Rappere som Gilli, Stepz og Branco sidder tungt på hitlisteplaceringerne, men er sært fraværende på festivalplakater, i radioen og i mediebilledet. I det nye afsnit af podcasten Sidelæns taler Kristoffer Dahy Ernst med Euromans hiphopskribent Magnus Kraft om den danske gaderaps kamp for anerkendelse.
”I 1900’erne var det New Orleans-jazzen. I 60’erne var det beatmusikken. Nu befinder vi os i gaderappens tidsalder.”
Sådan afrundede Magnus Kraft en kommentar i denne måneds Euroman, hvor han spørger, hvornår den danske gaderap efter flere års hitlistedominans bliver en del af det gode selskab. Derfor har Euromans chefredaktør Kristoffer Dahy Ernst i denne uges udgave af Sidelæns inviteret Magnus i studiet til en statusopdatering på en genre, der er lige dele kontroversiel og populær.
”Der er en generel underrepræsentation af den danske gaderap. Det kan både være i medierne, på festivalplakaterne eller til awardshows, og det er der en bred vifte af årsager til,” siger Magnus Kraft.
Annonse
I den nye udgave af Euroman har han også skrevet et portræt af den unge rapper Larry 44, der i disse år står foran et kommercielt gennembrud. Her reflekterer den unge Herlev-rapper blandt andet over, om hiphoppens evige flirten med vold og narkosalg er for glorificerende overfor de hovedsageligt unge lyttere.
Hvorfor skal vi beskæftige os med dansk gaderap? Er der sket en forråelse af det danske musikmiljø? Og hvem skal man lytte til, hvis man er en novice ud i den populære genre?
Du kan finde afsnittet øverst i denne artikel, hos Talk Town, Spotify, Apple Podcast, og hvor du ellers lytter til dine podcasts.
Husk, at når du er abonnent hos Euroman, får du ligeledes adgang til Talk Town. Du skal blot downloade appen i App-store eller Google Play og oprette dig med dit kundenummer. Her kan du bl.a. også finde programmerne ’Arbejdstitel’, ’Graus garage’ og ’Jeg er lige død’.
Sidelæns
I ’Sidelæns’ tager vores chefredaktør, Kristoffer Dahy Ernst, vores læsere og lyttere med ind i maskinrummet på redaktionen. Vi giver et indblik i, hvordan vi arbejder med fx portrætter og reportager og fortæller historierne rundt om de artikler, vi skriver til magasinet.
’Sidelæns’ er også redaktionens vindue ud til verden. Vi interviewer musikere, designere, forfattere, kokke, filmfolk og alt derimellem, som vi synes, kan noget ekstraordinært, og som vi gerne vil tale med.
Lyt til 'Sidelæns' hos Talk Town, Spotify, Apple Podcast, og hvor du ellers lytter til dine podcasts.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.