Allerede inden de første pakker med Naturli' Hakket i forgårs landede i Dansk Supermarkeds butikker rundt omkring i Danmark, var produktet genstand for diskussion. Forrige måned kritiserede både brancheorganisationen FødevareDanmark og Randers Kød Engros ApS, at Dansk Supermarked slog sig op på at sælge vegansk kød, da produktet netop ikke har noget med kød at gøre, og forbrugerne derfor kan blive vildledt. Det kunne man mene bliver yderligere kompliceret af, at Naturli’ Hakket faktisk er placeret side om side med koteletter og bøffer i supermarkederne.
Uanset hvordan man forholder sig til brugen af ordet ‘kød’, kan de fleste af os nok blive enige om én ting: Naturli’ Hakket er ikke kød. Men Naturli’ har lovet, at plantefarsen har samme struktur og anvendelse som almindeligt hakkekød. Endda proteinindholdet på 18% og prisen på 25 kroner for en pakke på 400 gram matcher.
Jeg ikke har spist kød i fem måneder. Jeg savner det egentlig ikke - men lige i en burger synes jeg, at det er svært at matche hakket oksekøds saft og kraft med en hjemmelavet bøf baseret på grøntsager. Det var derfor også med en vis forventning, at jeg i går bevægede mig ud på cykel i København for at opstøve en pakke med Naturli’ Hakket-pakke, hvis indpakning er næsten lige så miljøvenlig som plantefarsen, da den er lavet af 50% genbrugsplast, mens der bliver doneret 20 øre til miljøorganisationen Plastic Change for hver solgte pakke. Dobbelt op på points på god samvittighed-kontoen.
Tre Netto’er og en Føtex Food senere kunne jeg konstatere, at andre havde fået samme idé som mig. At finde Naturli’ Hakket i et københavnsk supermarked var tilsyneladende lige så svært som at finde vand i Sahara. Først da jeg var ved at give op, tittede en enkelt pakke ud bag det hakkede svinekød i køledisken.
Jeg kan til dels godt forstå kontroversen om, at produktet kan vildlede de kødspisende forbrugere. Plantefarsen ligner med sin lyserøde farve hakkekød, og jeg vil ikke udelukke, at det kan føre til forveksling i forbifarten. Det samme kan man dog ikke sige om indpakningen, der med store, fede bogstaver indikerer, at produktet er ‘100% plantebaseret’.
Og hvis man ikke har opdaget forskellen i supermarkedet, så opdager man det nok, når man står med klør fem nede i farsen hjemme i køkkenet. Den føles nemlig ikke helt som kød, men har nærmere konsistens som en hybrid af hakket okse og blød modellervoks. Det klistrer også mere, og småstykker sætter sig fast på køkkenredskaberne og panden. Ellers er fremgangsmåden relativt lig den, vores forfædre har udført i de danske køkkener århundreder før os: form, krydr, og steg på hver side på en pande i fire til fem minutter.
Inden jeg skamferede bøffen (må man kalde den dét?) med ketchup i en burger, tog jeg et par bidder - dog med en vis nervøsitet efter at have læst et opslag på Facebook-gruppen ‘Vegansk mad’, hvor en bruger fortalte, at farsen havde smagt så meget af kød, at hun havde kastet op. Smagen af plante-bøfferne udløste dog ingen opkast-reflekser hos hverken mig eller min vegetariske med-testperson. I stedet kiggede vi forundret på hinanden og blev hurtigt enige om, at farsen smager godt, jojo - men ikke af kød.
Det er svært helt præcist at sætte en finger på, hvad kød så egentlig smager af - men eftersom det kommer fra dyr, og Naturli’ Hakket er baseret på planter, giver det måske meget god mening, at der er visse smagsnuancer. Naturli’s direktør, Henrik Lund, har også udtalt til TV2, at farsen faktisk slet ikke skal smage af eller erstatte kød, men i stedet skal være et alternativ til dem, der vil spise en mere plantebaseret kost.
Hvad Naturli’ dog har formået at få med fra plantefarsens dyrebaserede fætter er både biddet og umami - den femte og relativt nyopdagede grundsmag, som jeg i hvert fald har manglet i de utallige vegetariske og veganske bøf-opskrifter, jeg indtil videre har bakset mig igennem. Det kom særligt til udtryk, da jeg stoppede resten af bøffen ind mellem en burgerbolle en og fik lige præcis den oplevelse, jeg har manglet fra en hjemmelavet, plantebaseret burger: saftighed og smagfuldhed som vi kender det fra den oprindelige opskrift med hakkekød.
Jeg må derfor tilslutte mig Henrik Lund og sige, at ja - plantefarsen smager faktisk rigtig, rigtig godt, og ja - den er et udmærket alternativ til veganere, vegetarer og folk, der ganske enkelt gerne vil spare lidt på kødet - måske som Peter Falktoft foreslår i en traditionel pasta bolognese som erstatning for den billigste, tarveligste pakke hakkekød, hvis smag alligevel bliver druknet i tomatsovs.
Men kød smager plantefarsen ikke af - og jeg tvivler på, at den vil overvinde de mest indædte kødspisere. Dén opgave er overladt til Leonardo DiCaprio og hans millioninvestering i BeyondMeat, som både ser ud, smager og bløder som vaskeægte kød. Velbekomme.