fans, der render rundt i dem. Langt de fleste fodboldspillere laver derimod sådan en lag-på-lag-løsning. En tætsiddende undertrøje (også kaldet en baselayer) med lange ærmer indenunder en kortærmede trøje. Lad os bare være ærlige; det ser fesent ud. Undskyld, Christian Eriksen.

I modebranchen elsker man til gengæld de langærmede fodboldtrøjer. Det er igen blevet en trend at gå på gaden i eksempelvis en gammel og falmende Roma- eller Sampdoria-trøje. Der er noget retro og cool ved dem.

Men fodboldverdenen følger åbenbart deres helt egen mode. Det startede allerede, da der gik ren farvelade i deres fodboldstøvler. Hvorfor pokker duer de sorte Copa Mundial fra Adidas ikke længere?

Nu er det så kommet til den langærmede fodboldtrøje. Det gør ondt i hjertet hos en fodboldromantiker.

For i gamle dage var fodboldtrøjen langærmede. Basta. Hvis man ville have den anderledes, rullede man bare ærmerne op.

Det var først i 1950'erne, at fodboldtrøjer med korte ærmer blev en mulighed. I mange år holdt nogle landshold og klubber dog fast i udelukkende at spille i den langærmede trøje. Da det engelske landshold i 1966 vandt VM-finalen med 4-2 over Vesttyskland på tre mål af Geoff Hurst, havde samtlige spillere fra det vindende hold langærmede trøjer på.

Op gennem 1970'erne ændrede billedet sig. De kortærmede begyndte at dominere, men når det var koldt, fungerede den langærmede fortsat. Der var i hvert fald ingen, som kunne finde på at lave den lag-på-lag-løsning som i dag.

David Beckham, der var en gudsbenådet frisparksskytte i sin aktive karriere fra 1992 til 2013, bliver af mange betragtet som et modeikon. Prøv at Google ham. Du vil se, at han næsten altid trak i den langærmede fodboldtrøje. Noget, som blandt andet har betydet, at den franske stjernespiller Antoine Griezmann spiller i langærmede trøjer.

“Jeg var vild med David Beckham. Han var mit idol. Det er derfor, at jeg har en langærmede trøje på og bærer nummer 7,” har Atletico Madrid-angriberen sagt ifølge Sportbible.

Der er stadig et fåtal, der gør som Beckham i moderne fodbold. Hos Real Madrid er Sergio Ramos og Cristiano Ronaldo fortsat religiøse med trøjevalget. Ærmerne skal være lange.

Men størstedelen hopper på den fesne undertrøje-dille.

I nogle klubber er den langærmede trøje ikke engang til rådighed mere. Sådan er det eksempelvis herhjemme i både Brøndby IF og FC København. Trøjerne bliver simpelthen ikke lavet til dem.

Hvorfor er det blevet sådan? Er der nogle sportslige fordele ved det?

I sidste uge lavede Cristiano Ronaldo da et ret godt mål på saksespark mod Juventus i Champions League i lange ærmer. Så det virker ikke til at gøre den store forskel.

”Årsagen er meget praktisk. Spillerne er gladere for baselayer, fordi det sidder tættere til kroppen, hvor en langærmede trøje er mere flagrende i vinden. En baselayer føles bare mere behagelig at have på. Kroppen ånder bedre,” siger Leif Mortensen, der er materialemand i Brøndby IF.

”En anden fordel ved at have en baselayer indenunder er, at modstanderen ikke kan hive i ærmerne.”

Det er fire sæsoner siden, at Brøndby, der har Hummel som trøjesponsor, droppede den langærmede trøje. Der var for få, der ønskede dem.

"Vi havde et par spillere, som var meget religiøse med kun at have lange ærmer eksempelvis Daniel Stenderup. Men vi fik afvendt de sidste til at gå over til baselayer også."

“Det kunne ikke betale sig længere. Hvorfor skulle vi have to-tre trøjer hængende i omklædningsrummet, som aldrig blev brugt? Der er selvfølgelig også noget økonomi i valget. Det er klart," forklarer Mortensen.

Men kan vi ikke blive enige om, at de langærmede trøjer ser federe ud?

”Jo, men det er jo ikke det, vi skal tage hensyn til. Det er derimod, hvad der er behageligt for spilleren at have på. Trøjerne er meget slim og tight i dag i modsætning til tidligere. Shortsene må gerne være store i det, men trøjerne vil de altså have skal sidde tæt.”

Hos Adidas, der leverer trøjer til FC København, lyder forklaringen:

“Det handler simpelthen om efterspørgslen. Der er for få, som ønsker de langærmede trøjer til, at vi producerer dem,” siger Sandra Essesjö, der er PR-chef for Adidas i Norden.

For få, der ønsker dem. Trist.

Så kære fodboldgud, vi kan leve med de pangfarvede fodboldstøvler, men giv os i det mindste de langærmede fodboldtrøjer tilbage!

LÆS OGSÅ: Hvad er meningen med de små træningsveste fodboldspillere har på?

LÆS OGSÅ: 5 ting vi lærte om fodbold i weekenden uge 15

LÆS OGSÅ: Velbekomme: Zlatan Ibrahimovic køber helsides annonce for at offentliggøre