Her er seks forretter, der skyder nytårsmiddagen godt i gang
Årets sidste aften skal naturligvis fejres godt, selvom det for mange i år nok bliver en lidt anderledes fest. Mad skal der jo på bordet, og hvorfor ikke komme godt fra start? Her er seks gode forretter, som med garanti vil imponere selskabet.
Crostini med artiskok, saltet citron og basilikumscrumble
Planlægger du den helt store hovedret, kan du med fordel starte ud med en mindre bid som denne crostini med artiskok, saltet citron og basilikumscrumble. Den er nem at lave til mange, og den fungerer også glimrende som en snack til Dronningens nytårstale.
Der er intet mere klassisk end at starte en middag med en suppe, og denne strandkrabbe-bisque med fennikel kræver et par timer i køkkenet, men den er hele arbejdet værd. Opskriften er lavet af Restaurant Hærværk i Aarhus, så det kan du med fordel slynge ud som bonusinfo til selskabet.
Sigter du efter en nem forret, kan vi anbefale denne opskrift af Morten Kaltoft og Emil Alsbo, der står bag Osteria 16 på Vesterbro. Køb et friskt stykke helleflynder, hæld en blanding af citronsaft og olivenolie over, drys med salt og peber, og servér med et godt stykke brød til. Nemt og lækkert.
Der er næsten ikke noget mere nytårsagtigt end østers. Skal det være en lidt mere ekstravagant aften, kan du gå planken ud med et bombastisk setup med et stort isfad med et (gerne to) dusin østers og et godt udvalg af toppings. Mon ikke det kan lokke selv den største østers-skeptiker til at give det lille bløddyr en chance?
Crudo er italienernes svar på sydamerikanernes ceviche, i begge tilfælde er der tale om en servering med rå fisk. Sydamerikanerne tilbereder deres ceviche udelukkende med syre i form af citronsaft, mens italienerne tilføjer olivenolie til syren. De umodne tomater bidrager ud over en dejlig sprød konsistens også med frisk syrlighed.
Det er sæson for blåmuslinger, og de fungerer ofte som en rigtig god start på en middag. Her bruges de i en såkaldt escabeche, som er en tilberedningsmetode, hvor fisk eller kød tilberedes i en syrlig lage. Vil du kaste dig ud i denne ret, skal du dog gå i gang 1-2 dage inden nytårsaften.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.