Pernille Harder om ny tv-aftale: ”Det er noget af det vigtigste, der er sket for kvindefodbolden”

For første gang i historien har en tv-udbyder fået samtlige rettigheder til den mest prestigefyldte fodboldturnering for kvinder i verden.

Pernille Harder om ny tv-aftale: ”Det er noget af det vigtigste, der er sket for kvindefodbolden”
Offentliggjort

Den globale sport-streamingtjeneste DAZN har købt rettighederne til Women’s Champions League for de næste fire år.

Vi har spurgt de nykårede engelske mestre fra Chelsea Ladies Pernille Harder og Magdalena Eriksson, hvilken betydning aftalen får for kvindefodbolden, og hvilken rolle de selv spiller i kampen for bedre muligheder for kvindefodbolden.

Hvad kommer det til at betyde for kvindefodbolden, at alle nu kan se jeres kampe kvit og frit?

Magdalena Eriksson: ”Det er kæmpestort, at folk fra hele verden pludselig kan se os spille. Vi har ventet på, at det her skulle ske i lang tid. Når man ser på, hvad det har gjort for den engelske liga, at de har haft tv-aftaler med Sky og BT Sport, så står det klart, at det er det her, der skal til for at løfte kvindefodbolden op til næste niveau.”

Pernille Harder: ”Det er så vigtigt, at kvindefodbolden synliggøres. Alle, der vil, kan nu let og enkelt se kampe fra vores Champions League. Det gør, at der helt sikkert kommer til at blive skabt flere drømme hos piger verden over om at blive professionelle fodboldspillere, og flere dermed vil begynde at spille.”

Vil aftalen ikke kun komme de bedste kvindelige fodboldspillere til gavn?

ME: ”Jeg håber, at det vil give unge piger rundt omkring endnu mere lyst til at spille fodbold. I lande som Danmark og Sverige er det måske mere normalt, at piger og kvinder spiller fodbold, men jeg håber, at denne her aftale kan være med til at normalisere kvindefodbolden i mange flere lande.”

PH: ”Man har jo set ikke ret mange kvindekampe i fjernsynet. Jeg tror ikke engang, at jeg har set kvindelandsholdet i fjernsynet. Jeg har et svagt minde om, at jeg så Fortuna Hjørring mod Arsenal i en Champions League-kamp, og jeg syntes, det var vildt fedt. Mit idol var Martha da Silva, fordi hun blev verdens bedste fem år i streg, og hun var en af de eneste, man kunne se Youtube-videoer af. Men ellers var der ikke rigtig en mulighed for at have så mange kvindelige idoler – det ændrer sig forhåbentligt nu.”

ME: ”Jo flere penge, der er i fodbold, jo bedre bliver det. Der kan startes flere akademier for unge, kvindelige fodboldspillere, så på den måde vil det forhåbentligt dryppe ned til breddefodbolden. Aftalen bekræfter også, at der er efterspørgsel på kvindefodbolden, og det sender et virkelig godt signal.”

I har været højlydte kritikere af den store ulighed i muligheder og faciliteter, der er mellem kvinde- og herrefodbold. Hvordan ser I på jeres egen rolle i denne her positive udvikling?

PH: ”Vi har forsøgt at bruge vores platform bedst muligt ved at sige fra, når vi har mødt uretfærdighed. Mit indtryk er, at betydningsfulde folk faktisk hører, hvad vi siger og føler sig presset til at skubbe på for at udvikle kvindefodbolden. Vi har ikke haft de bedste muligheder, for vi har ikke haft de bedste trænere eller akademier, da vi var unge. Så der er et kæmpe potentiale, der ligger og venter på at blive forløst, når faciliteterne bliver bedre. Tv-stationerne kan se værdien i kvindefodbold, og vi har da helt sikkert haft noget at sige, men det er selvfølgelig ikke kun os to. Der er rigtig mange kvindelige profiler, som har råbt op.”

Hvad er næste skridt mod mere lighed mellem herre- og kvindefodbold?

ME: ”Vi skal kæmpe videre for, at piger får det samme setup fra start af, som drenge får. Det er den måde, hvorpå vi kan give kvindefodbolden bedre muligheder for at udvikle sig. Ligeløn er egentlig ikke så relevant lige nu – det handler om lige muligheder.”

PH: ”Det er det, der er det vigtigste. At kvinder får samme mulighed for at forløse deres potentiale, som mænd har. Det er klart, at drengene bliver gode, hvis de går på den bedste skole, mens pigerne går på en dårlig skole, hvor de får dårlig undervisning. Hvis man helt fra start får de samme forudsætninger for at blive så gode som muligt, så bliver kvaliteten bedre, og så er der endnu flere tv-stationer, der vil putte endnu flere penge i kvindefodbolden. Og det er først der, at vi kan begynde at tale om lønninger.”

Pernille Harder

28 år. Spiller som angriber for Chelsea FC, som hun skiftede til sidste år fra tyske Wolfsburg. Skiftet gjorde hende til den dyrest handlede kvindelige fodboldspiller med en overgangssum på omtrent 2,3 millioner kroner. I april 2021 var hun med til at løfte Premier League-trofæet, da Chelsea vandt. Er anfører for landsholdet. Har to gange været nomineret til verdens bedste fodboldspiller.

Magdalena Eriksson

27 år. Har spillet for Chelsea siden 2017, hvor det er blevet til 45 kampe og ét mål. Debuterede for det svenske landshold i 2014 og var med til at vinde sølv ved OL i Rio de Janeiro i 2016. Har tidligere spillet for blandt andet Hammarby IF og Djurgårdens IF i den svenske Damallsvenskan.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fodbold, Champions League og Streaming