Her skal du spise på Østerbro

Er du til simpel mad, der smager af noget? På mondæne Østerbro finder du nogle af Københavns bedste franske bistroer og italienske trattoriaer. Her får du vores guide til spisesteder i bydelen.

Her skal du spise på Østerbro
Offentliggjort

Le Saint Jacques

En bistroklassiker på den københavnske madscene. Den gamle Kong Hans-kok Daniels Letz, der er født i Alsace i Frankrig, købte i 1995 et gammelt værtshus på tvangsauktion på Skt. Jakobs Plads og forvandlede stedet til et mini-Paris på Østerbro. Det bliver ikke mere fransk og østerbrosk end at sætte sig ved de ternede duge udenfor på den solbeskinnede åbne plads og nyde en af byens bedste boeuf bearnaise.

"Som helhed er restauranten bare fantastisk. Man kan mærke følelser på tallerkenen, og stemningen er skøn. Det kan godt være, at man kan lave en rigtig flot ret, hvor alt er skåret perfekt ud, men det er ikke nok. Jeg vil have følelser på tallerkenen, og jeg vil mærke, at kokken har givet noget af sig selv," sådan lød det fra Francis Cardenau, da den franske mesterkok fremhævede Le Saint Jacques som en af sine foretrukne restauranter.

Sankt Jakobs Plads 1, 2100 København Ø

Hos Fischer

'Pastakongen' lyder øgenavnet til David Oliver Fischer, og du får også Københavns bedste cacio e pepe på hans pastaværtshus i hjertet af Østerbro.

Hos Fischer er drømmen om en restaurant i nabolaget – et sted, der redder en, når man bare ikke gider selv, når det er blevet for sent etc.

Altså et alternativ til ens eget køkken, forstået på den måde, at priserne er yderst rimelige, og stemningen så nede på jorden afslappet, at der er noget hjemligt over det. David Fischer er udlært hos Daniel Letz på Le St. Jacques, men det er det romerske køkkenblod, der i dag flyder i hans årer.

Fischer har boet en årrække i Rom, hvor han arbejdede på den trestjernede La Pergola, men det er trattoriakøkkenet, han har taget med hjem, ikke michelinmaden. Kortet byder på to-tre numre i hver kategori, antipasti, primi pasti og secondo (dertil sødt og ost) – enkle trattoriaretter, der ikke desto mindre er stedets helt egne og absolut ikke mainstream.

Victor Borges Plads 12, 2100 København Ø

Connection by Alan Bates

Det bliver ikke mere intimt. Der er kun Alan Bates i køkkenet og en enkelt tjener til at betjene de maksimalt ti gæster, som restauranten har plads til.

Den nyåbnede Connection by Alan Bates slog dørene op i maj og forventningerne var store hos Paul Cunningham, der tidligere har haft Bates ansat som souschef på Henne Kirkeby Kro.

"Det bliver et hot-spot, for han er virkelig dygtig. Jeg plejer at kalde ham for en farlig jedi," fortalte Paul Cunningham.

Der gik da heller ikke længe, før Connection by Alan Bates både modtog fem stjernede-anmeldelser i Berlingske og Politiken for deres luksuriøse comfort food og hjemlige setting.

Øster Farimagsgade 18, 2100 København Ø

Famo Metro

Der hersker ingen tvivl om, at Famo Metro leverer et af byens bedste bud på det rustikke italienske landkøkken. Autentisk, traditionelt (og så alligevel af og til nogle tvist) og fuldstændig kompromisløst på råvarer og tilberedning, uden det af den grund får skær af dogme og hysteri.

Efter Saxogade åbnede de Famo Carne på Gl. Kongevej, mens Famo Metro ved Søerne og Lille Triangel er det nyeste skud på stammen. Metro er indretningsmæssigt italiensk på den ’London-smarte’ måde – det kunne antyde moderat høje priser, men det er absolut ikke tilfældet. Aftenmenuen koster 450 kroner for fem retter, og vinen behøver ikke at ændre beløbet voldsomt – der er gode vine på glas. Famo – uanset hvilken af de tre restauranter man vælger – er sådan et sted, man altid har lyst til.

Øster Søgade 114, 2100 København Ø

Tèrra

Ryesgade er mest kendt for de voldsomme kampe mellem bz'ere og politiet i 1980'erne, og selvom flere restauranter de senere år har prøvet at give den liv og spræl, så lever den del af gaden, der tilhører Østerbro, stadig en forholdsvis anonym tilværelse.

På Ryesgade gemmer sig dog en lille fantastisk restaurant ved navn Tèrra. Hvor Hos Fischer og Famo Metro gør sig i det mere autentiske og traditionelle køkken, laver man moderne italiensk mad hos Tèrra, der drives af et ungt kærestepar, designeren Lucia de Luca og kokken Valerio Serino.

Selv kalder Tèrra restauranten for 'urban trattoria', og man har også taget elementer fra det nordiske køkken til sig. 'Térra' er det italienske ord for 'jord', og retterne bærer præg af en forkærlighed til rendyrkede råvarer og grøntsager. Du finder fisk og kød på menuen, men langt de fleste retter er plantebaserede.

Desuden fornemmer man tydeligt Lucia de Lucas baggrund som designer og interesse for interiør, når man sidder i restauranten. Lokalet med de rustikke murstensvægge er indrettet med italienske designerstole og små træborde.

Ryesgade 65, 2100 København Ø

Corsa

Et lille stykke af Napoli i København. Bag Corsa Pizza står Cofocos Christian Lytje og Wood Wood-stifter og designer Karl-Oskar Olsen, og det startede egentlig blot som en joke de to bagmænd imellem, men nu er Corsa et af de bedre spisesteder på Østerbro.

Her kan du få napolitanske pizzaer bagt på surbrødsdej, der – som den strenge, syditalienske forskrift lyder – bages ved ekstremt høj varme i blot 90 sekunder for at få den perfekte kombination af sprød skorpe og luftig dej.

Et oplagt sted at gå ud og spise med sine venner. God kvalitet, lækker mad og til at betale.

Østerbrogade 56, 2100 København Ø

Se, hvad vi ellers skriver om: Restauranter i København, Restauranter, Mad, Guide til København, Guide og Gastronomi