15 apps-anbefalinger 2015

Få bedre Wi-fi, søvn og masser af god underholdning. Her er nogle af de bedste apps lige nu.

15 apps-anbefalinger 2015
Offentliggjort

Euromans faste skribent Nikolaj Sonne har tidligere anbefalet 15 gode apps, og han har også fundet 9 gode gadgets. Men der dukker hele tiden nye op, og her er nogle af de bedste lige nu.

Cryptocat er krypto-chat, uden at NSA, PET, FET, GCHQ og alle de andre kan følge med. Den fungerer på iOS og som udvidelse til de fleste browsere. Cryptocat er open source (dvs. selve opskriften på softwaren er frit tilgængelig), forbudt i Iran, og Snowden/Greenwald bruger den også.

Med Signal kan du føre fortrolige krypterede samtaler med andre, der også bruger Signal. Programmet er open source og har troværdige bagmænd. Gratis frokost eksisterer som bekendt ikke, men indtil videre er driften betalt af fonde og (ironisk nok) teknologiudviklingspenge fra den amerikanske stat.

Med iOS8 har Apple (endelig) gjort det muligt for apps at tage ægte kontrol over kameraet. Manual Cam udnytter mulighederne, så du, der ved bedre end automatikken, får håndfast greb om ISO, lukketid, fokus og hvidbalance.

Hyperlapse gør det vildt nemt at lave lækre timelapse-videoer, hvor tiden er komprimeret, så eksempelvis tre minutter kan overstås på 15 sekunder. Men Hyperlapse-magien ligger i billedstabiliseringen, der kombinerer video og data fra telefonens gyrosensor med tryllealgoritmer.

WunderCar minder en lille smule om tjenester som GoMore, dog med et taxa-præget twist. Man anmoder om et lift, giver en ’donation’, og et gensidigt anmeldelsessystem holder tosser i skak. Om systemet kommer til at virke efter hensigten (pirattaxa uden pis?), vil tiden vise. Nu er den ude.

Week Calendar giver bedre overblik og langt flere og mere fleksible muligheder for at tilpasse udseendet end standardkalenderen. Dertil kan du AirDroppe aftaler og printe. Og så er automatiske emoji-ikoner i oversigten baseret på kalendertekst, lokalitet eller mødedeltagere en smart feature. En smiley til møder med sjæfen.

Gameplayet er simpelt, mekanikken kryptisk. En bane løses ved at tegne en stregfigur, der slippes fri, når du løfter fingeren. Herefter ’ormer’ figuren sig af sted baseret på faconen og skal så ramme farvede prikker.

Mit absolutte favoritskriveprogram, Google Docs, som selvstændig app med offline oprettelse og redigering af dokumenter. Alt synkroniseres, når du igen er på nettet. Og ligesom webudgaven syncer (og fungerer) Docs fantastisk til dokumentsamarbejde på tværs af alle dimser.

En historie fortælles ofte bedre med flere billeder, og Diptic fungerer perfekt, når flere billeder skal sættes sammen til ét. Der er utallige muligheder for at fintune udseendet af rammer, farver, størrelser og rundinger.

Endelig en DR fjernsyns-app, og den fungerer helt hæderligt. DR TV giver adgang til det DR-videoindhold, du kender fra nettet og live, så ikke flere tudekiks for den licenskrone. Og så kører DR TV på alle platforme.

Fleksy er en tastatur-app, der oprindelig er designet til blinde og svagtseende. Men teknologien er overbevisende, og med lidt øvelse kan du skrive fejlfrit helt uden at kigge på skærmen. På iOS kan Fleksy p.t. kun bruges i bestemte apps, men på Android fungerer det i alle apps.

Unstuck hjælper dig ud af en fastlåst situation, hvad enten det er personligt eller arbejde eller en kombination. Ved at vælge og vægte forskellige kort med følelsesbeskrivelser kommer Unstuck metodisk frem til løsningsforslag. Ikke helt coach eller psykolog, men heller ikke helt dumt.

Der findes utallige 'puzzle-spil' til iPhone, men få så elegante og på samme tid æstetisk og hjernevridende stimulerende som Monument Valley. Den stille prinsesse skal hjælpes fra A til B, men i en grafisk verden, hvor perspektiver driller, og op og ned bytter plads, er der intens spilleglæde.

Hvad er det, du ser, når du læner hovedet tilbage og kigger op i nattehimlens uendelighed? SkyView giver svar på det meste med en brugerflade, der lader dig pege med din iDims og tappe på stjernen, satelitten eller planeten for mere info.

En af de letteste måder at forbedre ydelsen på Wi-Fi er at vælge en anden kanal end den, alle de andre bruger. Wifi Analyser måler signalstyrke på dit (og alle dine naboers) Wi-Fi og viser, hvor der er bedst plads. Kan også bruges til at optimere, hvor du installerer din egen Wi-Fi-router.