Disse brands skal du holde øje med i 2021

Moderedaktør Søren Kolborg Sørensen har taget et kig i krystalkuglen. Her er, hvad han har set.

Offentliggjort

Det er mere reglen end undtagelsen, at der dukker et par håndfuld brands op hvert år og slår deres navn fast på den flyvske modescene. Men uden at gå for meget i detaljer, kan vi hurtigt konkludere, at 2020 mildt sagt har været et historisk annus horribilis.

Selvom vi herhjemme har set mærker som Another Aspect og Babett gøre sig bemærkede med deres første rigtige kollektioner, er det ikke løgn at sige, at 2020 har været det hårdeste år for modebranchen i mands minde.

Kollektioner er rullet tilbage, shows er blevet aflyst og mange brands kører på pumperne for at overleve.

Alligevel er der en række mindre tøjskabere, der har klaret skærene og begyndt at titte frem fra skyggerne.

Men hvem skal der holdes ekstra øje med det kommende år?

Vi har spurgt Euromans moderedaktør Søren Kolborg Sørensen, der her gør dig klogere.

Stefan Cooke, stiftet i 2017

“Stefan Cooke er et britisk mærke, der er fascineret af det ”kedelige”, klassiske herretøj. Vi har hørt det før, men de tager de her klassiske stykker tøj som den ribstrikkede trøje eller jakkesætsbukserne og giver dem et twist, og modsat så mange andre, der slår sig op på det, så giver Stefan Cooke dem rent faktisk et twist, så de bliver mere moderne. Deres mest ikoniske stykke tøj er deres ribstrik med hulmønster. Den kommer vi til at se mange steder i 2021, er jeg sikker på.”

GmBH, stiftet i 2016

“GmBH er en virksomhedsbetegnelse, der bruges i Tyskland. Det er undergrundsmærke, som laver en form for club-tøj, så hvis du skal være den smarteste på Berghain (berlinsk natklub, red.), er det her brandet, du skal købe ind fra. Her bliver norm-core dyrket i form af løbetøj, der er blevet gjort fashion på den der anti-fashion måde, der længe har domineret. Men man ser også læder spille en stor rolle, ligesom der findes klassisk tailoring, som har fået et lille twist, men uden at stikke for meget af.”

Berner Kühl, stiftet i 2019

“Frederik Berner Kühl er det mest lovende nye navn, vi har herhjemme. Han kører den mere minimalistiske stil, som vi kender fra skandinavisk design, men med en italiensk sans for metervarer og flotte snit. Han trækker også lidt på den nyere japanske bølge med de tekniske dunjakker, som spiller en stor rolle i hans kollektioner. Han er uddannet fra Polimoda-skolen i Firenze, og ved siden af hans eget brand arbejder han som herretøjsdesigner for Mads Nørgaard, så man ved, at han har håndværket i orden. Jeg ville selv vælge en dunvest, men han laver også nogle flotte striktrøjer og skjorter.”

And Wander, stiftet i 2011

“And Wander er et japansk vandremærke, som er next level. De laver de vildeste tech-ting, og det er brandet, som man skal have på, hvis man vil være den smarteste, når man skal en tur i skoven. De kan noget med farver. Det er ikke bare gråt og sort, som vi kender det fra så mange andre mærker, der dominerer det segment, men samtidig kammer deres brug af farver heller ikke over og går hen og bliver spraglet. Jeg ville selv vælge deres bukser eller deres skaljakker.”

Goetze, stiftet i 2011

“Endnu et brand fra Berlin, men modsat GmBH er vi mere ovre i de klassiske herresilhuetter. Tøjet har lidt en Commes des Garçons-vibe i deres måde at arbejde med de små detaljer på. De laver flotte prints og putter det på klassiske skjorter, så det får lidt kant, men uden at blive lige så outreret som nogle af de andre brands, jeg har nævnt.”

Ludovic de Saint Sernin, stiftet i 2017

“Ludovic de Saint Sernin har været ved Balmain, Dior og Saint Lauren, inden han startede sit eget brand tilbage i 2017. Det er meget queer i stilen, og det dyrker 90’er-homoen. Tænk Tom Ford ved Gucci. Sexet, underspillet og på grænsen til det feminine. Det er meget i tråd med det, som Vogue kalder den største trend det kommende år: At kønsgrænserne bliver udvisket. Det er selvfølgelig ikke for alle, selvom det taler ind i inklusionstrenden. Det er på grænsen mellem loungewear og soft sex, så du kan også finde mere klassiske items, som selvfølgelig skiller sig ud, fx hans oversized silkeskjorter. Det er meget populært og meget hypet i de inderste modekredse, men jeg er sikker på, at vi kommer til at høre meget mere til det i 2021.”

Phipps, stiftet i 2017

“Phipps er nok mit yndlingsmærke. Det er grundlagt af Spencer Phipps i 2017, efter han i mange år havde arbejdet for Marc Jacobs. Men han er faktisk også den første amerikaner til at arbejde for Dries van Noten. Phipps tager udgangspunkt i naturen, og de skriver selv, at ”we give a voice to Nature’s unspoken heroes.” Det har et sjovt mix af vandrestilen og en western vibe. Det taler ind i hele gorpcore-trenden, så man kan godt kalde det et fashion take på Patagonia. Det er meget amerikansk, og han tager også udgangspunkt i den amerikanske arv i designet. Jeg ville personligt selv købe en af deres skovmandsskjorter eller en af deres fleece-trøjer.”

Eckhaus Latta, stiftet i 2013

“Eckhaus Latta er et kønsneutralt brand. Stilen er meget strikorienteret og har lidt heritage over sig. De var en af finalisterne til LVMH’s modepris i 2018, men jeg tror, at tiden er inde til, at de bryder mere bredt igennem.”