Da Kenneth fra Vesterbro overtog et Rødovre-værtshus, blev han straks testet af de lokale rødder
I den nye bodegabibel ’Kongerigets stamsteder’ kan du læse røverhistorier fra 120 af landets vildeste værtshuse. Vi bringer et uddrag fra bogen, her om Vin & Brød i Rødovre.
DA KENNETH SAMMEN MED sin hustru overtog nøglerne til Vin & Brød en decemberdag i 1988, skulle det vise sig ikke at blive helt uden vanskeligheder. Kenneth var fra Vesterbro, Vin & Brød ligger i Rødovre, kun et par hundrede meter fra Damhussøen, og Kenneth var dermed en outsider. En brokvartersknægt, der ikke skulle komme for godt i gang med at drive beværtning på denne side af Valby Bakke. Og ikke nok med det: Stedets tidligere ejer havde ladet et ufint rygte slippe, om at Kenneth vistnok var lidt af en slagsbror.
”Nogle af de lokale rødder skulle lige prøve mig af, ik’,” fortæller Kenneth. ”De spillede op og så’rn, ik’. Jeg har aldrig været nogen slagsbror, men jeg har altid stået op for mig selv, ik’,” erindrer Kenneth, stående bag baren på Vin & Brød. En enkelt gæst holder ham ved selskab, mens to andre sidder nede ved et bord i hjørnet og konverserer for dem selv. Ude fra Roskildevej brager solen igennem værtshusets nikotintonede ruder og gardiner og op ad væggene og farver hver en partikel af rummet gult.
”Der var lidt slåskamp i begyndelsen, ik’ … Jeg prøvede da også at være to mod én. Men så satte jeg mig i respekt, ik’,” fortæller Kenneth, som om det var en bagatel at blive udfordret til slagudveksling i egen biks. ”Nogle af stamgæsterne forsvarede mig ogs’. Man forsvarer det sted, man er fra, ik’. Og så fandt de der rødder også ud af, at jeg var gift med en Rødovre-pige.”
Annonse
Kenneth er skam gift ind i Rødovre med Alice, som i 1969 tilfældigvis blev inviteret med til en julefrokost hjemme hos Kenneths onkel, og derfra er resten historie. Førhen var Alice også en synlig del af Vin & Brød. Nu nøjes hun med at ordne papirarbejde hjemmefra, mens Kenneth troligt drejer nøglen om hver morgen kl. 7.
I slutningen af 80’erne, da Kenneth og Alice købte stedet, åbnede de allerede kl. 5. Men der var mening med galskaben: Fra øst kom arbejderne inde fra Kødbyen og fra vest arbejderne på pelsfabrikken i Glostrup. Men tiderne er skiftet. Den ene gæst i baren, Bardino bliver han kaldt, tager en tår af sit ølkrus og byder ind med en bemærkning:
”Tag nu Vesterbro for eksempel, ik’. Det’ jo blevet ren kaffi latte, mand.”
Kenneth, der står som en urokkelig buste af kød bag baren, kun flakkende med det ene øje bag et par gedigent store briller, tilføjer:
”Nu spiller de bare backgammon, ik’. Rige forældre, ik’.”
”Mine venner, der kommer derinde, siger, at man ikke engang kan få et ordentligt slagsmål længere!” siger Bardino.
Annonse
Tidevandet er skyllet ind over Rødovre. Det er blevet et guldbryllupskvarter, mener Bardino. Arbejderne er blevet færre, mens de offentligt ansatte er blevet flere i området. Den legendariske Damhuskroen, der havde til huse nede ad gaden, er nu blevet erstattet af en Old Irish Pub.
Kenneth tager ikke forandringerne så tungt. Vin & Brød er ingenlunde overrendt, heller ikke på denne eftermiddag, men det er længe siden, at Kenneth og Alice betalte ejendommen af. Med andre ord går det stille og roligt, og det er fint nok. De gæster, der kommer, kommer gerne for at sige dav til manden bag baren med de store briller. Og der er plads til alle, siger Bardino.
”Der kommer sommetider nogle, der er lidt – hvad skal jeg sige det – mindre begavede. Men dem er der sgu plads til. Og det er der ikke alle steder – den ros skal Kenneth have.”
’Kongerigets stamsteder’ udkommer den 27. november og kan købes her.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.