De bedste tv-serier i 2018

Her er de bedste tv-serier i 2018

Vi vil på denne liste dele vores favoritter fra de store streaming-sider som Netflix, HBO, Viaplay og Cmore. Listen bliver løbende opdateret minimum en gang om måneden.

De bedste tv-serier i 2018
Offentliggjort

Patrick Melrose

Noget af det sværeste at skildre på film og tv er misbrug. Hvordan viser man de indre dæmoner, der river rundt i ofrene, mens de søger efter den øjeblikkelige hvile og fred, som stofferne tilbyder? Det gøres nemmere på bog som i Hunter S. Thompsons mesterværk ’Frygt og lede i Las Vegas’, og det lykkedes fremragende i Edward St Aubyns fem bøger om Patrick Melrose.

Nu har HBO premiere på miniserien ’Patrick Melrose’, der tager udgangspunkt i sidstnævnte, og hvor hver afsnit på en time skildrer en bog hver. Og den er kommet fint fra start - ikke mindst allerede i castingen. Det er nemlig lykkedes at få en af Englands varmeste skuespillere, Benedict Cumberbactch, med, og han er perfekt i rollen som Patrick på samme måde som Johnny Depp fint ramte Hunter S. Thompson.

Allerede i første afsnit afsløres det, hvorfor Patrick er nødt til at skyde heroin i årene for at mindske minderne. Det er skræmmende - og virkelig godt lavet - lige fra hans sadistiske far og pillemisbrugende mor til det fortvivlede og forsømte barn.

Det kan klart anbefales at følge med Og så bør man læse bøgerne imens.

Se den på HBO.

Billions – sæson 3

De seneste par år har Billions hver sæson været blandt de bedste serier overhovedet. Den har alt det en god serie skal have. Fantastiske skuespillere i alle rollerne (også bifigurerne), en fængende historie og skarpe replikker.

Vi er i den høje ende af finansverdenen, hvilket den lidt gumpetunge titel antyder, og her følger vi milliardæren og hedge fund-ejeren Bobby Axelrod, der bliver jagtet af den offentlige anklager Chuck Rhoades, som både ideologisk og personligt forfølger moralsk korrumperede finansmænd.

Sæson 3 er foreløbigt ikke helt så skarpt aftegnede som de to foregående sæsoner, hvilket formentlig skyldes, at de to hovedpersonernes konflikt er trådt lidt i baggrunden. Men den har stadig masser af spænding og den bedste dialog, du kan streame lige nu.

Se den på HBO Nordic

Better Call Saul – sæson 4

Vi har tidligere i begyndelsen af sæsonen været kritiske omkring tempoet i ’Better Call Saul’. Den har fra begyndelsen været en serie, der omhyggeligt byggede sin historie og personer op, men efter tre sæsoner i et meget adstadigt tempo, kunne man godt ønske sig lidt mere vind i sejlene.

Men det er ’Better Call Saul’ og dets skabere Vince Gilligan og Peter Gould sådan set ligeglade med. De fortsætter som hidtil, og de (og serien) bliver bedre og bedre, som den langsomt, men sikkert, kommer op i omdrejninger.

Det begynder her i sæson fire endelig for alvor at spidse til for vores hovedpersoner, og vores favoritadvokat Jimmy McGill er nu endelig på vej mod den mørke side. Den er stadig langsom og til tider næsten meditativ i sin opbygning, men det kan også have sin helt egen pointe i en serieverden proppet med cliffhangers, hurtige replikker og en til tider lidt for nem blanding af sex og vold.

Vi er stadig på Jimmys utraditionelle udviklingstur mod at blive den slibrige umoralske advokat, vi kender og elsker.

Se den på Netflix

Bodyguard

Nogle gange skal en serie have et par afsnit eller tre, før man er fanget. Nogle gange tager det en hel sæson. Men den britiske serie ’Bodyguard’ kræver kun 10 minutter af dig. I seriens anslag befinder politimand David Budd sig med sine børn på et tog, som en selvmordsbomber har udset sig som mål.

David Budd skal i få nervepirrende minutter tale den rystende og grædende terrorist fra sit forehavende. Det lyder måske ikke synderligt originalt, men det er fantastisk godt skruet sammen og et af de bedste serieanslag, jeg har set længe.

Vi følger den hjemvendte Aghanistan-soldat David Budd, der får til opgave at være livvagt for den kontroversielle indenrigsminister Julia Montague, der har været ansvarlig for at sende soldater som David Budd til krig og hjem igen med svære traumer.

Samtidigt slås han også med posttraumatisk stress, der holder ham søvnløs, mens familielivet er på vej i opløsning. Og uden at røbe for meget, kan vi godt afsløre, at indenrigsministeren får et godt øje til sin livvagt, hvilket ikke gør tilværelsen mindre kompleks for vores prøvede helt.

Plottet kan lyde en smule slidt, og den er bestemt heller ikke nogen nyskabelsen af tv-serien. Men den er fremragende britisk håndværk, og hvis du stadig er i tvivl, beder jeg dig ikke om at give den en sæson. Du kan nøjes med de 10 minutter. Så er du på.

Se den på Netflix

Babylon Berlin

Europæiske serier er virkelig begyndt at gøre sig bemærket, og dette tyske historiske drama topper virkelig dem alle i år. Sjældent har en serie været så smuk og så grim på samme tid. Vi får fejende flotte billeder af godstog fyldt med nervegas, der skærer sig gennem landskabet, og vi får et indblik i den beskidte fattigdom, der findes lige under facaden i et Berlin, der stadig slikker sårene efter det store nederlag i 1. verdenskrig.

Den er heldigvis ikke én lang optakt til Hitler, men en selvstændig historie, eller faktisk flere i én. Det gennemgående plot er en forholdsvis traditionel kriminalhistorie, hvor man følger den krigstraumatiserede politikommissær Gereon Rath, der skal finde en gemt russisk guldskat, opklare en stribe mord og forhindre højforræderi, men den er også et tidsbillede på et multikulturelt Berlin med grænsesøgende sex og kontant klassekamp i gaderne.

Hvert afsnit er næsten i en spillefilms længde, hvilket kan virke en smule langt til tider. Men der er grund til at kippe på hatten for dette utroligt ambitiøse tyske projekt, der sparker nyt liv i serieverdenen.

Ray Donovan - sæson 6

En af mine absolut favoritter, Ray Donovan, er tilbage. I de to seneste sæsoner har han og serien mistet lidt af pusten, og derfor giver det god mening at flytte handlingen til en ny by – fra Hollywood til New York.

Efter hans selvmordsforsøg begynder Ray at arbejde igen, og det foregår som sædvanligt i den evige gråzone, hvor moralen, familielivet, og straffeloven konstant bliver udfordret.

Han er stadig en såkaldt fixer, man ringer til, når de rige og berømte er i knibe, og i den verden er der altid arbejde til en mand, der ikke er bange for helt bogstaveligt at tage fat om problemets hals. Ray er tilbage til fordums styrke, og når han er det, er han blandt de aller bedste.

Se den på HBO.

Silicon Valley sæson 5

Denne finurlige komedieserie af ’Beavis &Butthead’-legenden Mike Judge bliver mere og mere relevant i takt med, at tech-industriens uhyrligheder bliver mere tydelige for os alle.

I denne sæson følger vi stadig Richard Henricks bestræbelser på at skabe ’det nye internet’ samtidig med, at han slås med præstationsangst, manglende lederevner og forkælede kodere. Desværre er den amerikanske komiker T.J. Miller skrevet ud af serien, men den er stadig så veloplagt og faktisk sjovere end nogensinde, at man bærer over med tabet.

Se den på HBO Nordic

Klovn sæson 7

Det er desværre alt for sjældent, at danske serier kommer med på vores favoritliste, men tilbagekomsten af Klovn er en selvfølge, nu de endelig er tilbage. Og sikke et comeback. Efter den temmelig sløje film 'Klovn 2' har de klogelig valgt at gå tilbage til succesopskriften – eller til hverdagen - som sæsonen hedder.

Det er stadig den pinlige humor, der er i højsædet, men selv om opskriften efterhånden er brugt utroligt mange steder, forstår den stadig at finde nye akavede sjove situationer, der får én til at vride sig af ubekvemhed og latter.

Frank Hvam er stadig perfekt som den moderne umulius af en mand anno 2018. Og Klovn er stadig en suveræn serie.

Se den på TV2 Play

Britannia

Med god grund har man forsøgt at sælge den her som en britisk erstatning til Game of Thrones. Og selv om den selvfølgelig ikke er det, er den faktisk ganske glimrende på egen hånd. Danske Nikolaj Lie Kaas har en stor rolle i serien, og han gør det virkelig godt, og han formår at overføre sin særlig humor til rollen som gal/genial troldmand.

Der bliver leget med det okkulte, som spiller en større rolle end GoT, der mere fokuserer på magtspillet. Der er enkelte knaster undervejs med lidt overspillende skuespillere, og der mangler lidt af den skarphed, der gjorde især i begyndelsen GoT så interessant. Men stadig en god første sæson og absolut værd at se.

1. sæson på HBO Nordic

Maniac

Der har været langt mellem snapsene på Netflix i den seneste tid, og derfor har de også gjort ekstra meget ud af promoveringen af denne dyrt anlagt miniserie. Det høje forventningsniveau skyldes ikke mindst seriens mange store navne. I hovedrollerne ser man Emma Stone og Jonah Hill, mens den er instrueret af Cary Fukunaga, der stod bag den legendariske første sæson af ’True Detective’.

Det store spørgsmål er så, om den indfrier forventningerne. Det korte svar er ja. Den fungerer rigtig godt, og den er først og fremmest original i ordets bedste betydning.

Seriens udgangspunkt er et nyt medicinsk eksperiment, hvor en gruppe udvalgte skal igennem et forsøg. Over tre dage får de tre forskellige piller, hvorefter kunstig intelligens, i form af en moder-computer, guider dem igennem deres traumer for at føre dem frem til forløsning – og i sidste ende frelse fra deres problemer.

Man kunne fra start undre sig over, at de selv kalder den en slags komedieserie, når den handler om psykiske problemer i en dystopisk fremtid. Men den er faktisk sjov.

Der er uden tvivl brugt store kræfter og summer på ’Maniac’ (alle biroller er fantastisk castet), men den er formentlig ikke en serie for de mange. Dertil er humoren og handlingen nok for skæv, og hvis man ikke køber ind på især den sjove del, får man nok svært ved at sluge resten.

Men jeg følte mig rigtig godt underholdt, og er man som mig begyndt at flakke lidt mellem de mange nye serier, der bliver sprøjtet ud, har vi her i sandhed en ’Netflix Orginal’.

Se den på Netflix

Animal Kingdom sæson 3

Animal Kingdom har en del til fælles med en af de helt store serier ’Sons of Anarchy’. Vi får et mandefælleskab, der bygger på de samme grundsten af sex, stoffer og kriminalitet, og i begge serier er der en matriark, en stærk moderfigur, der styrer de vilde drenge med lige dele moderlig omsorg og Godfather-agtig kold kontrol.

Personerne i begge serier er også ’white trash’. Det er surferture, fester ved poolen med masser af coke og mere eller mindre organiserede kriminalitet. Og de er alle brændemærket af en opvækst med sølle forældre, der enten tog stoffer eller slog – eller begge dele. Det gælder moren, der går under navnet Smurf, og det gælder på sin vis også hendes egne drenge, hvoraf den ene er adopteret.

Den er endnu ikke på højde med ’Sons Of Anarchy’, og den kan savne en smule originalitet i visse handlingsforløb. Men den er stadig vældig interessant som en slags ’Point Break’ møder ’Peaky Blinders’ møder ’Sons Of Anarchy’, og som stadig formår at skabe så nuancerede karakterer og historie, at den ikke blot føles som et remix af de nævnte.

Du bør unde dig selv at tage på en bølgetur med en virkelig samspilsramt familie.

Fauda

Israelsk serie om anti-terrorkorpsets jagt på palæstinensiske terrorister er et effektivt adrenalin-kick samtidigt med, at den giver et nuanceret billede af begge sider i den evigt ulmende konflikt.

Fauda er ikke en dokumentar eller et sociologisk forsøg på at få os til at forstå Palæstina-konflikten. Den er først og fremmest en politiserie, og på den måde adskiller den sig ikke voldsomt fra et hav af andre serier i genren. Den er bestemt ikke noget nybrud eller nyskabelse. Den er derimod godt gedigent håndværk, som forstår at holde spændingen hele vejen igennem.

Den er en af de mest populære serier i Israel for tiden, og det forstår man godt. Internationalt står Netflix for distributionen, hvilket er et led i deres strategi om at medproducere regionale og lokale serier. De første to sæsoner ligger der allerede, og en tredje er planlagt til at udkomme næste år.

Se den på Netflix

Wild Wild Country

True Crime-genren, hvor man i en dokumentar-serie opklarer en forbrydelse, har været en væsentlig del af Netflix’ succes de seneste år. Og nu er der netop kommet en ny - som oven i købet er en af de mest usædvanlige i genren.

I starten af 1980’erne købte en indisk sekt med lederen Bhagwan i spidsen en stor ranch i ’middle of nowhere’ i Oregon.

Det gjorde de for at etablere en selvstyrende og selvforsynende by med over 10.000 indbyggere – alle klædt i orange. Bevægelsen havde forinde opnået en enorm popularitet i store dele af den vestlige verden på en blanding af gestalt-terapi, meditation og fri sex.

Den voldsomme invasion førre selvsagt til store spændinger mellem de oprindelige indbyggere i området og siden hen i hele amtet. Konfrontationerne udvikler sig vildere og vildere til sidst også at omfatte bombninger, forgiftninger og mord.

Den er fremragende fortalt, og det er et scoop, at de har fået alle de centrale personer til at stå frem i lange interview. Især er det interessant at høre historien fra kultens funktionelle leder Ma Anand Sheela, som havde titel af Bhagwans sekretær, men som reelt styrede bevægelsen med hård hånd. En sand, og vild, vild historie.

Du kan i øvrigt læse vores interview her med danske Karim, der har boet i en af deres indiske afdelinger.

Se den på Netflix

The End of the F***ing world

Skør dreng møder skæv pige, og sød indieserie opstår. Det er formlen bag en af årets største succeser, der kommer fra de britiske øer, og den har med sine mange fantastiske bipersoner og usentimental handling en ekstra charme og bid frem for amerikanske pendanter som fx ’Love’.

Den balancerer sig på kanten af indie-klichéen med dens velkomponerede soundtrack og ’Fargo’ske’ humor med lidt blod på velanbragte steder, men man kan ikke lade være med at smile af dens veloplagthed og gode replikker.

1. sæson kan streames på Netflix

The Last Kingdom - sæson 2

Vi er nogle stykker (eller millioner faktisk), der ikke kan få nok af middelalderlige magtkampe med blodige slag, der som regel er motiveret af hævn, ære og ambitioner.

I The Last Kingdom handler det også om forsvaret af det engelske rige. Denne gang er vi i begyndelsen af Englands nyere historie, hvor de grumme danske vikinger hærger, røver og voldtager. Her møder vi Uhtred, der oprindeligt er sakser, men som vokser om som slave blandt danskerne.

Serien er produceret af BBC, og den har et hav af danskere med i centrale roller.

De spiller selvsagt ofte danske hårde vikinger, og det kan være en distraktion at se Taxa Mike (Peter Gantzler) som vikingehøvding, men de gør det faktisk alle glimrende. I anden sæson er det især Thure Lindhardt, der er en af de centrale karakterer.

Det er ikke fordi The Last Kingdom er særligt nyskabende eller markant anderledes end fx Vikings. Men den er meget sikkert fortalt, og mens vi venter på nye sæsoner af netop Vikings og Game of Thrones, er den en perfekt erstatning. Den er ikke helt fra i år, men det er først i 2018, at sæson 2 er kommet på Netflix.

Se den på Netflix

’Divorce’ – sæson 2

En af de seneste års mest positive overraskelser er denne komedieserie om et ægteskab i opløsning. Skilsmissen som begivenhed er skildret mange gange, men alligevel formår serien at gøre det på en både rørende og morsom facon. Thomas Haden Church, der også var fænomenal i ’Sideways’, spiller den ulykkelige og til tider lettere tumpede ægtemand, mens Sarah Jessica Parker er irriterende, intrigant, men samtidig sympatisk. Se den, før du ringer til skilsmisseadvokaten.

Kan streames på HBO Nordic

Dirty money

I en tid, hvor corporate social responsibility og grøn politik er blevet vigtige værktøjer for virksomheder til at kommunikere, at de gør deres samfundspligt, glemmer man måske, at mange virksomheder egentlig helst vil tjene penge. Koste, hvad det koste vil.

Hvis du skulle have glemt det, eller hvis du lever i en verden, hvor du har fuld tiltro til, at virksomheder holder, hvad de lover, kan du med fordel få rystet din grundvold af Netflix’ egen-producerede dokumentar-serie Dirty Money.

Dirty Money tegner et uhyggeligt billede af, hvad nogle virksomheder føler, de kan tillade sig for at tjene penge og få deres aktie til at stige i værdi. Hvis du trænger til et afbræk fra fiktionens streaming-udvalg, kan du roligt sætte din lid til, at ’Dirty Money’ leverer den underholdning og dosis kolde fakta, der gør den en søndag eftermiddag værdig.

(anbefalet af Jacob Harder)

Se den på Netflix

Camping

Dette er Lena Dunham og Jenni Konners første serie siden deres fremragende ‘Girls’. Den er et amerikansk remake af en engelsk serie, der handler om en gruppe venner, der skal fejre fødselsdag med en campingtur. Det er den neurotiske og anspændte Jenifer Garner, der er hovedrollen, men det er især i birollerne, at serien og dens humor kommer til sin ret.

I første omgang afskrev jeg den egentlig, da den er temmelig stereotyp, når det gælder de forskellige karakterer. Der er den vrede alkoholiker, den undertrykte husbond og den frigjorte fremmede, som skal sparke liv i den gamle vennegruppe. Men som serien vokser, har den faktisk sine sjove øjeblikke, og Lena Dunhams blik for vores små hverdagsløgne og selvbedrag er stadig uovertruffent.

Det er en lille serie, der formentlig aldrig vil få samme plads i komediegenren som ’Girls’, men som en halvtimes frikvarter i vildmarken fungerer den fint.

Se den på HBO

High Maintenace Sæson 2

Den stille og sympatiske hashpusher, der blot går under navnet ’The Guy’, kører på sin cykel ind og ud af de mange forskellige menneskers liv, der lever (og ryger) i New York. Hvert afsnit er en lille historie om en skæbne i byen, hvor ’The Guy’ nogle gange, og nogle gange slet ikke, spiller en rolle.

På samme måde er selve hashen også en mindre ting, men den skaber en sjov ramme om en storby, hvor hvert enkelt lille menneske indeholder en stor historie.

Se den på HBO

Comedians in Cars Getting Coffee

Hvad laver man, når man er milliardær og stadig har et halvt liv foran sig? Man kører selvfølgelig i fede biler og drikker kaffe med nogle af de mest interessante og sjove mennesker. Det er i hvert fald, hvad Seinfeld har holdt sig beskæftiget med de seneste år, og ’han lever nu som en konge’, som en af hans gæster i denne lille komedieserie korrekt påpeger.

Det er hyggelig tv, og den varierer noget i underholdningsværdi alt efter, hvor oplagte gæsten og Jerry Seinfeld er, men har man brug for en lille kaffepause, fungerer den fint mellem de større og vægtigere serier.

Kan streames på Netflix

Se, hvad vi ellers skriver om: Streaming, HBO, Netflix, Viaplay, Serier og Dokumentar