Fra kværn til kop: Seks trin mod at blive en god hjemmebrygger
En kop kaffe er for de fleste et fast ritual, en nødvendighed, en lille luksus. Luke Allen, som ejer HipHop på Frederiksberg og har 13 års erfaring som barista, anbefaler seks ting, der gør dig til en god hjemmebrygger.
”Comandante laver kvalitetsprodukter. Denne håndkværner er i stål, og så har den en god målemekanisme, der gør, at du let kan justere, hvor fint eller groft dine bønner bliver kværnet. De skal helst kværnes groft, for når de bliver for fine, bliver smagen en anelse ubalanceret.
Den har også en burr-kværner, hvor alle bønne-stykkerne får den samme størrelse modsat en blade-kværner, der kværner bønnerne i forskellige størrelser, og det går ikke. Kværnen skal vaskes regelmæssigt, for hvis den er beskidt, smager kaffen derefter.”
”På et tidspunkt fandt jeg en fantastisk bog, der hedder ’Water for Coffee’, men den er gået ud af produktion, så køb den, hvis du kan finde den antikvarisk. Forfatteren, der er tre gange engelsk mester i kaffebrygning, har også skrevet ’The Coffee Dictionary’, som jeg også stærkt kan anbefale, hvis du vil blive klogere på videnskaben bag kaffebrygning. Viden om kemien bag kaffe er nemlig den vigtigste forudsætning for, at du kan lave god kop kaffe.
Særligt vigtigt er det at forstå, hvordan kvaliteten af vand spiller ind. Det vand, du bruger, skal helst have en værdi på 80 ppm (parts per millio er en måleenhed, der groft sagt bruges til at måle, hvor rent vandet er, red.). Den værdi er svær at opnå, uden at du har et omvendt osmoseanlæg, som mange caféer har.
Alternativt skal du brygge din kaffe med normalt kildevand, men det er ikke en holdbar vane miljømæssigt, og slet ikke hvis du drikker meget kaffe. Kildevand har dog oftest en ppm-værdi på 115, hvilket er langt bedre end den, der kommer ud af vandhanen, som i København kan ligge på omkring 600 ppm.”
”Når du skal købe dine bønner, bør du besøge din lokale kaffebar og handle hos dem. Den måde, bønner ristes på i dag, varierer meget fra sted til sted, så det er vigtigt, at du går efter den smag, du elsker.
Hvis du finder den smag hos Coffee Collective, skal du besøge dem. Og hvis du har besøgt os her på HipHop og kan lide vores produkt, skal du købe vores. Vi importerer bønner fra flere forskellige steder i Afrika og fra Peru og rister dem her.”
Annonse
Kaffebønner fra 125 kr. til 450 kr. hos HipHop på Frederiksberg Allé i København.
”Når du drikker kaffe derhjemme, skal du aldrig gå ned på hyggen. Derfor skal du bruge en kop, som er rar at holde i hånden. I samarbejde med hejdesign har vi lavet vores egne kopper, som minder lidt om vinglas. Der er flere grunde til, at de er gode.
For det første kan du svinge kaffen godt rundt, hvilket forhindrer bundfald. For det andet kan du virkelig fornemme kaffens aroma på grund af den store åbning. Formen gør også, at du ikke skal tippe hovedet så meget bagud, når du drikker.”
HipHop x hejdesign til 250 kr. hos HipHop på Frederiksberg Allé i København.
”De fleste espressomaskiner til privaten halter lidt, fordi de ikke er skabt til professionelt brug. Og hvis din kaffe skal smage rigtig godt, skal du altså bruge noget professionelt grej. Her kan jeg klart anbefale espressomaskinen fra Appartamento.
Den har gode indstillinger til både tryk og temperatur samt til at steame og holder bare niveau. Hver kop kaffe, du laver på den, smager lige godt. Konsekvent kvalitet, og så er den faktisk til at betale i forhold til andre professionelle espressomaskiner.”
”Hario V60 er slet og ret en klassiker. Den har et enkelt design, der skaber et godt flow af kaffe fra filter til kande. Den er billig, nem at få fat i, og du kan, hvis du har de rigtige bønner, lave en enormt god filterkaffe på den.
Rigtige kaffe-elskere vil, når de besøger en kaffebar og beder om en filterkaffe, spørge: ’Er den lavet på en V60?’ Hvis svaret er ja, vil de købe den. Der er ikke så meget andet at sige. Den fungerer bare supergodt.”
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.