Så er det tid til andet kapitel i min jagt efter Danmarks bedste tatar. Men inden vi kommer så langt, skal jeg først nå at takke for alle de mange gode bud, der er kommet ind på mail, twitter og facebook. Hvis jeg skal spise tatar på alle de steder, I har foreslået, ender jeg med en krop som Amin Jensen og en bilagssag af Lars Løkke Rasmussenske dimensioner.
Ikke desto mindre: Kapitel to i tatareventyret foregik på Fortunen Bar & Spiseri i København. Det var faktisk slet ikke planlagt - jeg anede ikke, man kunne få tatar på Fortunen, og det var egentlig først efter jeg havde bestilt og fået taget den første bid, at det gik op for mig: "Hey, jeg er jo stadig på jagt efter Danmarks bedste tatar!" Frem med telebræt og knips et billede.
Fortunens spisekort er skrumpet en lille smule. Tidligere var der 20-25 mindre retter i et prisleje på mellem 40-70 kr. Nu er retterne lidt større og koster lidt mere, men til gengæld skal man så kun spise 3-4 stykker for at blive rigtig mæt. Tre retter koster 250 kr. og der kan frit vælges mellem kød, grøntsager, fisk eller dessert. Bestilles tataren enkeltvis, koster den 95 kr.
Annonse
Nå, men jeg endte jo så med at bestille tatar som en af mine tre retter. Tataren er en mindre og noget mere elegant servering, end man vil opleve mange andre steder. På Brdr. Price, som jeg prøvede sidst, får man en ordentlig skudefuld kød, men på Fortunen er der skruet ned for serveringens størrelse og i stedet lidt op for raffinementet.
Tataren er grofthakket og stykkerne er så store, at min medspiser syntes, det var i overkanten. Det syntes jeg ikke, så det er lidt en smagssag. Smag var der i øvrigt rigeligt af, og de sædvandlige ingredienser som skalotteløg, peberrod, sennep og persille var skiftet ud med salturt, daikon (en slags radisse) og løg. Æggeblommen var ikke rørt i tataren men forekom i stedet i dråbeform rundt om på tallerkenen. Kødet er kalvekød fra Grambogaard, og det er der ikke en finger at sætte på. Det smager friskt og fortrinligt. Jeg savnede en lille smule syrlighed i det samlede smagsindtryk, ligesom mange muler nok også vil efterspørge persille. Man kan argumentere for, om retten ligger tæt nok på den klassiske opskrift på tatar til at kunne kaldes for tatar i stedet for "ret med råt kød og krydderurter". Det rå kød og æggeblommerne er der, men det er vist også eneste lighed.
Portionsstørrelsen er som sagt mindre end andre steder, så hvis man udelukkende er på jagt efter tatar, skal man enten lade alle sine tre retter være råt kød eller finde et andet sted at spise. Som aftensmåltid, som denne tatar var, synes jeg dog det var en fin kombination også at få lidt fisk til forret og en lidt sødt til dessert. Og selvom det ikke påvirker min vurdering af tataren, skal det retfærdigvis nævnes, at Fortunens desserter er sublime.
Lidt om stedet: Der er god stemning på Fortunen, uden at det på nogen måde bliver lige så hipstersmart, som iByens forskrækkede anmelder i sin tid prøvede at gøre det. Man har fornemmelsen af, at der hele tiden sker noget, og stedet er mere et hangout-spot end en regulær restaurant. Der er en privat og intim atmosfære, der i høj grad er klædelig for Indre Bys ellers lidt upersonlige aften- og natteliv.
Jeg var jo så dygtig at opfinde et Stevie Wonder-skala ved min seneste anmeldelse, og den må jeg hellere holde fast i. Der skal helt klart gives point for innovation med anderledes urter og ingredienser. Kødet er klasse og størrelsen på serveringen svarer fint til prisen på 95 kr. Personligt er jeg fan, men traditionalister med enorm kødtrang uden dikkedarer vil nok finde større tilfredsstillelse andre steder. Så er I advaret.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.