Den danske MMA-kæmper Damir Hadzovic vinder ved UFC
Dansk MMA-vinder: “Du har aldrig levet i nuet, før du har været i en slåskamp”
Danskbosniske Damir Hadzovic vandt i weekenden over sin polske modstander Martin Helt i verdens største MMA-turnering med et mesterligt knockout. Euroman fulgte MMA-kæmperen før, under og efter sin store kamp.
Foto: Ida Marie Odgaard, Scanpix Damir Hadzovic var den eneste danske MMA-kæmper ved weekendens UFC-kampe i Stockholm.
30-årige Damir Hadzovic planter et knæ i ansigtet på sin polske modstander Martin Helt efterfulgt af et knytnæveslag. Polakken går i gulvet og bliver liggende. Tilskuerne i Ericsson Globen i Stockholm bryder ud i klapsalver, og Damir Hadzovic hopper på kanten af det ottekantede MMA-bur. Han deler krammere ud til sit entourage og hopper tilbage i ringen med det bosniske flag i den ene hånd og det danske flag i den anden. Han brøler, at han elsker dem og blotter sin gyldne tandbeskytter, for han har lige vundet sin store kamp i MMA-kampsportens Champions League, UFC. To måneder med 12 intensive træningspas om ugen er kulmineret i mindre end et kvarter. The Bosnian Bomber har gjort sit job.
Damir Hadzovic er den eneste danske MMA-kæmper til UFC-kampene i Stockholm. MMA står for Mixed Martial Arts og er en blanding af forskellige kampsportsgenrer, herunder jiu jitsu, boksning, kickboksning og brydning. Damir Hadzovic’ force er slag og spark, hvilket han beviser med sit knockout. Det har taget ham ti år at nå her til.
FOTO: Getty Images | Damir Hadzovic i MMA-ringen efter sin sejr
Annonse
Hvad er MMA?
MMA står for Mixed Martial Arts, og sporten er også en blanding af forskellige slags kampsport. Sporten blev opfundet i Brasilien. I dag kæmper de to mand i et bur kaldet ’The Octagon’, fordi det er ottekantet. Gulvet er omkranset af et højt hegn. Man vinder enten sin kamp ved knockout, ved at modstanderen ’overgiver sig’, eller ved at dommeren beslutter, at kampen skal stoppes. Det kunne fx være, hvis en af kæmperne har gjort noget, der strider mod reglerne. Under runderne får kæmperne point for deres spark, slag etc.
Der er ni forskellige vægtklasser, og der er indvejninger et døgn før kampene. Indtil indvejningen har kæmperne fastet i et døgn. Efter indvejningen og inden kampen tager de typisk helt op til ti kilo på.
24 timer tidligere står Damir Hadzovic i underbukser på vægten foran tilskuere og presse i Ericsson Globen. Sammenbidt og med knyttede næver, så enhver lillebitte muskel træder frem på hans krop. Kinderne og øjnene og indsunkne, for den 30-årige kæmper har ikke rørt så meget som en dråbe vand eller en brødkrumme det sidste døgn for at ramme den helt rigtige vægt. 70 kilo. Han smiler og stiller an til pressebillede med millimeters afstand fra sin polske modstander Martin Helt. Der står de med knækkede næser og kigger hinanden lige i øjnene. Martin Helt er stærk på gulvet. Kendt for sin brydning og faste greb. Damir Hadzovic’ force ligger i boksningen. Stående. Han er kampens underdog, og han ved det godt.
”Jeg kigger aldrig væk først. Jeg kan godt lide det psykiske spil. For selvfølgelig er det også showbizz. Jeg skal bygge mit brand op - ’The Bosnian Bomber’. Du skal sælge varen, så jeg går da også og spiller hård. Men det er bare en facade,” siger Damir Hadzovic, da han senere kommer gående henad brostene i Gamla Stan, Stockholms gamle bydel iført sweatpants og 1950’er-briller á la Ray Bans clubmasters. Han har endelig fået noget at spise. Og han smiler. Han har sit slæng i ryggen. Lillebror, træneren Nikolai Koubti og en MMA-kollega. De spadserer i aftensolen med hver sin vaffelis, der afdramatiserer de fire sæt guns på størrelse med træstammer. ”Det er banan og hasselnødder og ’så nåe’ der’,” siger han med en dialekt, der ikke efterlader nogen tvivl om, at han er opvokset i Nordjylland og senere, hvor fiskekutterne lægger anker i Esbjerg. Damir Hadzovic flygtede til Danmark i 1992 sammen med sin mor, lillebror og bedsteforældre på grund af Balkankrigen. Og det var ikke givet på forhånd, at Damir Hadzovic skulle leve af kampsport. Faktisk anede han ikke, hvad han ville, da lærerne spurgte ved udgangen af niende klasse. Han begyndte på Handelsskolen og endte med at droppe sin fodboldtræning til fordel for styrketræning.
FOTO: Ida Marie Odgaard, Scanpix | Damir Hadzovic træner hver dag i Arte Suave Kampsport i København
”Jeg tænkte: ”Jeg skal satme have nogle muller.” Jeg er sådan en macho-dreng. Det er ærlig snak. Fyre vil gerne være maskuline og score damer. Og damer kan godt lide guns. Men da jeg begyndte til MMA, fandt jeg ud af, at du ikke kan bruge muskler til en skid, hvis ikke du kan finde ud af at bruge din krop,” siger Damir Hadzovic, der vejede 90 kilo, da han begyndte at træne MMA. Til en af de første træninger skulle han kæmpe mod en fyr, der var 15 kilo lettere.
Hvad er UFC?
UFC er den største organisation inden for MMA og har således ’the unified rules’ for sporten. Organisationen opstod i 1993, der er gradvist kommet flere regler til siden da. Der er 40 UFC-kampe om året, og det er kun de højst-rangerede kæmpere i hele verden, der får lov at deltage. Kampene afholdes over hele verden og fungerer efter et ’vind eller forsvind’-princip. Efter en UFC-kamp skal kæmperens kontrakt fornyes. Det bliver den ikke automatisk, hvis kæmperen taber.
Deltagerne kommer fra hele verden og optræder i forskellige vægtklasser. Kampene varer maksimalt 5 x 3 minutter. Med undtagelse af hovedkampen, der har fem runder á fem minutter. I weekenden blev hovedkampen udkæmpet i sværvægtsklassen mellem svenske Alexander Gustafsson og brasilianske Glover Teixeira. Svenskeren vandt.
”Pludselig lå han oven på mig, og jeg kunne ikke komme op. Han tog mig ned hver gang. Når du styrketræner, træner du lidt biceps her og der. Men i MMA bryder du, laver jiu jitsu og bokser – du får de vildeste muskler.”
Herfra blev den dengang 20-årige mand bidt af kampsporten, og i dag træner han hver eneste dag og er dørmand og MMA-dommer ved siden af, for at få det til at køre økonomisk rundt. Han slår fast, at MMA er en livsstil. Om end en sport og en livsstil, der i den offentlige debat ikke sjældent kaldes primitiv. For det er en brutal sport, hvor blodet flyder, og ansigter bliver skæmmede. For at vinde skal du udkæmpe et andet menneske med slag og spark. Det er en form for moderne gladiatorkamp, hvor kun den stærkeste overlever. Da spørgsmålet falder på, hvordan det føles at slå et andet menneske, er der et kort øjebliks stilhed. ”Det er jo egentlig ret vildt. Du føler ikke noget, når du slår et andet menneske inde i ringen. Jeg nyder det ikke, men det handler om at vinde, og det er det, der skal til,” siger Damir Hadzovic og forklarer, at MMA er en sport, der kræver teknik, tålmodighed og dedikeret træning. Det er ikke en sport, hvor de største muskler vinder, for hvis ikke du kan holde hovedet koldt, er du ude efter første minut.
”Du har aldrig levet i nuet, før du har været i en slåskamp. Dine stresshormoner går op, dine øjne laver tunnelvision, din krop fortæller, at der er noget galt. Du får gelé-ben, adrenalin, hjertet banker. Ens overlevelsesinstikt sætter ind, fordi der en, der vil gøre dig fortræd. Vi skal ikke narre hinanden her: Vi går ind i ringen for at slås. Men efter kampen er der ikke noget. Min modstander har været sej at tage kampen med mig. Sådan ser man det tit med mænd – at de bliver ’bros’ efter en slåskamp. Det er også lidt uhyggeligt at slås, så man kan ikke andet end at respektere den, der møder en i ringen. Vi møder hinanden og går hvert til sidst bagefter. Der er en form for macho-respekt,” siger Damir Hadzovic.
FOTO: Ida Marie Odgaard, Scanpix | Damir Hadzovic under en træning inden hans UFC-kamp i Stockholn
Det må man bl.a. IKKE i MMA
Prikke i øjnene
Slå i skridtet
Hive modstanderen i håret
Spytte på sin modstander
Nyrespark med hælen
Stikke en finger i kropsåbninger
Bide
Sparke i hovedet, hvis modstanderen ligger ned
Holde fast i buret eller modstanderens shorts
Tale grimt i buret
Et par timer senere skal han spise igen. Han har allerede taget omkring fem kilo på siden indvejningen. En tallerken med en sirligt anrettet torsk bliver placeret foran Damir Hadzovic. ”Torsk?” siger han spørgende til sin træner overfor. Det er ham, der har bestilt maden efter en længere snak om, hvor længe man er om at nedbryde forskellige slags kød. ”Kan du ikke lide torsk eller hvad?” spørger træner Koubti og smiler, mens der bliver placeret entrecoter foran resten af gunshowet. Torsken tager kun seks timer at fordøje, og det er vigtigt, det går hurtigt. Klokken er 22 i hjertet af Stockholm.
Der er under et døgn til, Damir Hadzovic skal kæmpe. Og da den sidste tår cola er drukket, og den sidste bid torsk sunket, skal han hjem. Han er rolig. Han skal bare sove og have morgenmad og en let træning, inden kampen skal kæmpes. Når man vågner på dagen, ved kroppen, at den skal slås. Man kan begynde at svede i løbet af ingen tid, men man skal ikke overtænke det, forklarer han, mens hans telefon gløder. Beskeder og notifikationer tikker ind. Lykønskninger og props til MMA-talentet. Det er pisseirriterende faktisk, forklarer Damir. ”De er der jo ikke i morgen, hvis jeg taber. Man skal ikke overtænke det der. Man lever i et fængsel af, hvad andre folk tænker om en. Men lige meget hvad der sker, så står solen op i morgen,” siger han og forlader restauranten.
Det er søndag, og hvis ikke man vidste bedre, kunne man sagtens forledes til at tro, at man var til fodbold i Parken. Der er hotdogs og fadøl i hænderne på de fleste af gæsterne i Globen i Stockholm denne søndag. Arenaen afslører imidlertid noget ganske andet. Jovist er der stadiontechno, men der er også et bur i stedet for en boldbane i midten.
Annonse
VIDEO: Viaplay | Damir Hadzovic' knockout af polske Martin Helt i tredje runde til sin UFC-kamp i Stockholm
I Globen er publikum mildest talt en broget skare. Der er metalfyre med skæg så langt, at de kunne tørre sig selv et vist sted med det. De klassiske Ralph Lauren-svenskere er talrige, men der er også en stor gruppe i wifebeaters og gotiske bogstaver op ad underarmen. En af dem er 18-årige Kevin. Han elsker MMA. ”Jeg kan godt lide blodet, og når de slår hinanden. Jeg får adrenalin af at se det,” siger han og forsvinder ind i arenaen. Det er en verden fuld af testosteron, som Damir Hadzovic forklarede inden kampen, og i Ericsson Globen er der da heller ingen kø til dametoilettet.
Inde i arenaen er en amerikaniseret gladiatorstemning altoverskyggende. Snart skal vi være vidne til blod og slag og sandsynligvis brækkede næser. Der er sporadisk med tilskuere, men det er sceneshowet ikke mærket af. Linkin Park brager ud af højtalerne i et halvvejs techno-, halvvejs metalremix. Natklubsstrobelyset flakser rundt i MMA-buret. Damir Hadzovic skal derind om mindre end fem minutter og dermed åbne UGC-turneringen i Stockholm.
Pludselig dør diverse metalremixes hen, og spotlyset slukkes. “Iiiiit’s TIME,” siger en amerikansk biografreklamestemme skarpt efterfulgt af Sandstorm med Darude, der brager ud i den stockholmske arena. Sammen med sine følgesvende fra dagen før, gør Damir Hadzovic sin entre. De er hans hypemen, der skal holde gejsten oppe, når han om lidt skal slås. Sammen går de i lige linie mod buret. Damir afslører sin gyldne tandbeskytter direkte op i kameralinsen og klapper med rituel lethed hvert af trappens trin, da han går op i buret. Træner Nikolai Koubti fortæller ham, at han skal huske at nyde det, da polske Martin Helt gør ham selskab i ringen.
FOTO: Ida Marie Odgaard, Scanpix | 30-årige Damir Hadzovic. I MMA er det kun tilladt at bære handsker, hvor fingrene er fri, skridtbeskytter og tandbeskytter
Der intet fløjt, ingen lyd, kun et håndtegn fra dommeren, der viser, at nu er det hele i gang. De to letvægtskæmpere hopper lettere rundt end pigerne fra Den Kongelige Ballet, men snart ligger de på gulvet og prøver at komme fri fra hinandens greb. Træner Koubtis stemme er en konstant summen kampen igennem. Det grå gulv i buret bliver gradvist mere blodstænkt, og det ligner efterhånden, at Damir er ved at blive ædt af et stort dyr. Han bliver rullet rundt i en strangulering.
En norsk MMA-kæmper, Kenneth, der er fuld tatoveret med tilbageslikket hanekam sidder på tilskuerbænken og gør opmærksom på, at polakken er kendt for at være den bedste, når først de er kommet ned at ligge. Og sådan bliver det de to første runder. Hornet lyder. Pause. Trænerne er inde i buret i en ruf. Klud tørrer ansigt, vattampon tørrer tud. Polakken ser næsten uberørt ud, da tredje runde skal til at gå i gang. I to runder er han lykkedes med at jorde Damir Hadzovic i gulvet. Tredje runde går i gang, Martin Helt prøver at gøre det samme. Han kaster sig sidelæns ned i gulvet og griber ud efter Damir Hadzovic' ben. Men han er et millisekund for langsom, og det udnytter den danske kæmper til at lave det knockout, der skal vise sig at være turneringens bedste.
FOTO: Getty Images | Damir Hadzovic i kamp mod polske Martin Helt
Til middag hos Damir Hadzovic
Damir lever efter et princip om balance. Han træner hver dag, på nær søndag, der er hviledag. Men hvis kroppen er tung og træt, kan han godt tage en ekstra fridag. På samme måde er det med hans kost. Han afskærer sig ikke fra nogen bestemte, usunde fødevarer, men han lever som udgangspunkt sundt.
Hver morgen drikker han ’bulletproof coffee’. Han maler selv økologiske kaffebønner og blander kokosolie og økologisk smør i sin stempelkaffe. Ifølge ham kickstarter det dagen. Han spiser økologisk, fordi e-numre og tilsætningsstoffer tager længere tid at fordøje. Han vejer ikke sin mad, men spiser til han er mæt.
”På en normal dag spiser jeg kalkunbacon og æg til morgenmad. Ellers skal du bare have masser af grønt i løbet af dagen. Grønkål, rødbeder, ingefær, citroner. Rødkål er min nye ting. Og så juicer jeg meget – det er det bedste, jeg har gjort i mit liv. Jeg spiser ikke særlig meget rødt kød, fordi det tager tolv timer at fordøje. I stedet spiser jeg masser af kylling og fisk.”
Adskillige timer senere er Damir Hadzovics ene øje blåt, og næsen er noget bredere end normalt under 1950’er-brillerne, da han sidder i den Chesterfield-imiterede lobby på Hilton hotellet, hvor alle UFC-kæmperne er indlogeret. De sidste kampe er kæmpet, og der er champagnefest et sted i nærheden. Men den danskbosniske vinder er ikke med. Han modtager rygklap af resten af hotellets gæster og stiller op til billeder. I morgen skal han hjem til Hvidovre, hvor han har boet, siden han gik all in på sporten. Han skal holde ferie, spise middag med sin kæreste og få sin krop på højkant igen.
”Jeg regner med at have syv-otte år endnu, hvor jeg kan give den gas med sporten. Man skal også være realistisk. Det her er bare et kapitel. Det er ligesom med alt andet,” siger Damir Hadzovic, der efter sin sejr har udsigt til flere kampe i MMA-sportens allerbedste liga. Og en ny bil. For hans knockout af letvægtspolakken blev kåret af UFC som turneringens bedste, og dermed fik den danske vinder 50.000 amerikanske dollars ekstra, så nu er det slut med at cykle og tage S-tog til og fra træning to gange om dagen.
”Jeg er heldig at være i live – det er derfor, jeg smiler hver dag. Vi tog den sidste konvoj ud af vores by under Balkankrigen. Jeg kunne have været blevet slagtet. Jeg er heldig at være i live, så jeg kan kun være tilfreds. Vi flygtede, og nu er jeg her i UFC, og jeg har lige fået fucking bonus. Det er lidt en sensation. Jeg er meget stolt,” siger Damir Hadzovic og fortsætter: ”Men jeg bliver nødt til at være ydmyg – der er en ny kamp om nogle måneder.”
I Danmark kan du følge MMA-sporten og se UFC-kampene på Viaplay.dk/sport.