Serien er baseret på en roman af Margaret Atwood fra 1985, der handler om et regime, som mest af alt minder om et kvindeundertrykkende og fundamentalistisk diktatur. Serien behandler en problematik om, hvad mennesker formår at udsætte hinanden for, og hvad man vil lade sig udsætte for, når man tror på en større sag, uden at kamme over.
Den er dybt urealistisk, men på samme tid skræmmende realistisk, hvis man tænker på både nutidige og historiske tragedier. Sæson 4 indfrier noget af det, man har længtes efter som seer i de tre første sæsoner, ligesom den gør noget andet end de tidligere sæsoner og kredser om nogle andre temaer. Det var i og for sig nødvendigt for at holde momentum, og det virker.
Annonse
Elisabeth Moss, der igen spiller fremragende skuespil i rollen, hun vandt en Emmy for, har også fundet vej bag om kameraet i denne sæson. Det er et grufuldt drama, der er drevet af had. Hårene på armene rejser sig altid, og der er garanti for tårer.
Kan streames på HBO Max
'The Morning Show', sæson 2
Første sæson af ’The Morning Show’ handler om, hvordan morgen-tv-stjernen Mitch Kessler (spillet af Steve Carell) bliver fyret for upassende seksuel opførsel, hvilket også får stor betydning for hans medvært Alex Levy (Jennifer Aniston). Hun skal nu arbejde side om side med den forholdsvist uerfarne Bradley Jackson (Reese Witherspoon), der ikke er bleg for at sige sin mening. Og det er ikke altid lige nemt.
Kesslers fyring sætter desuden gang i en lavine af skandaler, der vælter ud af skabene hos den fiktive tv-station UBA, og som er bekymrende genkendelige fra det virkelige liv – især fra medieverdenen herhjemme.
I år har anden sæson fået luft under vingerne, og ’The Morning Show’ må siges at holde niveau. Replikkerne er skarpe, historien er velskrevet og navigerer elegant i det minefelt, det må have været at lave en serie over MeToo-bevægelsen.
Kan streames på Apple TV+
'Snabba Cash' - sæson 1
I Sverige er man lykkedes med at lave en gangsterserie, der kan måle sig med 'Gomorrah' og 'Top Boy', og det siger ikke så lidt. 'Snabba Cash', der på svensk betyder hurtige penge, er baseret på ’Stockholm Noir’-trilogien af Jens Lapidus, som udspiller sig i spændingsfeltet mellem den stockholmske overklasse og byens underverden.
Vi følger især tre personer og deres kamp for at bryde med bandemiljøet; den enlige mor Leya, der drømmer om at blive forretningskvinde, men er fanget i miljøet, fordi hendes afdøde mand var bror til en af Stockholms største bandeledere.
Annonse
Salim, der både er bryllupssanger og lejemorder. Grundlæggende er han al for følsom til at være bandemedlem og må selvmedicinere sig med stoffer for at kunne falde i søvn. Og til sidst det kun 15-årige bandemedlem Tim, der er etnisk svensk og har gang i et oprør mod sin far efter en hård skilsmisse.
Hovedpersonernes liv og skæbner bliver flettet flot sammen i 'Snabba Cash', som man har lyst til at binge i én omgang.
Kan streames på Netflix
Foto: PR | ’Ring til min agent!’
’Ring til min agent!’ - sæson 4
Når man er journalist og skriver om film, har man tit med dem at gøre. Men uden for medielandskabet er det nok de færreste, der egentlig ved, hvad det vil sige at arbejde som agent for en skuespiller.
Netop agenterne og deres arbejde bringer denne franske komedieperle frem i lyset. Her er vi med i dagligdagen på agentbureauet ASK, der repræsenterer flere af Frankrigs største skuespillere. Som filmagent er det dig, som tager kommunikationen og lønforhandlingerne, hvis en instruktør har set sig lun på en af dine skuespillere. Du er også mellemled og en slags bussemand overfor journalister, når skuespillerne gør krav på at opretholde deres polerede image ved interviews.
Det er derfor ikke altid let at være agent. Slet ikke, når man har med så krukkede personligheder at gøre, som de har i ’Ring til min agent!’. Det største scoop ved serien er, at de franske skuespillerstjerner optræder som dem selv og bestemt ikke holder igen med selvudlevering, blandt andre Jean Reno og Isabelle Hubert.
Fjerde sæson af 'Ring til min agent!' er noget af det sjoveste, vi har set i 2021.
Kan streames på Netflix
'The White Lotus' - sæson 1
Annonse
Endnu en fremragende komedie og vel nok 2021's mest hypede og roste tv-serie. Med god grund. 'The White Lotus' udstiller den amerikanske overklasse på en bidsk og absurd måde, så man ofte får alvorlige grineflip.
Miniserien har et eminent persongalleri, hvor den ene er mere gakket og barnlig end den anden og totalt ødelagt af sin rigdom og succes. Det hele foregår på et ferieresort på Hawaii, som er proppet med adelsfolk, som personalet har sit hyr med at varetage og konstant må lyve overfor.
Hvis du elskede 'Succession', er 'The White Lotus' et must .
Og det ekstra gode er, at du ikke længere skal vente til mandag med, at der kommer nyt afsnit. Alle seks afsnit er nu tilgængelige.
Kan streames på HBO Nordic
Foto: The Bunch | 'Guru'.
'Guru' - sæson 1
Intet ondt sagt om Simon Kvamms musikkarriere, men hvor var det fedt og tiltrængt at se ham i en satirisk rolle igen her hele 13 år efter succesen med 'Drengene fra Angora'. Kvamm har selv skrevet 'Guru' og spiller hovedrollen Andreas Mertz. En lifecoach, der ser sig selv som den hjemvendte søn og frelser til middelmådige Silkeborg og som enhver leders gave for selvrealisering.
Andreas Mertz turnerer rundt med en Audi fuld af hulahopringe og sine lommefilosofiske motivationscitater som 'success is at the other side of rejection' og 'perception is reality'. Noget, som han i øvrigt stort set har gaflet fra sin egen lifecoach. Jo mere vi kommer under overfladen på Andreas Mertz i løbet af serien, jo tydeligere bliver det dog, at hans eget liv ikke er så perfekt, som han fremstiller det.
Man griner ikke højlydt og hele tiden i 'Guru', men det er heller ikke meningen. Simon Kvamm er lykkedes som en anden Ricky Gervais med at finde en smerte og få sårbarheden ind i humoren. Og så gør det jo heller ikke noget, at en stor del af holdet bag succespodcasten 'Undskyld vi roder' medvirker - nemlig Kasper Nielsen, Brian Lykke og Eva Jin.
Kan streames på DRTV
Annonse
'Exit' - sæson 2
'Succession' møder 'Tømmermænd i Vegas' i hitserien om de norske rigmænd, hvor der er stoffer i alle afskygninger, sex, penge i svimlende beløb og hurtige biler. Det hele er alt, alt for meget og virker for langt ude, og så får man endda kastet i hovedet ved starten af hvert afsnit, at historien er baseret på virkeligheden:
"I foråret 2017 fortalte fire mænd fra Oslos finansmiljø os deres historier. Serien er baseret på dette møde og på samtaler med andre i miljøet," lyder startteksten.
'Exit' er serien, man tyller i sig som en anden energidrik. Det er kvalmende og dybt opløftende på samme tid. Og så er skuespillet så overbevisende, at man helt glemmer, at de snakker norsk.
I anden sæson begynder man at se konsekvenserne af drengerøvenes vulgære opførsel.
Kan streames på DRTV
'Dave' - sæson 2
Første sæson af ’Dave’ var én af de helt store serieoverraskelser sidste år, fordi rapper Lil Dicky udstillede sig selv og sin branche. I anden sæson tager han løjerne videre og får undervejs sat både race og køn til debat. Samtidig er der mere bund i de kunstneriske idéer. Især er der blevet optimeret på kamerabeskæringerne og de soldisede billeder.
Det fjerner imidlertid ikke fokus fra, at ’Dave’ stadig skider uhæmmet i egen rede og ikke mindst på sin hovedperson.
Serien er en fuck-finger til det egocentriske væsen, der ikke tør vise sit sande jeg, men derimod gemmer sig bag alverdens forsvarsmekanismer og sociale filtre. Det er sjovt, men det er også dybere, end man lige skulle tro.
Annonse
Kan streames på HBO Nordic
'Feel Good' - sæson 2
I første sæson fulgte vi med, da Mae mødte George på en standup-klub. De blev straks kærester, men der var bare det problem, at Mae stadig stod på randen af et stofmisbrug, mens George – som egentlig hed Georgina – ikke havde fået forklaret sin konservative familie, hvilke seksuelle præferencer hun havde.
I anden sæson tjekker Mae ind på rehab, mens George går og venter på, at Mae kommer ud. Det gør Mae, men ikke lige på den måde, George havde forventet. Komiker Mae Martin har skrevet ’Feel Good’ og spiller selv hovedrollen. Det er barske temaer, der gribes fat i, men tonen holdes overraskende let. Det skyldes især, at én af engelsk films mest talentfulde skuespillere er med. Som George er Charlotte Ritchie smerteligt rørende og samtidig forvirret morsom. ’Feel Good’ er fremragende.
Kan streames på Netflix
'Fredløs'
Denne anmelderroste DR3-serie gør indtryk og er svær at glemme igen, selvom man hurtigt kommer igennem de otte afsnit på cirka 20 minutter hver.
’Fredløs’ handler om kokken Mo, der er kærester med Ida, og som en aften bliver hentet af politiet, der anholder ham for et røveri, som han nægter at have begået. Den handler om de fordomme, indvandrere møder i Danmark og om kampen for at høre til. Rapper og manuskriptforfatter Babak Vakili, som også står bag den anbefalelsesværdige podcast ’Generationen’, har været med til at skrive serien.
'Fredløs' er troværdig, voldsom og yderst trist. Derudover storspiller den 31-årige skuespiller Besir Zeciri som hovedrollen Mo og får vist, at han mestrer hele følelsesspektret.
Kan streames på DRTV
Annonse
'Maid'
Margaret Qualleys spiller hovedrollen i Netflix-serien 'Maid', og hendes optræden gør serien til noget særligt. Vi følger den 23-årige Alex, som en nat flygter fra sit voldsramte forhold med sin 2-årige datter Maddy over armen.
Derfra ser vi hende kæmpe for sin egen og datterens overlevelse på kvindecentre og i jobs, der betaler så ringe, at hun dårligt kan forsørge sin datter og give hende mad på bordet. Serien skildrer moderskab, psykisk vold og mest af alt virkelighedens fattigdom i USA.
Kan streames på Netflix
'Gomorrah' - sæson 5
Femte sæson af den italienske gangsterserie er stadig i fuld gang, men den har allerede overbevist os om, at den selvfølgelig fortjener en plads på denne liste. Et kendt ansigt gør blandt andet et uventet comeback, og det vender op og ned på det hele.
Serien følger Savastano-klanen og dens rejse gennem interne magtkampe, et generationsskifte og den endeløse krig mod rivalerne i jagten på det totale kriminelle overherredømme. Serien er lavet over journalist Roberto Savianos legendariske bog, som i detaljer beskriver den kriminelle verden, som mafiaen har opbygget igennem årtier.
Serien er imponerende i dens skildring af Napoli, hvor affaldet flyder, og forfaldet er totalt, og hvor mafiamedlemmerne med sydlandsk lidenskabelighed og uden respekt for den enkeltes intimsfære altid har ansigtet helt oppe i hovedet på hinanden. Det er en intens omgang, hvor sjælen på realistisk vis bliver stillet overfor de konsekvenser, den kriminelle underverden har for de involverede og de uskyldige, der altid uretfærdigt havner i krydsilden.
Den endelige magtkamp finder sted i femte sæson, som bliver allersidste kapitel.
Kan streames på HBO
'Kastanjemanden'
På en legeplads i København bliver en ung kvinde fundet, efter hun er blevet myrdet brutalt. Hendes ene hånd mangler, og over hende hænger en lille dukke lavet af kastanjer og tændstikker. Efterforskerne opdager, at kastanjemanden har et spor fra en pige, der er forsvundet et år tidligere – og som formodes dræbt.
Sådan starter den danske, psykologiske Netflix-thriller, der er baseret på Søren Sveistrups anmelderroste debutroman af samme navn .Serien er instrueret af Mikkel Serup og holdet, der står bag ’Forbrydelsen’, som Søren Sveistrup nemlig også var forfatter på. Den består af seks afsnit af 50 minutters varighed, og spændingen er lige intens i samtlige afsnit.
Kan streames på Netflix
'Succession' - sæson 3
Vi har allerede været omkring 'Succession' flere gange i denne årsliste, og nej, den skuffede så absolut ikke, tredje sæson af vel nok verdens bedste, skarpeste og mest vanvittige komedieserie, der udstiller, hvor usympatisk penge og magt kan gøre et menneske.
Omdrejningspunktet i 'Succession' er en aldrende milliardær mediemogul, der spiller sine ødelagte voksne børn ud mod hinanden i et konstant ugennemsigtigt magtspil. Anden sæson sluttede af med, at sønnen Kendal for åben skue stak en kniv direkte i ryggen på faren Logan og udleverede hans kendskab til de slibrige sager på firmaets krydstogtsskibe.
Endnu et spændende magtopgør i den usympatiske familie udspillede sig i den nyeste sæson, og det var ikke kedeligt. Replikkerne var fænomenale som altid, og sæsonafslutningen fik de sociale medier til at koge over igen.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.