True crime serier
True crime er den mest hypede genre for tiden: 4 serier om mørke mordgåder du skal se
Sommerens streaming bugner af mørke mordgåder, som tager udgangspunkt i virkeligheden.
Foto: Screendump 'The Jinx' ’The Jinx’ er mesterstykke. Serien er så stiliseret, at man slet ikke er i tvivl om, at den er blevet skabt som et opsat drama
Adnan Syed får en ny retssag. Hvis du ikke aner, hvad der tales om her, så kunne det være, at sommerens løbe- og cykelture skulle foregå med podcasten ’Serial’ i ørerne.
For retssagen er nemlig en hidtidig kulmination på den samfundslarmende serie, som undersøger, hvem der slog den unge kvinde Hae Min Lee ihjel.
Adnan Syed har siddet fængslet for mordet i 16 år, men forleden blev det offentliggjort, at han nu får en ny retssag – fordi ’Serial’ har beskæftiget sig med hans situation og bragt nye perspektiver ind i sagen.
Men samtidig var ’Serial’ også forløber for de mange true crime-sager, der skyller ind over streamingtjenesterne for tiden.
For siden ’The Jinx’ sidste år satte tiden i stå på HBO Nordic med en spektakulær og æstetisk flot serie om Robert Durst – manden, som flere gange er blevet sat i forbindelse med forskellige mord, men på grund af sin rigdom og snilde er gået fri hver eneste gang – så er markedet for true crime eksploderet. Både i virkeligheden og i fiktionen.
Samme fascinationskraft oplever man i Netflix’ ’Making a Murderer’. Bare på en helt anden måde! For her er det ikke et portræt af en galning, men mere af en mulig gal mands sag.
Serien bliver i den henseende nærmere et billede på, hvor lidt funktionsdygtigt det amerikanske retssystem er. Det vil være at afsløre for meget at forklare, hvad serien handler om, men man sidder blæst tilbage, når sagens dele samler sig, og man derfor bliver vidne til et retssamfund, som pludselig ligner en skræmmende politistat.
Siden seriens afslutning er 354.000 underskrifter blevet sendt til selveste præsident Obama med krav om benådning af seriens hovedperson.
Om der er nogen, der skal benådes i TV2 Play-serien ’American Gothic’, vides ikke, men i hvert fald er serien inspireret af en masse forskellige uopklarede mordsager i USA og kogt ned til én fortælling om en families opdagelser omkring det netop afdøde familieoverhoved.
Han viser sig nemlig at have været en mulig seriemorder – og måske har han endda haft en medsammensvoren i sin inderste familiekreds.
Serien har skabt debat, fordi nogle familier har ment, at de kan genkende deres familiehistorie – men det har producenterne meldt ud, må stå for disse familiers egen regning. Altså er dette muligvis true crime med et ekstra lag true crime ovenpå.
Og så er der jo selvfølgelig ’American Crime’, som kan ses på Viaplay. Her har vi at gøre med en stærkt virkelighedsinspireret serie, men selve seriens handling har aldrig fundet sted.
Skaberne bag har imidlertid fundet både replikker og skæbner i virkelighedens politi- og sagsakter, og det er der kommet en nærværende og troværdig serie om raceproblemer og klasseforskelle ud af.
For ved at kombinere virkelige begivenheder med drama skaber en serien nemlig en fortælling om en mordsags påvirkning på en række mennesker, som bliver fuldstændig ødelagt igennem en ubærlig retssag. Det er ’Making a Murderer’-tematik med ekstra schwung.
Netop dette blik på mord, som måske – måske ikke – er begået af en eller flere af de personer, som vi følger, fascinerer os mennesker på samme måde, som når en ”kiggekø” opstår på en motorvej. Så snart vi ved, at der er sket en ulykke, sætter vi farten ned for at få alt det makabre med.
True crime beviser over for os, at vi alle er dødelige, men også at vi er i god behold, når afsnittet er færdigt.
Oveni det har vi været med til at lægge brikkerne i et puslespil sammen med serien, og dermed aktiveres vi, mens vi egentlig slapper af. Vi skal ikke forholde os til omverdenen, men til en ekstremt konkret sag i verdenen.
Vi slipper altså et øjeblik for os selv, og får et indblik i mennesker, som enten er skingrende sindssyge eller møghamrende uheldige. Enten psykopater eller outsidere. De to typer, som vi i øvrigt helst vil se på tv eller i film, ifølge flere filmundersøgelser.
Det vil snart være op til de amerikanske retsinstanser at vurdere, hvilken af disse typer Adnan Syed fra ’Serial’ er. En skyldig sindssyg eller en uheldig outsider. Og så er det jo op til os streamere at vurdere, om myndighederneer til at stole på.
LÆS OGSÅ: Nikolaj Coster-Waldau om Game of Thrones: "Lige nu ved vi, at der kun er 13 afsnit tilbage efter denne sæson. Så oddsene er gode for, at jeg bliver nakket"
LÆS OGSÅ: Daniel Radcliffe springer ud som skinhead-agent i 'Imperium'
LÆS OGSÅ: Efter ’Djævleræs’og’De fantastiske 5’ er han tilbage: ”Jeg har ikke solgt ud. Jeg stadig MC Clemens”
Se, hvad vi ellers skriver om: Serier, Streaming, Netflix og HBO