Det bæredygtige alternativ: Skal vi alle til at spise hestekød?
Selv om kurven også er nedadgående i Belgien, har belgierne stadig et noget mere afslappet forhold til det at spise hestekød, end vi har herhjemme. Geert Vermeire er den sidste tilbageværende specialiserede hesteslagter i Bruxelles. Hans begejstring for hestekød er så stor, at han dårligt selv spiser okse længere, hestekød er langt det mest bæredygtige.
Når man træder ind i Geert Vermeires slagterforretning i bydelen Ganshoren i Bruxelles, er der ikke umiddelbart noget, der får butikken til at skille sig ud fra andre velassorterede slagterforretninger. Der er ferskt kød i forskellige udskæringer, tørrede pølser og charcuteri hængende på kroge fra loftet. Alligevel er der dog særligt én varekategori, som får Geert Vermeires butik til at adskille sig en del fra slagterforretninger herhjemme såvel som i mange andre vesteuropæiske lande: Denne forretning er specialiseret i hestekød.
"Det her er højreb af pony," siger slagteren Geert Vermeire og rækker et smukt stykke kød frem med en nærmest Kobe-kødlignende marmorering og en høj fedtkant lige under skindet.
Hans ord skal man som dansker lige spille igennem et par gange oppe i hovedet, for pony er bogstaveligt talt ikke hverdagskost for dansken i bred forstand. I Belgien er det dog en anden sag, og selv om interessen for hestekød ifølge Geert Vermeire er dalende, sælger han alt det hestekød, han kan komme i nærheden af.
"Jeg sælger tre til fire gange mere hestekød end oksekød, selv om jeg kun arbejder med den absolutte topkvalitet. Jeg sælger selvfølgelig til private i min butik, men derudover sælger jeg primært kødet til gode restauranter, som forstår og værdsætter kvaliteten," forklarer han. En af disse restauranter er den tostjernede Bon Bon, som ejes og drives af Christophe Hardiquest, som denne dag er taget med på slagtervisit for at dele ud af sin begejstring for kødet. På spørgsmålet om, hvorvidt hestekød officielt er på menuen på hans restaurant, svarer han: