Du kan lige så godt sætte vand over og finde slumretæppet og en god bog frem - nu gælder det om at hygge indenfor. Denne gang præsenterer vi godt grej til alt omkring en dampende varm kop frisklavet te – fra finurlige teæg til smukke og innovative tekander for enhver smag, nye såvel som kendte klassikere.
My Big Tea er en rummelig porcelænstepotte med en volumen på halvanden liter. Så der er nok til selv et større teselskab. Tepotten er udstyret med en smart silikoneindsats i tuden, som gør, at kanden ikke drypper, når der skænkes. Som en elegant detalje er My Big Tea ligeledes udstyret med et strikket overtræksdækken, som sikrer, at teen holder sig varm længere. Overtrækket kan købes i fire forskellige varianter – to mønstrede og to ensfarvede.
__________
Inspirationen er ikke til at tage fejl af, når det gælder den tebrevlignende tesi fra EVA Solo. Tesien kan købes i to størrelser, og den store udgave kan nemt rumme teblade til en hel kande te. Den varmeisolerende silikonebund betyder samtidig, at du kan sætte sien fra dig på køkkenbordet efter brygning, uden at du skal bekymre dig om varmeskader. Den fine perforering i den tynde stålkonstruktion slutter samtidig et stykke over bunden, så eventuelt overskydende vand ikke løber ud på bordet, når du sætter sien fra dig.
Annonse
I en helt anden boldgade, men fra samme producent – Georg Jensen – finder man den ultrafeminine tekande Helena, som er skabt af den spanske smykkedesigner Helena Rohner. Her er det tydeligt, at man har at gøre med en formgiver, som er opdraget og uddannet i et håndværk, der ikke trækker på de samme forbilleder som den skandinaviske minimalisme. Men kombineret med Georg Jensens tydelige nordiske signatur giver det et spændende og kontrastfyldt udtryk, som bestemt er et bekendtskab værd. Kanden er produceret i rustfrit stål og porcelæn med en tilhørende bakke i hvidt porcelæn. Til serien hører bl.a. også en sukkerskål, en tedåse, en mælkekande og et teæg.
Hvad gør du med teposen, når teen har trukket færdig – og du lige har fået arrangeret dig i sofaen med din varme te langt fra skraldespanden? Ja, med den fine teske TEO fra italienske Alessi kan man nemt fiske teposen op fra koppen og derefter forsigtigt presse vandet ud af posen ved at trække snoren i posen op gennem slidsen. Herefter kan du uden bekymringer lægge den brugte tepose (i skeen) fra dig på sofabordet.
Denne fine tebrygger fra Eva Solo har efterhånden et par år på bagen. Men til trods for at fødselsattesten siger 2005, er den stadig bekræftende tidssvarende. Tebryggeren er udstyret med en neoprendragt, der holder teen varm som alternativ til en traditionel tehætte. Og specielt versionen med den indfarvede lynlås (i grøn eller rød) og det sorte neopren giver produktet et sejt kontrastfyld look.
Denne glastekande fra danske Eva Solo er sidste skud på stammen af en kollektion fra en virksomhed, som længe har haft te og tebrygning på dagsordenen. Som altid når det gælder produkter fra Eva Solo, er også tekanden her udstyret med en lille hverdagsinnovation, som gør den til andet og mere end bare pæn at se på. Således kan det indbyggede teæg nedsænkes i tevandet ved at trykke på det varmebestandige og fleksible silikonelåg. Når teen har trukket færdig, finder teægget sin plads igen oppe under silikonelåget. Det eneste, du skal gøre, er at trykke let på lågets opadvendte kanter, hvilket får toppen til at genfinde sin oprindelige form. Tekanden kan indeholde en liter og er desuden udstyret med en silikoneindsats i tuden, som gør kanden drypfri, når du skænker.
Endnu en stilig glastekande, denne gang fra danske MENU, formgivet af Jonas Bjerre-Poulsen og Kasper Rønn, som er de to arkitekter bag designfirmaet NORM. Kanden er som udgangspunkt et no-nonsens-produkt. Stiligt og enkelt formgivet med indbygget teæg, som kiles fast i låget, når det ikke er i brug. Som ekstraudstyr kan man tilkøbe en porcelænstevarmer til fyrfadslys – som alternativ til en traditionel tehætte.
Ja, den ligner måske mest en almindelig mikrofon, men det er altså et designerteæg – støbt i varmebestandig silikone, hvilket giver produktet en række åbenlyse fordele. Produktets lange hals, gør det nemt at placere i selv høje kopper. Og du kan samtidig bruge teægget som en slags ske til at røre mælk og sukker ud med i den færdigtilberedte te. Produktet kan købes i seks forskellige farver. Fra den diskrete sorte og grå til de mere progressive mint og pink nuancer. Som supplement til Normann Copenhagens fine teprodukter har virksomheden også introduceret en spændende kollektion af 12 forskellige tevarianter. Alt fra den traditionelle earl grey og chai-te til mere eksotiske varianter som den velsmagende rooiboste med rabarber og den specielle mynte-karamelte.
Danske QDO (Quality Design Objects) opstod for år tilbage i virksomheden MENU, som et prisbilligt alternativ til hovedbrandet og kan således sammenlignes med Rig-Tig, som er Steltons mere prisbevidste lillebror. QDO er kendetegnet ved at have en mere uformel, trendbaseret og legende tilgang til produktudvikling i forhold til MENU, hvilket fx ses i produktet Birdie Swing, hvor en tegneserieinspireret uglefigur agerer teæg, når det stakkels dyr nedsænkes i kogende vand. Udover Birdie Swing, hvor teægget er monteret på en plade, så overskydende tevand kan dryppe af på denne, kan produktet også købes i en mere kompakt version, påmonteret en silikonesnor, som kan sættes fast på kanten af tekoppen.
Vi har sagt det før – og nu siger vi det igen. Den argentinskfødte designer Alfredo Häberli er blevet en fast del af Georg Jensens stab af freelancedesignere, har hævet det kreative niveau betydeligt og tilføjet tiltrængt kant og nerve til den hæderkronede danske sølvsmedje. Et godt eksempel er limited edition-tekanden her, som på bedste måde viser Häberlis store talent og fornemmelse for form og materialer. Kontrasten mellem den fine beholder og det overdimensionerede, næsten groteske, lodrette håndtag skaber et produkt, som adskiller sig positivt fra stort set alle konkurrenter på markedet. Og brugen af naturlæder i samspil med den delikate porcelænsoverflade retfærdiggør næsten den høje pris. Tepotten produceres kun i 250 eksemplarer og leveres med et tilhørende teæg i rustfrit stål.
__________
Designet er tysk (Böttcher+Henssler), men producenten er dansk – Normann Copenhagen. Den indfarvede silikonetop kan ved første øjekast godt minde om en tragt, men i virkeligheden er det en krave, som sikrer, at du kan placere produktet stabilt i kopper af varierende diameter. Toppen sikrer samtidig, at teen holder sig varm, mens den trækker. Og når teen er klar, kan du vende vrangen ud på silikonedelen, så den virker som opsamlingsskål, for eventuelt overskydende tevand.
Annonse
Den smukke tekande fra Ditte Fischer Copenhagen kombinerer inspiration fra den arketypiske japanske tekande med en minimalistiskinspireret nordisk designtradition. Materialemødet mellem det blanke stålhåndtag og den hårdtbrændte og derefter vandslebne matte porcelænsoverflade giver tekanden karakter. Og de douce nuancer af grå, sort og hvid gør produktet eksklusivt og elegant. Kanderne er håndlavede og produceres på keramikværkstedet Struenseegade 15A i København.
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men designerne bag Tea With George-tekanden, hollandske Scholten & Baijings, var faktisk inspireret af den japanske teceremoni, da de udviklede denne minimalistiske tekande til danske Georg Jensen. Retfærdigvis skal det siges, at designerne mest af alt er inspireret af at gøre teoplevelsen til et ritual. Og i den sammenhæng har Scholten & Baijings skabt et stiligt univers, der består af formmæssigt beslægtede produkter i en kollektion, som udover tekanden også består af kagefade, kagetallerkner, tekopper, espressokopper, sukkerskål, flødekande og tevarmer. Den gode George, som der refereres til i kollektionens titel, er selvfølgelig Georg Jensen, grundlæggeren af den danske virksomhed af samme navn.
Walter Gropius (1883-1969) anses for at være en af pionererne i moderne arkitektur og var samtidig medstifter af den indflydelsesrige tyske designskole Bauhaus i 1919. I slutningen af sin karriere arbejdede Gropius bl.a. for den tyske porcelænsfabrik Rosenthal, hvor han tegnede kollektionen TAC, som bl.a. består af en smuk og minimalistisk porcelænstekande. TAC-tekanden produceres i dag i en række forskellige varianter, fx i BIG Cityudgaven, hvor forskellige berømte storbyers skyline optræder som stiliserede grafiske mønstre, indfarvet i porcelænets glasur.
Danske Stelton har fået designfirmaet HolmbäckNordentoft til at udvikle en ny og smuk tekande til deres allerede stilige og omfangsrige kollektion. Emma er en tekande, som sender tydelige referencer til den klassiske Stelton-termokande, designet af Erik Magnussen, men i et mere feminint og nuanceret formsprog end forbilledet. Den højglanslakerede stålkonstruktion fremstår i en diskret blålig toning, og dette kombineret med det fint forarbejdede formpressede bøgetræshåndtag giver en spændende kontrast mellem det bløde og det hårde. Rent teknisk har Stelton formået at udvikle et integreret tefilter, som kan lukkes af, så man ikke behøver at afmontere filteret, når teen har trukket færdig. Samtidig sikrer det, at teen ikke bliver for stærk eller bitter. Som tilbehør kan man i Emma-kollektionen også tilkøbe fx sukkerskål og flødekande i samme design.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.