De seneste måneder har nattelivets åbningstider ændret sig en del, og det kan være svært at planlægge, hvornår man kan komme ud og få en lille skid på. Derfor er det på tide at få opbygget en solid barvogn derhjemme. Vi har allieret os med bartender og cocktailekspert Søren Krogh, der guider til, hvordan man opbygger den helt rigtige hjemmebar.
Skal man vælge fem gode flasker, som kan anvendes til mange forskellige cocktails, anbefaler Søren Krogh en gin, en amerikansk whiskey, en mørk rom, en lys rom og en flaske vodka eller frugtlikør.
Giver man folk en flaske gin i hånden, vil langt de fleste drøne ud efter en flaske tonic, men gin kan bruges i mange forskellige cocktails, da den er let, floral og ret kompleks.
Annonse
Whiskeyen er en vigtig faktor i mange klassiske cocktails som fx Old Fashioned og Whiskey Sour. Den behøver ikke være amerikansk, men da den ofte er lidt mildere i smagen, rammer den et bredere publikum end fx en røget, skotsk whisky.
Så snart man begynder at søge efter cocktailopskrifter på nettet, vil man finde ud af, at mange er lavet på rom. Her er det vigtigt at understrege, at der er stor forskel på lys og mørk rom. Den mørke rom giver dybde og tyngde, og passer godt i det sødere, stærkere og lidt mere bitre hjørne. Den lyse rom er derimod mere spinkel, let og syrlig.
Sidst men ikke mindst burde en frugtlikør være en essentiel del af hjemmebaren, fordi den ofte er en vigtig smagsgiver i en cocktail. Det kan fx være Grand Marnier eller Cointreau, men har man en flaske vodka, kan man også kaste sig ud i at lave sin egen frugtlikør af fx pære, sukker og lidt vodka.
Udstyr
De fleste har allerede det mest basale barudstyr i køkkenskabene: En skarp kniv, et skærebræt, en citruspresser og måske et målebæger, der muligvis er et af de vigtigste redskaber i hjemmebaren. Er måleredskabet i milliliter, bliver målingerne mere præcise, men et centilitermål kan selvfølgelig også gå an. Vigtigst er blot, at man bruger det samme måleudstyr til alle ingredienser, når man laver sin cocktail.
Dernæst er shakeren næsten en ufravigelig følgesvend i denne sammenhæng. Man kan også anskaffe sig en rørekande, men det kan shakeren ret beset også bruges til. Først og fremmest er disse to redskabers formål at gøre drinken kold, fordi de begge fyldes med is. Der er dog stor forskel på, hvornår en drink skal røres eller rystes. Det ved James Bond alt om.
En gammel tommelfingerregel siger, at hvis man bruger citrus, proteinholdige væsker som fx æggehvide, mælk eller fløde eller grumsede ingredienser som fx kaffe, skal drinken som regel rystes. På den måde får man pisket luftbobler ind i sin cocktail, som hjælper med at sprede smagsnuancerne og aromaer rundt på tungen, når man drikker den. Hvis man derimod fx vil servere en Old Fashioned, Manhattan eller Martini, skal resultatet være mere skarpt og rent, og derfor skal disse cocktails røres.
Et andet redskab, man kan købe til hjemmebaren, er en ske eller en rørepind. Her behøver det heller ikke være en dyr sag fra Kunst og Køkkentøj. Måske din spisepind fra udvekslingsopholdet i Japan gør arbejdet.
Det er også rart at have en strainer, en lille si, som man bruger til at hælde drinken fra shakeren eller rørekanden over i cocktailglasset.
Is, is, is
Annonse
En af de vigtigste ingredienser i hjemmebaren er is. Og det er desværre oftest det, der bliver underprioriteret. En rettesnor kan være, at man skal bruge fem til 10 gange mere is, end man umiddelbart tror, fordi is faktisk gør mere end blot at køle din cocktail ned. Nedvandingen, som sker, når isen langsomt smelter, binder nemlig cocktailens smage sammen.
Har man for lidt is i sin drink, tør isterningerne hurtigere, så drinken vander ud, og det ødelægger smagsnuancerne. Skal man ryste en drink, gælder det derfor om at få så meget is ned i shakeren som muligt, fordi man så kan ryste den længere, og man derved kan opnå flere luftbobler i sin cocktail.
Størrelsen på isterningerne er heller ikke uvæsentlig. Små isterninger smelter naturligvis hurtigere end store, men vil man servere en cocktail, der skal drikkes med det samme, kan knust is faktisk fungere ganske godt som fx i en Mojito. Vil man derimod lave en drink, som ikke skal sluges i ét hug, som fx en Old Fashioned, er det store isterninger, man skal gå efter.
Skal fryseren fyldes med en stor portion is, behøver man ikke ty til de besværlige blå isterningeposer. Man kan sagtens købe det is, der er i supermarkedet, og det er faktisk i mange tilfælde bedre end det, man selv kan lave derhjemme, fordi det bliver lavet i vandfiltre.
Simpel cocktailopskrift
45 ml. grundspiritus
20 ml. citrus, fx fra yuzu eller citron
15 ml. sukker, fx honning, ahornsirup eller sukkersirup
Is, masser af is
TIP – Lav opskriften bagfra
Hvis du ikke er den mest rutinerede bartender og gerne vil undgå at spilde dine dyre, nyindkøbte dråber, så skal du lave cocktailopskrifterne bagfra. Selvom de fleste ingredienslister begynder med alkoholen først, så start med at hælde sukkeret eller citrussen op i shakeren, da de ingredienser som regel er langt billigere, og laver man en fejlmåling, er det ikke den dyre rom fra Cuba, der ryger i vasken.
Sørens fortrukne flasker til baren
Michter’s US*1 Rye Whiskey
”Mange klassiske cocktails er baseret på amerikansk whiskey, der giver dybde og kompleksitet i de allermest simple drinks. Mitcher’s Rye har en rig smag af karamel og vanilje, men også tørrede stenfrugter og æble. Men smag er jo individuelt. Jeg kender én, der synes, den smager af lakrids.”
Skotlander Cask
”En mørk rom kan skabe en blød og varm fornemmelse i en cocktail. Denne rom fra danske Skotlander er god, fordi den har en fin, balanceret sødme, men også en kraftig smag af melasse og elegante, mørke bærnoter.”
Pris cirka 420 kroner for 50 cl.
Annonse
”Lys rom bliver fra tid til anden set lidt ned på, men det er en kæmpe fejl. Denne rom indeholder florale noter og mineralitet, der giver en elegant lethed til en cocktail. Og har man to flasker rom fra samme producent, kan man virkelig smage den store forskel på den mørke og den lyse.”
Elg Gin No. 1
”Jeg holder meget af Elg Gin, fordi det er en god kvalitetsgin med masser af enebærsmag. Den er ret alsidig, så den kan anvendes i mange forskellige cocktails.”
Pris cirka 250 kroner for 50 cl.
”En likør kan måske lyde lidt mormoragtig, men det er en kategori, der har udviklet sig enormt meget de seneste år. Denne fra Frederiksdal smager af mørke, sødmefulde kirsebær, og har nogle nøddeagtige undertoner. Den kan fx bruges i stedet for sukkersirup. Smagen er ret intens, så et par dråber kan være nok.”
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.