Derfor skal du prøve jysk vin
Mads Groom Andersen laver vin og har som mange andre danske vinmagere haft den klassiske ambition om at lave solid rødvin. Men hvorfor ikke lave vin af det, der naturligt vokser i det lunefulde og kølige danske klima i stedet for at kæmpe med sydens druer? Sammen med kokken Frantz Scott Lundby og serieiværksætteren Morten Rinder Stengaard er han nu i færd med at skabe en kategori fra bunden.
Foto: Søren Gammelmark Mads Groom Andersen.
”Vi er ude, hvor andre ikke har været før,” siger Mads Groom Andersen og lyser af stolthed, holder kunstpause og sender spørgende øjne.
Som om han afventer min reaktion; om jeg bliver nervøs ved tanken eller forventningsfuld. Jeg tror egentlig, at Andersen Winerys fuldskæggede vinmager inderst inde er ligeglad, for han ved, at trioen på et af landets mest succesfulde vinerier med fokus på mousserende frugtvin blandt andet er nået dertil, fordi de netop har gået, hvor andre ikke har gået før.
I udkanten af Knebel ved Kalø Vig ligger en af de hundredvis af brunlige industriejendomme bygget i 1980’erne, enhver driftig landsby og mellemstor købstad med respekt for sig selv har liggende … ofte til ingen verdens nytte. Knebels eneste industribygning indeholder dog ikke lagerhylder med møtrikker eller pumper eller smøreolielugtende drejebænke, men derimod franske barriques, tonneaux og ståltanke. Uromantisk, men effektivt og forbandet praktisk. Her dufter af champagnegær, æblesaft og dygtighed.
Andersen Winery i de nuværende produktionshaller er skabt i 2015, flyttede ind i 2017, men det var Mads Groom Andersen, som hjemme i æblehaven i Hadsten eksperimenterede med førstegæring og andengæring af æblemost til mousserende æblevin allerede i 2009.