Håndplukkede enebær, friske brændenælder og nyhøstet rabarber. Listen af lækre, danske råvarer er lang, og der er ikke noget at sige til, at det er blevet populært at bruge dem i spiritus frem for at søge udenlands for at finde ingredienser.
Vi har samlet ni spiritus-brands, som alle fremstiller gin, whisky, vodka, likør eller snaps med hver deres lokale særpræg – og store smagsoplevelser.
Destilleriet Als - Kalas betyder “stor og overdådig fest”
Anholt Gin - En håndplukket perle
FARY LOCHAN - Gamle traditioner, skotske kedler og brændenælder
Isle of Møn Spirits - Smagen af Møns vilde natur
Mandala Organic - Krydderier på flaske
Østersøens Brænderi - Kærlighed til fødeøen
Plateau Spirits - Spiritus med kant
Stauning Whisky - Opskriften på en god cocktail
WILD Distillery - Smag på Bornholm
Kalas betyder “stor og overdådig fest”
Destilleriet Als producerer gin ud fra en ideologi om at bruge ingredienser fra geografiske områder, der tillader den bedste kvalitet i produktet - en kvalitet man kun kan finde, hvor der i mange år har eksisteret en tradition for at producere den pågældende råvare.
Og netop de gode ingredienser er også en af grundene til, at destilleriet vinder anerkendelse og medaljer på det skandinaviske marked. Opskrifterne har været længe undervejs, og smagskombinationerne er spændende og mange. Alene brandets gin ’Kalas’ findes, foruden originalen, i fire forskellige varianter; egetræslageret, hindbær, rabarber samt en likør med slåen.
Kig forbi Destilleriet Als’ Instagram-profil, hvor du kan du finde spændende drinks-forslag og få et helt eksklusivt indblik i, hvad det vil sige at starte, udvikle og drive et destilleri i verdensklasse.
En håndplukket perle
”Mindre pis, mere gin” lyder sloganet for Anholt Gin, der blev startet af Thøger Dixgaard og Jakob Kjærgaard i 2017. Som navnet hinter, har makkerparret lavet ginen som en hyldest til den lille rå og uspolerede ø i Kattegat, og det er der en helt særlig årsag til.
På Anholt vokser nemlig op imod 10.000 enebærbuske, og det er bærrene fra disse, der spiller hovedrollen i Anholt Gin - i selskab med tre øvrige botanicals: kvanrod, korianderfrø og citronskal.
Ingredienslisten tæller sågar også det rene kalk- og forureningsfrie vand fra Anholts ørken, og det stærke og tydelige egnspræg, som viser sig i hver en dråbe af ginen, gør både smagsoplevelsen stor, og skiller den ud fra mange andre flasker på hylderne.
Drikken er blød og rund og smager af gin. Ren gin – præcis som sloganet antyder.
Gamle traditioner, skotske kedler og brændenælder
FARY LOCHAN producerer kun en relativt lille mængde whisky hvert år. Til gengæld er den af allerhøjeste kvalitet, og de går ikke på kompromis.
Alt i processen er håndlavet ud fra skotske traditioner. Kedlerne er specialdesignet i Skotland, og smagene er ganske unikke – ligesom opskriften. Som de eneste i verden bruger FARY LOCHAN eksempelvis friske brændenælder, når de ryger deres malt.
Udover whisky laver brandet også en bred vifte af gin, snaps og likør. De har både klassiske alternativer og egne varianter som fx. Bøge-Gin og Brændenælde-Snaps.
På FARY LOCHANs destilleri afholdes desuden ofte arrangementer og rundvisninger, hvor der er mulighed for at smage på sagerne og få et kig i destilleriets mange små, hyggelige bygninger og underjordiske gange beliggende i Farre, kun 10 km fra Billund lufthavn.
Smagen af Møns vilde natur
Isle of Møn Spirits er et af Danmarks små lokalt funderede destillerier. De har til huse i en ombygget stald i Askeby, hvor der fremstilles gin, snaps og likør med lokale urter, bær og rødder fra den vildtvoksende natur i lokalområdet. Ingredienserne bliver håndplukket på netop det tidspunkt, hvor smagen er kraftigt og bedst, og det sikrer autentiske kvalitetsprodukter år efter år.
På Instagram inviterer Isle of Møn Spirits dig indenfor i destilleriet og med ud på deres sanketure i de skønne grønne omgivelser på Møn. Du får mulighed for at følge det daglige arbejde og særlige nyheder og events.
Vil du i stedet opleve destilleriet og naturen, hvor ingredienserne stammer fra, med egne øjne, kan du booke en omvisning eller en workshop på isleofmoen.com.
Krydderier på flaske
Hos Mandala Organic elsker de krydderier - og alle tænkelige måder at bruge dem på. De er kendt for deres friskkværnede, økologiske krydderiblandinger, men udvider hele tiden horisonten i krydderiernes landskab; senest i samarbejde med Nordisk Brænderi hvor de har lavet den lækre Cornflower Dry Gin, som karakteriseres af en afrundet fylde og afbalancerede noter.
Og der er mere på vej! Hold øje med Mandala Organics Instagram, hvor du kan følge udviklingen af deres nyeste projekter. Her kan temaer som bl.a. tonkabønner og et dansk rockband nævnes. Få et kig ind, når idéerne opstår - og giv også gerne dine bud på nye idéer, hvor skæve de end er. De modtages nemlig med kys-smiley.
Kærlighed til fødeøen
Østersøens Brænderi er resultatet af en stærk dedikation til fornyelse af de stolte spiritustraditioner på Bornholm. Stifter Martin Kofoed er født og opvokset på øen og med en livslang forelskelse i den Bornholmske historie og natur, er det også her, meget af fritiden bruges – og inspirationen til destilleriets produkter findes.
I produkterne, som alle udvikles, destilleres og tappes i små partier i de smukke, gamle omgivelser ved Torvehallen i Rønne, bruges kun de allerbedste ingredienser. Brandet har endda en særlig tilladelse fra Naturstyrelsen til at sanke urter fra deres områder på Slotslyngen på Nordbornholm. Det er netop disse, der er med til at give Østersøens Brænderis gin og snaps en helt unik smag og kvalitet.
Spiritus med kant
Det var en vild ide. Den opstod en kold vinternat i en sauna i Nord Sverige, midt i intetheden, med bjørne og ulve luskende omkring i skovene.
Efter indtagelse af for meget vodka, forsøgte vi at få varmen efter en badetur i den isbelagte sø. Her hørte vi om Bjørn, der i skæret fra nordlys fanger fisk med de bare næver, presser caviaren ud og sætter fiskene tilbage. "Hvorfor ikke fremstille en helt speciel vodka med arktisk caviar? Så det har vi gjort. Den hedder 'Röye' og er den første i vores 'Intemerata signaturserie', der betyder urørlig på latin. Enestående magi på 100 nummerede flasker.
Læs mere på plateauspirits.com - både om vores eksklusive limited editions og vores ambitioner om at skabe bæredygtig kvalitetsspiritus, der har kant og skiller sig ud.
Opskriften på en god cocktail
Elsker du en god cocktail, men ender altid med at drikke nøjagtigt det samme som i 2010? Hos Stauning Whisky er de utroligt engagerede i cocktailverdenen, og mangler du ny inspiration, er de det helt rigtige sted at finde den.
En lækker cocktail kræver en klassisk hvid spiritus som gin, vodka eller hvid rom, lyder første anbefaling. Og her er råspritten Stauning Curious et perfekt alternativ. Brug den med forsigtighed som erstatning for mezcal, røget whisky eller vodka – fx i en krydret Bloody Mary.
Du kan også forsøge dig med en nyfortolkning af en ægte cocktail-klassiker. Mikser du en Manhattan med Stauning Rye og Gammel Dansk, får du en god, nordisk Scanhattan.
Find flere cocktailopskrifter, og gå på opdagelse i destilleriets sortiment på stauningwhisky.com
Smag på Bornholm
For tre år siden fik Henrik Nerst, dengang ejer og sommelier på Restaurant Æblehaven på Bornholm, en åbenbaring. Hvorfor ikke prøve at lave den perfekte gin med håndsankede enebær fra den danske ø?
I dag er idéen blevet til virkelighed - det bornholmske craft destilleri med navnet WILD Distillery. På håndbankede kobberkedler fra Müller Brennereianlagen i Oberkirch har Henrik i mere end et år smagt sig frem til den perfekte gin.
Og nu er resultatet klar! På sin Instagram-profil deler han historier fra hverdagen på destilleriet og glimt fra den vilde bornholmske natur. Læs også mere på wilddistillery.dk.
Se, hvad vi ellers skriver om: Gin, Spiritus og Alkohol