Ugens streaming-anbefaling: Dirty Money

Korruption, offentligt bedrag og forlig i den høje ende af milliard-klassen. Netflix’ dokumentar-serie ’Dirty Money’ skærer igennem overskrifterne og kaster nyt lys på nogle af de største virksomhedsskandaler i nyere tid.

Donald Trump in Dirty Money
Offentliggjort

I en tid, hvor corporate social responsibility og grøn politik er blevet vigtige værktøjer for virksomheder til at kommunikere, at de gør deres samfundspligt, glemmer man måske, at mange virksomheder egentlig helst vil tjene penge. Koste, hvad det koste vil.

Hvis du skulle have glemt det, eller hvis du lever i en verden, hvor du har fuld tiltro til, at virksomheder holder, hvad de lover, kan du med fordel få rystet din grundvold af Netflix’ egen-producerede dokumentar-serie Dirty Money.

Forureningssnyd, hvidvask af narkokartellers penge, og manipulation med prisen på livsnødvendig medicin er blot et udpluk af de virksomhedsskandaler, der bliver vendt i Dirty Money. Bag projektet står den Oscar-vindende dokumentarist Alex Gibney, som leverer gravalvorligt stof til eftertanke: Hvad tror virksomheder, de kan slippe afsted med, når der ikke er nogen, der holder øje?

I første afsnit af serien trækker Alex Gibney selv i de journalistiske arbejdshandsker og graver dybt i Volkswagens omfattende diesel-skandale. Ved at bruge en software i diesel-motorerne kunne Volkswagens biler registrere, hvornår de blev testet og dermed ændre sin køreindstilling til at udlede markant mindre kvælstofoxider (såkaldte NOx-gasser, red.), end det egentlig var tilfældet. Når testen var slut, ville softwaren skifte indstillingen igen og vende tilbage til det repræsentative udledningsniveau.

Vi husker overskrifterne, breaking-bjælkerne, og vi måske husker det enorme forlig på mere end 100 milliarder kroner, samt løftet om at udbedre skaderne, men husker vi egentlig, hvor alvorlig skandalen var?

Det kommer blandt andet frem, at Volkswagen har betalt for forsøg, der undersøger NOx-gassernes påvirkning på aber. De blev placeret i små glasbure med en direkte forbindelse til en VW Beetles diesel-udstødning, og så kunne de ellers nyde en hyggelig tegnefilm, mens de indåndede giftstoffer.

I de resterende fem afsnit af første sæson kan du se frem til at få et indblik i, hvordan den amerikanske medicinal-industri udnyttes af private virksomheder til at opnå monopol og indføre ekstreme prisstigninger på livsnødvendig medicin.

Du får indsigt i Donald Trumps tvivlsomme rejse til præsident-embedet, og du får lov til at tabe kæben over det sorte marked for canadisk ahornsirup, samt kviklåns evne til at lokke samfundets svageste i økonomisk fordærv.

Dirty Money tegner et uhyggeligt billede af, hvad nogle virksomheder føler, de kan tillade sig for at tjene penge og få deres aktie til at stige i værdi. Hvis du trænger til et afbræk fra fiktionens streaming-udvalg, kan du roligt sætte din lid til, at ’Dirty Money’ leverer den underholdning og dosis kolde fakta, der gør den en søndag eftermiddag værdig.

Heldigvis, eller desværre, afhængigt af, hvordan man kigger på det, er der en ny sæson af ’Dirty Money’ på vej, det bekræfter Alex Gibney på Twitter. En premieredato er endnu ikke fastsat, men det forventes af være i slutningen af 2018 eller starten af 2019. Så kan man med fordel bruge ventetiden på at gisne om hvilke virksomheder, der står for skud i næste omgang.

Første sæson af Dirty Money er tilgængelig på Netflix.

Fire ud af seks stjerner ****

LÆS OGSÅ: Ugens streaming-anbefaling: Animal Kingdom

LÆS OGSÅ: Ny Manchester City-dokumentar: ”Det kamerahold var over det hele. I badet, kamera. Morgenmad, kamera”

LÆS OGSÅ: Husk underteksterne: Anmelderroste film og serier fra alle verdenshjørner, du bør se på Netflix

Se, hvad vi ellers skriver om: Streaming, Netflix, Serier, Donald Trump, Dokumentar og Anmeldelser