I årtier har virtual reality været nørdernes hvide hval. Den, som mange har jagtet, men som det aldrig er lykkedes at fange. De, der har forsøgt, er blevet til grin, og i mange år turde ingen nærme sig af frygt for at fremstå som fortidig frem for repræsentanter for den nye, visionære virkelighed. Indtil nu.
Fremtiden er landet, og i modsætning til Apple Watch og Google Glases, som alle allerede har glemt, behøver man blot at prøve det i få minutter, før man får den wauv-følelse, der er grundlaget for mange store opfindelser. For det her virker faktisk.
”Jeg synes, det er sjovt at skabe noget, der har værdi for folk. Noget, der beriger folk. Når vi viser folk virtual reality for første gang, kan folk ikke få armene ned. Og den begejstring spiser jeg bare. Det giver så meget energi,” fortæller Simon Lajboschitz, der er den ene halvdel af to iværksættere, som vil være arnestedet for virtual reality i Danmark.
Annonse
Over hele verden simrer hypen. Den har fået næring fra ikke mindst Facebooks Mark Zuckerberg, der har investeret to milliarder dollars i virtual reality-brillen Oculus Rift. Den massive investering skyldes ikke kun hans tro på, at teknologien kan ændre måden, vi spiller computerspil eller ser porno på (hvilket det vil), men at det også fuldstændig vil transformere måden, vi er sammen på.
Med virutal reality-brillen kan man hjemmefra deltage i flere fester på samme tid. Kirugen kan skære i hjernen visuelt, før han skal udføre operationen i virkeligheden, og arkitekten kan opleve sit hus, inden mursten til mange millioner bliver stablet oven på hinanden.
At det bliver den næste store teknologiske revolution, er Simon Lajboschitz ikke i tvivl om. Han er af mange kendt som søn af Lennart Lajboschitz, der har skabt en formue på den verdensomspændende kæde af Tiger-butikker.
Selv har Simon været retail-direktør i virksomheden, men hele familien har nu forladt den daglige drift. I stedet har Simon kastet sig over virtual reality.
I Kødbyen i København har de lejet nogle lokaler, hvor man kan få en præsentation af de briller, der er færdige, de vil lave workshops for virksomheder, der er interesseret i at høre, hvordan virtual reality vil ændre deres branche. Og så håber de at tiltrække udviklere, der vil sidde i det tilhørende baglokale og være med til at skabe den næste store teknologiske revolution.
”Vi vil gerne have, at virtual reality kommer rigtig i gang. Det vil være godt, at flere i udviklermiljøet kommer i gang, og vi vil gerne være det sted, hvor lynet slår ned i Danmark, og så bruge energi derfra til at skabe noget nyt og vildt. Alle, der vil være en del af denne revolution skal være velkommen.”
Annonse
Selve det at skabe nyt indhold til virtual reality er ikke vanskeligere end til eksisterende platforme. Men det kræver en helt ny tankegang. Man skal angribe det fra en anden vinkel, hvilket er en udfordring for folk, der har været vant til at producere til en flad skærm, fortæller Simons makker, Peter Fisher, der er amerikaner, men som har boet i Danmark de seneste år.
De er interesseret i at tiltrække kræfter, der vil være med til at udvikle indholdet i et samarbejde frem for i konkurrence.
”Vi håber, at Danmark kan blive et centrum for et nordisk initiativ. I det her marked kæmper man ikke mod hinanden, men derimod imod de skeptiske i industrien. Folk er meget mere åbne og samarbejdsvillige, for vi ved alle, at det nok skal blive stort. Så det handler mere om at få industrien til at eksplodere,” fortæller Simon, og bliver suppleret af Peter Fisher.
”Alle er nødt til at dele deres tanker, for ellers bliver det ikke til noget. Det er ret vigtigt at skabe et fælleskab om det.”
Det er forventet, at Oculus Rift kommer ud til forbrugerne i marts. Derudover er de andre store spillere på markedet blandt andre HTC Vive, der er Googles billige udgave, som i sin enkelhed er en pap-konstruktion, der gør, at prisen kommer ned på ca. 100 kroner, og derudover er Sony Playstation også på vej i dette halvår.
Stadig er der ikke produceret meget unikt virtual-indhold, men Peter og Simon har selv lavet et lille spil, og de har også et spil på vej, som kan bruges i undervisning. De regner med, at der globalt er kommet omkring 100 spiltitler ud, og at der i år vil komme 100 mere.
Annonse
Simon Lajboschitzs familie har ogsåp købt en gammel kirke på Vesterbro, som de har omdannet til Folkehus med fællesspisning hver aften ved langborde og en masse aktiviteter som bordtennis og banko.
Det er arbejdet med at skabe rammer om fællesskaber, der driver ham. Og virtual reality ser han som en mulighed fremfor en forhindring for at dyrke samvær med omverdenen.
”Der er ikke en industri, det her ikke vil ændre. Der vil blandt andet komme nye fortællermetoder inden for journalistik, og det vil have stor betydning for sundhedsvæsenet. Alt kan det potentielt forandre. Jeg vil gerne facilitere noget, der er vigtigt for folk. Og hvad er allervigtigst? Det er deres sociale relationer. Derfor er det her så interessant.”
Her er en demo af makkerparrets første spil.
Butikken er netop åbnet og ligger Høkerboderne 8 i Kødbyen