Endelig genfødtes Enghave Plads som Fugl Fønix af asken fra metrobyggeriet, da Cityringen åbnede for nylig. Og næsten samtidig fødtes den lille overvejende økologiske restaurant Tolv, som ligger med udsigt over den nyrenoverede plads på Vesterbro i København. Team Tolv består derimod ikke af nyfødte, men tværtimod af folk med rigtigt fine cv’er.
Enghave Plads, for enden af Istedgade, er netop sidste år åbent efter i otte år at have ligget underdrejet bag metrobyggeriets karakteristiske grønne plankeværk – Cityringen kører nu her forbi og har stop netop her, nede i undergrunden. Enghave Plads har altid været Vesterbros åndehul – et lille stykke om ikke natur, så dog med lidt grønne træer, bænke og et springvand.
De gamle træer måtte lade livet for metrobyggeriet, og springvandet måtte flyttes. Men nu er nye træer plantet, nye flotte, lange bænke er på plads og ligeså det gamle springvand. Og denne dejlige nye plads kigger man direkte over på, hvis man indfinder sig på restaurant Tolv.
Tolvs snackservering, rejer med olivenolie og torskerognsemulsion på naanbrød, pearl blanche-østers med grillet citronvinaigrette og glaskål og endelig citronsyltede lucques-oliven.
Annonse
Her kan man ligefrem vælge sig en plads i vinduet ved et smalt barlignende langbord, hvor der om sommeren kan lukkes helt op for vinduerne, så sol og lys og luft kan strømme ind.
Men man kommer jo også for at få noget fast og flydende indenbords, mad og vin selvfølgelig. Og det får man, moderne bistromad a la Nynorden må man nok karakterisere maden som. Og i overensstemmelse med det nynordiske køkken er råvarerne bæredygtigt produceret og i vid udstrækning af lokale leverandører. Man har størst fokus på fisk og grønt, men en enkelt kødservering finder man som minimum altid på spisekortet. Og også vinen er af den såkaldt naturlige slags.
Team Tolv består af de to ejere, Flemming Haarh Larsen på gulvet og kokken Peter Møller bag gryderne. Begge er kommet direkte fra Roskilde til Vesterbro, fra restaurant Moehr, som lukkede ned, før de to tog turen til København og Enghave Plads.
Det Tolvte Manifest
Selvom restaurant Tolv er en helt afslappet, bæredygtig bistro, har man alligevel udviklet et mindre manifest, der består af 12 bud, og som kaldes Det Tolvte Manifest.
Vi ærer Vesterbro, for hos ham har vi hjemme
Vi tror på, at de råvarer naturen giver os lige nu, er de bedste
Vi serverer kompleks smag i simple klæder
Vi har mest fra havets dyb og markens muld
Vi plukker selv vores urter og smager selv vores vin
Vi ønsker, at du skal føle dig hjemme
Vi giver stor smag fra håndplukkede leverandører
Vi elsker at nørde vin og mad og fortæller gerne mere, hvis du spørger
Vi serverer vin under åben himmel
Vi giver plads til både festlige fredage og rolige tirsdage
Vi holder hviledagen hellig
Vi ved, at du har andre end os – bare du husker at komme igen
Peter Møller var før tiden på restaurant Moehr i Roskilde souschef hos Jonas Mikkelsen på Frederiksminde. Her var han med til at hive michelinstjernen hjem i 2016, som Frederiksminde som bekendt har beholdt siden.
I køkkenet får Peter Møller hjælp af Bent Warming, der bl.a. har en fortid som souschef på michelinrestauranten Lyle’s i London, Emil Delfs, tidl. Radio, Pony og Omegn, og endelig Kevin Wittenborg, tidl. restaurant Frank. På gulvet finder vi bl.a. Magnus Madsen, som kom fra formel B til Tolv.
Tolv har et fint lille a la carte-kort med p.t. 14 numre; 3-4 i hapserafdelingen (35-65 kr.), en enkelt helt grøn ret (100 kr.), 4 forskellige fiskeserveringer (115-225 kr.), en enkelt kødret (185 kr.), 2 desserter (95 kr.), 2 osteserveringer (135-165 kr.) og endelig vanker der kaffe og petitfour (80 kr.) til slut. Det anbefales, at man udvælger sig 3-4 numre fra a la carte-kortet – eller tager menuen på 4 retter (395 kr.), som køkkenet sammensætter. Hertil kan følge en vinmenu på 4 matchende glas (355 kr.). Tolv har åbent fra tirsdag til lørdag kl. 17.30-23.30.
Restaurant Tolv | Enghave Plads 12 1670 København V | restauranttolv.dk
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.