Per Thøstesen laver mad til landsholdet: "Tøfting og Graversen gav mig altid en lammer, hvis der ikke var ristede løg eller spegepølse klar på bordet"
Per Thøstesen har som ’huskok’ deltaget i fem slutrunder sammen med herrelandsholdet i fodbold. Men hvad spiser spillerne egentlig i landsholdslejren? Hvem går mest op i mad? Og hvorfor nørder Kasper Schmeichel altid omkring Thøstesens vinaigrette?
Foto: Dennis Morton
Til at starte med var det en drengedrøm, der fik mig til at blive kok for landsholdet. I 1999 skulle old boys-landsholdet til Bali, hvor jeg boede på det tidspunkt, og der spurgte spillerne, om jeg ville lave noget mad til dem. Det var alle de gamle: Michael Laudrup, Per Wind, Henrik ‘Store’ Larsen, Ole Kjær og Torben Piechnik. Vi havde det pissesjovt sammen. Laudrup etablerede efterfølgende kontakten til DBU, og så kom jeg med det rigtige landshold til VM i Japan og Sydkorea i 2002.
Mit eneste krav til DBU var, at jeg skulle kunne se Danmarks kampe på stadion i Japan. De kludrede lidt i det, men fik i stedet arrangeret, at jeg kunne sidde med på bænken sammen med resten af holdet. Ved den første kamp mod Uruguay stod jeg i spillertunnelen med en bold og i det samme tøj som spillerne, mens kameraerne filmede løs. Alle mine ansatte på Café Ketchup i Tivoli, hvor jeg dengang var køkkenchef, sad og fulgte med på fjernsynet derhjemme. De så mig iført spillertøj og med en bold i hånden og udbrød: ’What the fuck? Sidder han på bænken?’
Siden blev jeg landsholdets faste kok. Hver gang vi mødes i landsholdslejren, laver jeg og mit team den første dag en dansk ret, så spillerne har en følelse af at komme hjem til noget velkendt. Ved den seneste samling fik de boller i karry, og vi lavede også en schnitzel til dem. Tidligere har man talt meget om glæden ved rugbrød, men denne generation af spillere er ikke vokset op med madpakker på samme måde, som jeg og andre er. Jeg tror faktisk, at de mere oplever en form for afsavn ved pølsevognen ude i lufthavnen, fordi de der får duften med det samme, når de kommer hjem med deres kufferter.
Efter den lidt voluminøse førstedag går vi frem mod selve kampdagen. Her kommer der helt klart lysere og lysere kød og mere fisk på menuen. Kål er dog den helt store ting i forhold til sundhed lige nu. Jeg laver to forskellige kålsalater. Dem går spillerne virkelig til. Kål er den grøntsag, der bruger længst tid i dit tarmsystem, og på den måde hiver den din forbrænding mest i vejret af alle grøntsager. Men det er selvfølgelig ikke det eneste, de spiser. Til morgenmad får spillerne fx havregrød med kanel og sukker og banan og bær. Og en omelet, et spejlæg eller et hårdkogt æg.