Fem stjerner: Denne vinbar skiller sig virkelig ud

De tyvstartede som pop-up hos Frama i sommer, men for nylig åbnede vinbaren i Møntergade, hvor der er kræset for indretningen, mens den tidligere Noma-kok Dhriti Arora styrer køkkenet.

Fem stjerner: Denne vinbar skiller sig virkelig ud
Offentliggjort

Riccardo Marcon er et ikon. Ikke bare blandt naturvinselskere, selvom han bestemt har sin del af æren for at København er blevet et af verdens bedste naturvinsvandhuller.

Men den oprindeligt venetianske sommelier, der begyndte sin karriere på hedengangne 108 og siden skabte notorisk populære steder som italienske Barabba og koreanske Propaganda (begge steder lige så berømte for deres vinkort som for deres mad), er udover vinen også kendt som en fantastisk vært, der virkelig får gæsterne til at føle sig velkomne.

Læg dertil Riccardo Marcons evne til at alliere sig med dygtige kokke, uanset om det er Marco Cappelletti på Barabba eller den tidligere Noma-kok Youra Kim på Propaganda, og du har en vinderopskrift.

Nu er Riccardo igen på spil, denne gang i samarbejde med indiske Dhriti Arora – også hun med en fortid på Noma.

Sammen har de åbnet Bar Vitrine, som man vel godt kunne kalde en forvokset vinbar – her er blot plads til 18 gæster – hvis det ikke havde været for Dhritis tryllerier i det lille køkken, der løfter stedet langt op over sine vinøse kolleger.

Newyorker-vibes og hjemlig hygge

Man spiser enten ved det store fællesbord med plads til 10 eller ved en af de otte pladser langs vinduet og sidder på smukke stole fra Frama, hvor Bar Vitrine pop-up-tyvstartede i sommer.

Og der er kræset for indretningen – glassene er fra Zalto, bestikket er Ole Palsbys japanske serie og fra de danske Audiovector-højttalere flyder playlisten med Riccardo Marcons personlige favoritter, som er med til at give Bar Vitrine sin særegne vibe, der er en blanding af newyorker-energi og hjemlig hygge. En stemning, der understøttes perfekt af Dhritis mad, som også er en blanding – her af hendes indiske rødder og pæredansk mormormad.

Det meste på Bar Vitrines lille menukort er delemad. Til at begynde med to tynde og sprøde semulje-pandekager med fyld af yoghurtmarineret og siden grillet kylling, syltede løg og stærkt krydret med harissa (150 kr.).

Smæk på smagen

Den chilikrydrede snack var en (for) voldsom omgang for mit ellers fremragende glas østrigsk riesling fra naturvinskongen Christian Tschida (Blut der Erde, så vidt vides fremstillet specielt til Riccardos restauranter), så min tjener – den argentinske sommelier Juli Carrique, som Riccardo har taget med fra Barabba – fandt hurtigt et bedre bud.

En spontangæret italiensk orangevin fra Giulio Armani i Emilia-Romagna (Dinavolo) – mere funky i næsen end i munden, der gik godt i spænd med både harissaen og også den pænt spicy anden ret.

Her var baby-auberginer fra Sicilien (de såkaldte trompetas på grund af deres form) dampet i spicy olie og serveret med en jordnøddebaseret sauce med masser af varme krydderier, og så vidt jeg kunne smage også linser (190 kr.).

Men som det allerbedste skulle trompetas og sauce skovles op i de bedste, stegte chapati-fladbrød, jeg nogensinde har smagt. Wauw!

Indisk tvist

Hovednummeret var en hel 600 gram stor makrel, skåret op og bredt ud med både hale og hoved intakt (250 kr.). Præcist grillet og med drivende saftigt kød.

Og garnituren var – ganske som i den danske sensommerklassiker – stikkelsbær. Ikke stikkelsbærkompot som i mormorversionen, men syltet, hvor syren gav perfekt modspil til den fede høstmakrel.

Og makrellen belagt med en krydret indiskinspireret grøn sauce på (så vidt jeg kunne smage) koriander, mynte, ingefær og muligvis grøn chili. Med en velgørende portion grøn karry-tonet fried rice i en skål ved siden af.

I glasset endnu et Juli Carrique-fund – chardonnay fra franske Francois Grinand i Bugey, et lille område vest for Savoien, som matchede makrellen perfekt. På dette tidspunkt var jeg forlængst mæt, men på kortet fristede mere mormormad, en ”indi-ficeret” drømmekage (90 kr.), som Dhriti lærte at kende, da hun kom til Danmark i 2020.

Masser af kardemomme supplerede toppingen af brun farin og kokosmel, og drømmekagen blev serveret med flødeskum infuseret med ingefær. Indien møder dansk mormor med italiensk charme og naturvin i glasset.

Bar Vitrine

Stjerner-Alf.jpg

I en tid, hvor der alene i København åbner to vinbarer om måneden, skiller Bar Vitrine sig afgørende ud.

Ikke kun på grund af Riccardo Marcons evne til at hygge om sine gæster eller hans eksemplariske naturvinskort. Men også, og især, på grund af den tidligere Noma-kok Dhriti Aroras fantastiske mad, der blander hendes indiske rødder med lokale råvarer og danske mormorretter.

Læg dertil en international vibe med newyorker-energi blandet med hjemlig hygge.

Bar Vitrine

Møntergade 5, 1116 København K

barvitrine.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Gastronomi, Vin og Restauranter i København