Kartoflen er en regulær guldklump! Den kan stort set alt, til gengæld koster den ingenting. gastro gi’r den som gastronomisk knoldesparker og giver dig her 5 retter med små lækrenye kartofler...
Skrab kartoflerne, og pil de nye løg/soignér forårsløgene. Kog løg og kartofler møre under låg. Tilsæt smør, eddike, salt og peber. Blend det hele – tilsæt evt. lidt mere vand, så der opnås en let og luftig konsistens. Servér sprøde krydderurte- citrusbrød til den varme suppe.
8 skiver brød
Olivenolie – en lidt krydret type
1 fed hvidløg
4 små håndfulde aromatiske krydderurter som fx løvstikke, ramsløgsblomster, persille
1 citron, usprøjtet – saft og skal heraf
Annonse
Salt
Peber
Brødene smøres godt med olie og grilles sprøde. Gnid så med pillet, overskåret hvidløg. Skyl og afdryp grundigt diverse krydderurter. Hak dem groft, og drys dem over brødene. Afslut med fintrevet citronskal og -saft, olie samt salt og peber.
400 g små kartofler
400 g asparges (renset vægt)
Salt
Olivenolie
Skrab kartoflerne. Skyl aspargesene, skær dem i mindre stykker, og kassér de nederste fem cm. Kog kartoflerne møre, og kog aspargesene med det sidste minuts tid. Hæld vandet fra, og krydr med salt og en anelse olivenolie, mens grøntsagerne stadig er varme. Når de har stuetemperatur, overhældes de med en ansjosvinaigrette rørt med fåreyoghurt, og der vendes godt rundt. Nyd salaten som her til en omgang stegte lammekoteletter – et par stykker til hver, stegt på fedtkanten 3-4 minutter og derpå 2 minutter på hver side – og spis evt. groft brød til.
8 ansjosfileter af fineste kvalitet – de må ikke hørme af fisk!
1 tsk. sennep
Annonse
1 tsk. vineddike
1 dl mild olivenolie
150 g drænet fåreyoghurt – alm. yoghurt kan også bruges
Havsalt
Peber
Ansjoser, sennep og vineddike moses sammen til en fin puré, og olien tilsættes og moses med i små skævt. Til sidst røres pureen med yoghurt, og der smages til med salt og peber.Sprøde, bagte kartofler med pocheret æg og hollandaise sauce
4 håndfulde små kartofler
200 g groft salt
Grønt til topping – fx havesyre eller en anden frisk krydderurt
Skrab kartoflerne, og læg dem på et leje af salt. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 45 minutter, eller til de er stegt mørkebrune. Tag kartoflerne op, og kassér saltet. Anret friskpocherede æg på de varme kartofler, og hæld en hollandaise sauce henover.
Annonse
4 friske hønseæg
1 dl neutralsmagende eddike
1 l vand
Vand og eddike hældes sammen i en gryde og opvarmes til 90 grader. Æggene slås ud et ad gangen i en kop og hældes herfra forsigtig ned i gryden. Efter 3-4 minutter er æggene færdige og tages forsigtigt op.
2 æggeblommer
½ citron, saften heraf
Havsalt
Peber
250 g klaret smør
Alle ingredienserne på nær smør kommes i en lille, rund gryde og piskes luftige over svag varm. Det i forvejen klarede smør tilsættes lidt ad gangen.Lun kartoffelsalat med rygeost og krydderurter
Annonse
Til 4 personer
600 g kartofler
100 g fed rygeost uden kommen m.m.
½ dl olivenolie af rigtig god kvalitet
Krydderurter som fx brøndkarse, dild, skovsyre
Havsalt
Peber
Kartoflerne skrabes, koges møre og deles i grove stykker, og rygeosten fordeles henover i mindre klatter. Drys så masser af rensede, velafdryppede krydderurter over, hæld olie på og endelig salt og peber. Det hele vendes forsigtigt rundt et par gange uden at blive smattet – man skal kunne skelne ingredienserne fra hinanden. Den lune ret gives her til en hel, bagt rødtunge, som der skæres fra ved bordet, men anden friskfanget hel, bagt fisk kan selvfølgelig også bruges.Kartoffelmad med sennepsmayo, hjemmeristede løg og karse
4 håndfulde små kartofler
4 skiver rugbrød
Annonse
50 g smør
1 stor bakke karse
Havsalt
Peber – sort og friskkværnet
Skrab de små, nye kartofler, og kog dem, så de stadig har lidt bid. Halvér evt. de kogte kartofler alt efter størrelse, og læg dem på smørsmurte rugbrødsskiver. Topderefter med en ordentlig skefuld sennepsmayonnaise, masser af ristede løg og karse. Afslut med salt og peber, og nyd en kold pilsner til.
2 æggeblommer
1 spsk. grov dijonsennep
½ citron – saften heraf
Havsalt
2 dl neutralsmagende olie
Alle ingredienser på nær olien piskes til en luftig æggesnaps. Derpå tilsættes olien i små skvæt ad gangen. Mayonnaisen kan fortyndes med lidt vand eller et syrnet mælkeprodukt undervejs, hvis den bliver for tyk.
2 mellemstore zittauerløg
1 dl mel
1 l neutralsmagende olie til friturestegning
Havsalt, groft
Pil løgene, og skær dem i tynde skiver fra top mod bund, og vend løgringene i mel. Varm olien op i en gryde – den er klar til stegning, når det kan syde omkring en tandstikker. Dybsteg løgene heri, og vend dem undervejs. Lad løgene dryppe af på fedtsugende papir, og drys med rigeligt salt.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.