Lyserødt guld: "Når danskerne tænder for Go’ morgen Danmark og ser, at nu er der en opskrift med stenbiderrogn, så skal alle pludselig have det"

Stenbiderrognen er et symbol på forårets komme. Et vidne om, at vi går lysere tider i møde, og at diæten i de danske hjem går fra brunt til grønt, lyserødt og gult. Mange kalder den for ’Nordens kaviar’, men ifølge fiskerne på havnen i Thyborøn, når kaviar ikke stenbiderrognen til sokkeholderne. Sebastian Himmelstrup har tilbragt en tirsdag morgen i auktionshallerne i den vestjyske havneby.

Lyserødt guld: 'Når danskerne tænder for Go’ morgen Danmark og ser, at nu er der en opskrift med stenbiderrogn, så skal alle pludselig have det'
Offentliggjort

Det er lidt for tidligt på sæsonen. Kalenderen melder midt januar, og der er ikke skyggen af forår i luften på havnen i Thyborøn. Men noget spirer alligevel derinde i den enorme auktionshal, der ligger og blokerer for udsigten til Thyborøn Kanal, som adskiller Region Midtjylland og Thy. Stenbideren, forårsbebuderen over dem alle, er begyndt at vise sig for første gang i denne sæson. På sådan en fugtig tirsdag i årets første måned udgør stenbideren dog stadig kun ni kilo ud af den totale mængde af fisk på auktionsgulvet, der i dag ligger på cirka 50.000 kilo friske havdyr.

Den lille, runde fisk, hvis rogn i en kombination af creme fraiche, rødløg og blinis er så ærkedansk, som det kommer, har altså endnu ikke helt fundet vej til de danske kyster og småfarvande for at gyde. Men det er lige ved at være oppe over, kan man fornemme på Anders Olesen, der er ejer af Fiskehallen i Thyborøn, og både sælger fisk til restauranter, industri og private. For når den første fine lyserøde rogn, der gemmer sig inde i de gravide stenbidere, også kaldet kvabsøer, lander i de danske auktionshaller, har han ikke lyst til at stå og have spillet for sikkert.