”Glen har ikke en tilstrækkelig promille, så jeg må hive ham ud og fylde ham op med tequila.”
Ovenstående er ikke et citat fra Sommer i Sunny Beach. Det er derimod en norsk fodboldtræner, der taler om en af sine spillere inde på banen.
Standard opvarmning i omklædningsrummet
Annonse
Der er nemlig tale om ’fyllefotball’, som oversat til dansk ikke overraskende betyder fulde-fodbold. Og i denne udsøgte disciplin gælder kun én regel. Man skal være fuld for at være med. Nærmere præcist skal holdet i gennemsnit have en promille på 1,0 for at spille kampen.
Det gælder således om at få drukket rigeligt inden og under kampen, hvilket man må sige, at de to norske hold mestrer til noget nær perfektion.
En time før kampstart går det mildest talt ned i omklædningsrummet, hvor det ikke er benskinner, der bliver hevet fra sportstasken, men derimod en ’bælla’ eller en øl-tragt, om man vil.
De drikker Jägermeister og vin af flasken, pisser i risten i brusebadet, kyler pizza i hovedet på hinanden, og gulvet ligner til slut noget fra en nyligt afsluttet gymnasiefest.
Med fadøl og andre flasker gør de entre på kunstgræsbanen, hvor kampen skal spilles. Spillerne kan hverken koncentrere sig om trænerens peptalk eller kamprådet, til gengæld brækker en af spillerne sig på sidelinjen fem sekunder inde i kampen er der en af spillerne. Og her fra forløber kampen ellers med et utal af slingrende, sløve tacklinger.
Annonse
Der er det lille twist ved spillets eneste regel, at promillen skal holdes kampen igennem. Så glem alt om vanddunke og vandpauser. Der skal øl eller det, der er stærkere indenbords imellem tacklingerne.
Dommerkittets klassiske fløjte og gule og røde kort er tilsat et alkometer i denne fodboldniche, for man må jo sikre sig, at målet er gået retmæssigt til. Når spillerne scorer, så kommer dommeren ilende med det lille mundstykke, som målscoreren skal blæse i, så man er sikker på, at hans promille virkelig ligger på 1,0. Undervejs bliver flere mål underkendt, for spillerne simpelthen ikke er fulde nok.
Tequilapause i halvlegen
I halvlegen tager træneren konsekvensen af de ugyldige mål og giver en passende peptalk: ”Gutter, det, vi trænger til nu, er et lille shot.”
Bare lige for at skitsere den tilstand, som de norske fodboldgutter spiller i, så skriver netdoktor, at en promille på 1,0 svækker opmærksomheden og koncentrationsevnen. Man bliver træt, og en balance- og bevægelsesevner bliver nedsat.
Fem sekunder inde i kampen er der en, der må overgive sig
Sniger promillen sig op på 1,5 kniber det både med at bevæge sig og tale. Centralnervesystemet og maven har simpelthen fået nok.
Annonse
Meget symbolsk er det den fuldeste spiller på banen, der netop har en promille i nærheden af 1,5, som ender med at afgøre kampen til 4-3. Han er heller ikke rigtig i stand til at juble, men får på imponerende vis fældet sig selv, mens han scorer til trænerens store jubel.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.