Lyserødt guld: "Når danskerne tænder for Go’ morgen Danmark og ser, at nu er der en opskrift med stenbiderrogn, så skal alle pludselig have det"

Stenbiderrognen er et symbol på forårets komme. Et vidne om, at vi går lysere tider i møde, og at diæten i de danske hjem går fra brunt til grønt, lyserødt og gult. Mange kalder den for ’Nordens kaviar’, men ifølge fiskerne på havnen i Thyborøn, når kaviar ikke stenbiderrognen til sokkeholderne. Sebastian Himmelstrup har tilbragt en tirsdag morgen i auktionshallerne i den vestjyske havneby.

Lyserødt guld: 'Når danskerne tænder for Go’ morgen Danmark og ser, at nu er der en opskrift med stenbiderrogn, så skal alle pludselig have det'
Offentliggjort

Det er lidt for tidligt på sæsonen. Kalenderen melder midt januar, og der er ikke skyggen af forår i luften på havnen i Thyborøn. Men noget spirer alligevel derinde i den enorme auktionshal, der ligger og blokerer for udsigten til Thyborøn Kanal, som adskiller Region Midtjylland og Thy. Stenbideren, forårsbebuderen over dem alle, er begyndt at vise sig for første gang i denne sæson. På sådan en fugtig tirsdag i årets første måned udgør stenbideren dog stadig kun ni kilo ud af den totale mængde af fisk på auktionsgulvet, der i dag ligger på cirka 50.000 kilo friske havdyr.

Den lille, runde fisk, hvis rogn i en kombination af creme fraiche, rødløg og blinis er så ærkedansk, som det kommer, har altså endnu ikke helt fundet vej til de danske kyster og småfarvande for at gyde. Men det er lige ved at være oppe over, kan man fornemme på Anders Olesen, der er ejer af Fiskehallen i Thyborøn, og både sælger fisk til restauranter, industri og private. For når den første fine lyserøde rogn, der gemmer sig inde i de gravide stenbidere, også kaldet kvabsøer, lander i de danske auktionshaller, har han ikke lyst til at stå og have spillet for sikkert.

”Lige for tiden er det lidt ligesom at spille lotto med stenbiderrognen. Man ved aldrig, om der er noget rogn i fiskene så tidligt på sæsonen. Det er de første landinger, der er de mest interessante, fordi priserne er så kunstigt høje. Det, der er landet i dag, er alt for dyrt. Men ingen gider stå uden stenbiderrogn her i starten af sæsonen – så sådan er det, hvis man vil være med,” siger Anders Olesen, mens han inspicerer en lavbundet grøn plastkasse med en håndfuld stenbidere i.

På morgenens auktion har Anders Olesen købt hele landingen af stenbidere. Ni kilo virkelig grim fisk kunne det blive til. For det er i dén grad det indre, der tæller, når det kommer til den klumpformede fisk. Prisen på et kilo stenbiderrogn kan nemt komme op over 400 kroner, når sæsonen først rigtig er gået i gang. Og det er vel at mærke auktionsprisen – ude i butikkerne er prisen det dobbelte. Her i januar kan man stadig kun købe hele stenbidere på auktionen, og det er udelukkende ved selv at sprætte dem op, at fiskehandlere som Anders Olesen kan få fat i rognen på dette tidspunkt af sæsonen.