Hvad gør du for at skabe sammenhold på dit hold, når du kommer til en ny klub?
”Det handler ikke kun om at skabe sammenhold på holdet, men i hele klubben. Der arbejder omkring 50 mennesker på Melwood (Liverpools træningsanlæg, red.), og på min første dag som Liverpool-træner tog jeg spillerne med ind i mødelokalet, hvor jeg havde samlet hele staben. Jeg spurgte spillerne, hvor mange af medarbejderne de kendte navnene på. Svaret var ingen.
Det ville jeg lave om på, så jeg besluttede, at vi fremover skulle holde vores fester og julefrokoster sammen, både spillerne og de øvrige medarbejdere. Sidste år tog jeg spillerne og staben, inklusive deres familier, med på træningslejr på Tenerife.
Det er vigtigt for mig, at alle i klubben føler, at vi er sammen om et fælles projekt, og at alle ved, at de har en vigtig rolle. I weekenden er det spillerne og jeg, der skal levere resultaterne, men resten af ugen er det medarbejderne, som får klubben til at køre rundt.”
Da du var træner i Mainz 05 i Bundesligaen, tog du dine spillere med på overlevelsestur i en skov i Sverige. Hvorfor det?
”Det var efter vi var rykket op i 1. Bundesliga, og jeg vidste, at det ville blive svært for os at blive i den bedste række. Jeg ville vise spillerne, at hvis de kunne klare sig en hel uge afskåret fra omverdenen uden telefoner og internet, hvor de kun fik det at spise, de selv kunne fange, kunne de klare alt – også at undgå nedrykning.
LÆS OGSÅ: David Nielsen: "Jo mere succes jeg får som træner, desto sjovere bliver det at fortælle om alt det lort, jeg lavede for 20 år siden"
Vi drak vand fra en sø, vi fangede fisk til aftensmad, og vi var nøgne både bogstaveligt talt og i overført betydning. Det væltede ned hele ugen, og når regnen endelig stoppede, blev vi ædt op af myg. Men ved at være så tæt på hinanden i en hel uge fik vi skabt et sammenhold i truppen, som var helt specielt."
Bruger du også den slags metoder i Liverpool?
”Jeg ville ønske, vi kunne gøre det samme, men det er en alt for stor klub til, at det kan lade sig gøre. Vi ville aldrig kunne få fred for medierne derude, og vi har heller ikke tid, fordi vi altid er på turné i Asien eller USA i opstarten. Men selv om vi ikke kan tage til Sverige, er det stadig den kultur, jeg prøver at skabe.
Med Liverpool må jeg bare bruge andre metoder. I en trup er der altid grupper af spillere, der taler mere med hinanden end med andre, men jo mere de lærer om dem, de ikke hænger ud med efter træning eller sidder ved siden af i omklædningsrummet, desto tættere knyttet tror jeg, at de bliver.
Da vi var på træningslejr i Spanien i januar, trak jeg lod om, hvem der skulle bo sammen på værelserne. Du skulle have set, hvor nervøse spillerne var. Fire dage og fire nætter er lang tid på en træningslejr, når der ikke er ret meget at lave efter træning.
Fx endte Mignolet (Liverpool-målmand, red.) på værelse med Conor Masterson (18-årig britisk ungdomsspiller, red.). Jeg er ikke engang sikker på, at han vidste, hvem Conor var, inden vi tog af sted. Det gør han i hvert fald nu.”
Da du startede i Liverpool, var der mange, der talte om tysk disciplin og dine hårde træningsmetoder. Hvordan reagerede spillerne på det?
”De reagerede godt. De forstod hurtigt, at det ikke handlede om, at jeg kom fra Tyskland og skulle vise, hvor hård jeg er som træner, men om at få dem til at yde det maksimale.
Jeg har læst idrætsvidenskab på universitetet i Frankfurt, så jeg ved, hvordan man får den rette intensitet i træningen, og hvor vigtigt det er at restituere ordentligt.
Folk behøver ikke at bekymre sig om, at jeg slider mine spillere op – jeg ved godt, hvor grænsen er. Mine spillere træner hårdt, fordi de skal have det fysiske overskud, når kampene skal afgøres. Hvis vi har mere luft end modstanderen, når der er spillet 80 minutter, er der større sandsynlighed for, at vi vinder til sidst. Så enkelt er det.”
Hvordan vil du beskrive din ledelsesstil?
”Jeg tror på naturligt lederskab. Jeg behandler mine spillere, som jeg gerne selv vil behandles. Vi er almindelige mennesker, og nogle gange har man brug for et kram, andre gange har man brug for et spark i røven.
Jeg skal kende dem godt nok til at vide, hvornår jeg skal gøre det ene, og hvornår jeg skal gøre det andet. Det er vigtigt for mig at være tæt på spillerne. Der er selvfølgelig altid en vis afstand, når jeg er deres chef, men de skal føle, at de kan komme til mig og spørge om alt.
På en måde ser jeg mig selv som spillernes far. En far har et nært forhold til sine børn, men en god far ved også, hvornår han skal sætte en grænse, og hvornår han skal sige nej. Det er også mit job. Jeg skal vise spillerne vejen.”
Du har nu været træner i både Bundesligaen og Premier League. Hvad er den største forskel på tysk og engelsk fodbold?
”Det er intensiteten og presset. I engelsk fodbold føles alle kampe som finaler, og alt handler om at få resultater, uanset hvordan du opnår dem. I Tyskland er der lidt mere fokus på præstationen. Hvis vi tabte en kamp i Dortmund eller Mainz, men spillede godt, så accepterede fansene det. Hvis du ikke vinder i Premier League, er de ligeglade med, hvor godt du spillede. Det handler kun om at vinde.”
Hvordan håndterer du det pres?
”Jeg læser fx ikke engelske medier. Hvis jeg læser alt, der bliver skrevet om mig, kan jeg ikke undgå at blive påvirket af det, og det går ikke. Men det betyder ikke, at jeg ikke ved, hvad der foregår, for spillerne læser aviser, og derfor får jeg altid en briefing fra vores pressechef. Hvis en spiller bliver påvirket af kritik eller virker presset, kan jeg hive ham til side og fortælle ham, at det er vigtigere, at han lytter til mig end til pressen.”
Du er meget engageret på sidelinjen under kampen, og du har ødelagt dine briller i jubel flere gange. Hvor længe har du haft det par, du har på nu?
”Jeg ved det faktisk ikke. Men de briller, jeg har nu, har jeg fået af en ven, og de skulle være ekstra robuste – så forhåbentlig ødelægger jeg dem ikke. Men jeg har som regel et ekstra par med til kamp for en sikkerheds skyld.”
LÆS OGSÅ: Stærk præstation: Sådan kom Mikkel Boe Følsgaard i form til boksefilmen ’Den bedste mand’
LÆS OGSÅ: Det er lige så belastende for kroppen at løbe et maraton som at få en hjerteoperation
LÆS OGSÅ: 11 grunde til at Xabi Alonso er en af fodboldens mest stilede mænd