Året er 1402, og Margrete d. 1. styrer sin nordiske union via adoptivsønnen Erik. Dog knager det i alliancen, og der er pres fra tyske tropper. Derfor rækker Margrete ud til England i håb om at få giftet Erik med den engelske prinsesse. Englænderne ankommer til slottet, men sammen med dronningen støder de ind i et komplot, der involverer Margretes afdøde søn, Kong Oluf, og en mission om, at andre skal styre riget.
’Margrete den Første’ er en atypisk historisk film på dansk grund. Billederne er matte, fyldt med levende ild og en tåge, der omslutter fortællingens hovedpersoner. I slottets korridorer lurer farerne, og i centrum for hele storspiller Trine Dyrholm. Man ved aldrig helt, hvor ’Margrete den Første’ er på vej hen. Det skyldes, at folkene bag har godt styr på de filmiske virkemidler. Og på de inspirationer, der ligger bag fortællingen.
20 procent Trine Dyrholm
Trine Dyrholm kan spille alt. Selvom både Søren Malling, Morten Hee Andersen og Jakob Oftebro er fremragende i ’Margrete den Første’, er det hendes film. I de senere år har Dyrholm tilføjet en kynisme til sine roller, som giver hende mulighed for også at skrue op for mere sødmefulde sider i andre scener. Det begyndte med ’Dronningen’ (2019), og det fortsætter glimtvis i ’Margrete den Første’.
15 procent ’The Favourite’
Græske Yorgos Lanthimos er en af europæisk kunstfilms store instruktører. Med ’The Favourite’ lavede han i 2018 historiens nok vildeste hof-film. Usikkerheden var til stede over alt i fortællingen om en sindssyg dronning og to kvinder, der kæmpede om hendes gunst, mens især dansescenerne blev brugt til at skabe uhygge. Samme greb benytter ’Margrete den Første’. Dyrholms dronning tager bestik af situationerne ved de store fællesdanse. Især en scene, hvor tiden står stille, mens hun funderer, er som taget ud af ’The Favourite’.
5 procent true crime
I de senere år er true crime blevet det nye sort, og filmen spiller smart ind i genren. For der findes historiske beviser for, at en mand troppede op ved hoffet og påstod, at han var Margrete d. 1.’s ”afdøde” søn. Om han talte sandt, vides ikke.
15 procent omvendt ’Hamlet’
I Shakespeares klassiske stykke finder prins Hamlet ud af, at hans far er blevet myrdet af broren Claudius, som siden har overtaget tronen. Herfra skal Hamlet tage hævn. Denne fortælling vender ’Margrete den Første’ kreativt på hovedet. Da dronningens søn pludselig toner frem efter, at man i mere end et årti har anset ham for værende død, skal Margrete vurdere, om dette faktisk er hendes søn, og om der derfor skal tages hævn. Det udløser en regulær magtkamp.
Charlotte Sieling
Født 1960 i København og tidligere skuespiller, men i de senere år succesfuld instruktør – især i USA. Herhjemme har hun instrueret serien ’Krøniken’, spillefilmen ’Mesteren’ og nu altså ’Margrete den Første’.
15 procent ’Macbeth’
Her taler vi ikke om Shakespeares klassiske stykke, men om den seneste filmfortolkning af det. Den film har nemlig inspireret ’Margrete den Første’ med sin brutalitet og elegance. Tågen og det levende lys omsluttede Michael Fassbender og Marion Cotillard i 2015, og det samme gælder for Trine Dyrholm og co. her i 2021. Samtidig skaber de store naturbilleder og borgene en god kontrast til de mange nærbilleder, hvor der lægges taktiske planer ved middagsborde og på kirkebænke.
20 procent amerikansk tv-serie
I næsten et årti har danske Charlotte Sieling forfinet sine metoder på den anden side af Atlanten. Her har hun ageret episodeinstruktør på en række af verdens største tv-serier. Den drevne dramatik-bevidsthed er bragt med hjem. Plottet i ’Margrete den Første’ er knivskarpt skåret og kan momentvis minde om et gedigent afsnit ’Homeland’, hvor man pludselig overraskes over et komplot, eller om en af de nervepirrende katten-efter-musen-episoder i ’The Americans’, hvor nogen ved noget, andre ikke kender til. Begge serier har Sieling været inde over.
10 procent ’The Tudors’
’Margrete den Første’ låner kongstanken om hoflige trekantsdramaer fra den britiske serie. Gang på gang konstrueres konflikter tre mennesker imellem. Om det så er dronningen, Erik og præsten eller dronningen, det engelske hof og Erik eller Erik, dronningen og adelen. En effektiv måde at skabe spænding på.
’Margrete den Første’ har premiere 16. september
Tre ikoniske filmdronninger, du skal kende
Elizabeth d. II
Helen Mirren modtog en Oscar-statuette for sit portræt af den siddende britiske regent. Det forstår man godt, når man ser hendes kyniske og alligevel omfavnende skuespil i ’The Queen’ (2006).
Elizabeth d. I
Margot Robbie formåede i ’Maria Stuart, Dronning af Skotland’ (2018) at skabe et regentportræt, hvor dronningens selvbillede krakelerer for øjnene af os. En smertefuld og suveræn præstation.
Dronning Anne
Få har leveret så voldsomt et statsoverhoved som Olivia Colman i ’The Favourite’ (2018). En mærkværdig og ofte nærmest psykotisk præstation, der både er morsom og skræmmende.
Se, hvad vi ellers skriver om: Film