Mikkel Borg Bjergsø: ”Ølrevolutionen er blevet en massebevægelse, som ingen længere kan ignorere”

Tilbage i maj skrev Gastro, at flere barer og bryggerier er lukket i de senere år, og at den danske ølrevolution er gået i stå. Men der mangler en vigtig nuance, hvad angår svigtende ølopfindsomhed, skriver direktør for Mikkeller, Mikkel Borg Bjergsø, i dette modsvar til kritikken af ølbranchen.

Mikkel Borg Bjergsø: ”Ølrevolutionen er blevet en massebevægelse, som ingen længere kan ignorere”
Offentliggjort

De seneste ti års udvikling inden for alkoholfri øl er meget vel den største revolution i ølbrygningens historie, siden nogle centraleuropæiske munke i middelalderen begyndte at krydre deres øl med humleblomster, eller de bayerske bryggere opfandt undergæring i midten af det 19. århundrede.

Det er en enorm bedrift, at vi har været i stand til at udvikle en helt ny kategori af øl, som ikke giver alkoholens bivirkninger, men alligevel har smag, duft og mundfylde som god gammeldags øl. På den måde er øl ikke længere et rusmiddel. Det er blevet en læskedrik.

Derfor var jeg ved at få øllet i den gale hals, da jeg i Gastro nr. 209 kunne læse, at ølrevolutionen skulle stå stille. På forsiden stod det retoriske spørgsmål tilmed, om den danske ølopfindsomhed mon var gået i stå. Det henviste til en artikel af den danske ølskribent Christian Andersen, der i en længere rapport om ølbranchen anno 2024 får konkluderet, at øl er blevet en ”pariadrik”.

Argumentet underbygges af, at medlemmerne forsvinder fra Danske Ølentusiaster, craft beer-barerne lukker, forhandlerne bliver færre og mængden af danske bryggerier er reduceret fra 261 til 237. Det er svært at finde gode øl på de gode restauranter, ja selv supermarkedernes udvalg har Christian Andersen et problem med.