Ni gode cocktails, du kan lave til nytår

Ni gode cocktails, du kan lave til nytår

Hvis du vil prøve andet end den gængse dark ’n’ stormy eller gin og tonic til at afslutte året med, har vi her samlet ni cocktails, der er nemme at lave i hjemmebaren og gør aftenen lidt mere festlig.

Offentliggjort
Foto: Mathias Strømfeldt

French 75

Vil du servere noget lidt mere avanceret end et glas champagne nytårsaften, kan du imponere gæsterne med en boblende cocktail. French 75 er sød, syrlig og opkaldt efter en artillerikanon fra Første Verdenskrig, fordi den efter sigende slår ganske hårdt. Vi anbefaler, at du bruger en rigtig champagne, hvis pengepungen rækker, men er budgettet i bund her sidst på året, kan en tør prosecco også gå an.

Find opskriften her.

Foto: Philip Ørneborg

Champagnecocktail med snaps

Gemmer der sig en god snaps fra julefrokosten i hjemmebaren, kan du godt hive den frem igen. Snapsen fungerer nemlig fint i en cocktail til nytårsaften, og det vil kun gøre oplevelsen endnu sjovere, hvis det er din egen eller din fars hjemmelavede destillat. Det vigtigste i denne sammenhæng er, at det er en snaps med smag og ikke en ren akvavit.

Denne version af cocktailen, som har navnet Diamantsnaps, har tilsat en snaps med hindbær, ingefær og granatæble fra Bornholms Snaps, som giver cocktailen en syrlig nuance til de søde eller tørre bobler.

Find opskriften her.

Foto: Philip Ørneborg

Daiquiri

Især i provinsen vækker Daiquiri’en associationer til en hvinende sød, brainfreeze-brandert på det lokale Crazy Daisy. Men det er helt misforstået. En Daiquiri er nemlig ganske delikat og perfekt til at køle dig af i sommervarmen eller som et friskt indspark nytårsaften.

Vi foretrækker den i tre forskellige versioner: En klassisk Daiquiri, Papa Doble - The Hemmingway Special og en Frozen Ananas Daiquiri.

Find opskrifterne her.

Foto: Philip Ørneborg

The Old Cuban

Mød Mojitoens evil twin: The Old Cuban. Den lyse rom er skiftet ud med en mørk version, og danskvand er erstattet med bobler, så der er skruet ekstra op for procenterne.

Cocktailen så første gang barens lys i starten af 00'erne på Pegu Club i Soho på Manhattan, hvor den blev opfundet af cocktaildronningen Audrey Saunders. Den er boblende, tilpas sød og syrlig, men med en dyb smag af rom, så den glider lige ned. Den er perfekt til at skåle 2022 ind med.

Vi anbefaler, at du bruger en mørk rom af en ordentlig kvalitet. I denne udgave har vi brugt Diplo-mático Mantuano, men andre mærker kan sagtens gå an.

Find opskriften her.

Foto: Mathias Strømfeldt

Impavido

Bartenderne hos københavnerrestauranten Pluto har ladet sig inspirere af den populære Amaretto Sour og lavet deres egen version af cocktailklassikeren.

Ligesom Amaretto Sour er Impavidoens konsistens blød med en smag af marcipan, men dens indhold af whiskey tilføjer røg og giver den en del mere kant. Så hvis flydende marcipangris er for sødt til dig, kan vi anbefale, at du kaster dig ud i denne mere frygtløse version.

Find opskriften her.

Foto: Mathias Strømfeldt

El Diablo

Er du glad for gingerbeer, kan du overveje at lave en El Diablo til årets sidste aften. Det er en tequilacocktail, som er frisk, lækker og ganske nem at lave derhjemme. Og hvis du ikke er til en stærk smag af tequila, kan vi berolige dig med, at solbærlikørens sødme maskerer smagen og tilmed giver cocktailen sin diabolske kulør.

Find opskriften her.

Foto: Mathias Strømfeldt

Rattlesnake

Hvis du holder meget af Whiskey Sour, skal du forsøge at avancere dit repetoire og lave en såkaldt Rattlesnake. Den minder til forveksling om en Whiskey Sour, men forskellen ligger i, at den indeholder absint, som giver cocktailen et ekstra spark og et strejf af anis.

Opskriften dateres tilbage til 1930, hvor den blev udgivet i den legendariske cocktailbog af Harry Craddock ’The Savoy Cocktail Book’.

Find opskriften her.

Foto: Philip Ørneborg

Gin Fizz

Gin Fizz er en af cocktailhistoriens ældste kæpheste. Den første opskrift dukkede op i den legendariske cocktailbog ’Jerry Thomas’ Bartender Guide’ fra 1887 og bestod i sin oprindelige form af gin, citronjuice, sukker og is.

Cocktailen blev så populær i USA mellem 1900 og 1940’erne, at der måtte ansættes flere bartendere på barerne, så der kunne laves skiftehold ved shakeren.

Vores version er lavet med slåenbær-gin, der giver cocktailen sin røde farve, og æggehvider, som bliver til fløjlsblødt skum på toppen. Men du kan sagtens udelade æggehviden, hvis det ikke lige er dig.

Find opskriften her.

Foto: Nina Buth Olsen

Cricket

Når det gælder after dinner cocktails, serveret til desserten eller indtaget som dessert i sig selv, er lækker, fed fløde en meget virkningsfuld ingrediens.

Piskefløde er netop en af hovedingredienserne i Cricket, der godt kunne gå hen at blive en af dine nye favoritter, hvis du kan lide After Eight-chokolade. Drinken er opfundet af Peter Altenburg, ejer af den hedengangne cocktailbar Gilt, og er en variation over New Orleans-klassikeren Grasshopper, der blev født på baren Tujacque’s i 1920’erne.

Find opskriften her.