Test: Slå et slag for cognac'en

Test: Slå et slag for cognac'en
Offentliggjort

Cognac’en er efterhånden blevet til en af de støvede flasker, der står på hylden ved siden af de andre, man sjældent drikker. Man har ellers drukket og lavet det siden det 17. århundrede efter den samme komplicerede og strengt regulerede proces i området omkring byen Cognac nord for Bordeaux i Frankrig.

En cognac skal være lagret på egetræsfade i mindst 30 måneder, men for langt de fleste er det meget længere. Under lagringen fordamper en lille del af cognac’en, og det er i det hele taget en dyr drik at fremstille. Man siger, at der går ni liter vin til en enkelt liter cognac. Sådanne luksusvarer lider selvfølgelig i krisetider, og også på restauranterne får flaskerne lov at samle støv.

Folk køber generelt færre avec’er, og samtidig er der flere, der vælger rom eller whisky i stedet for. Det er synd og skam, for cognac’en er så rig på nuancer, der bare venter på at blive opdaget.

Se de seks cognac'er, vi har testet, på de næste sider.

+++

Prélude VSOP,

Jon Bertelsen

Farven virker meget lys i glasset. Det første, der møder næsen, er en ret skarp alkoholduft med jordnødder, karamel og lidt tørrede krydderier. Også i smagen dominerer den kraftige alkohol, dog kan man fornemme en del smagskomponenter. En meget tør og intens cognac med en eftersmag, der holder fint.

Løgismose, 229 kr.

+++++

Alliance no. 10 VSOP,

Ragnaud-Sabourin

Let gylden farve. I næsen er der en fin nøddekarakter med noter af bitter chokolade, peber og ristet kaffe. Alkoholen er fint integreret – også i smagen, der har rosin, fersken, valnød og en masse eksotisk frugt. Eftersmagen holder overraskende længe. En virkelig flot VSOP’er, som er godt sat sammen.

Løgismose, 440 kr.

++++

Hennessy XO

Gylden ravbrun farve. Næsen har en sødlig dæmpet duft med en masse frugtkarakterer: moden banan, brun farin, læder, rosin og vanilje. Alkoholen er fint dæmpet og virker rund og blød. I smagen kommer mange af de samme nuancer som i duften, men også lidt figen, portvin og mandel. Eftersmagen er jævn med relativt god holdbarhed. En fin balanceret XO fra verdens største cognac-producent.

Forhandles i mange butikker til ca. 900 kr.

++++

Tesseron Lot 76 XO

Gyldenbrun farve. I næsen er der toner af appelsin, mørk chokolade, rosin og krydderier. Alkoholen er fin og elegant, man har fornemmelsen af godt håndværk. I smagen kommer bløde, fine nuancer af karamelliseret frugt, kanel, sveske og hasselnød. Eftersmagen er pænt lang med mange smagsindtryk. En god cognac fra et lille hus.

Vinspecialisten og Magasin, 699,95 kr.

++++

A.E. Dor XO

Lys gylden farve. I næsen er der noter af honning, tørret frugt, marcipan og lidt brun farin. Alkoholen kan virke lidt skarp i begyndelsen, men det aftager, når den får lov til at åbne sig lidt i glasset. En tør cognac, der smager igennem af nødder, vanilje, figen og krydderier. Eftersmagen holder fint med en masse tørrede krydderier. En cognac fra en af de bedste producenter overhovedet.

Theis Vine, 699 kr.

++++++

Tesseron Lot 53 XO

Mørk brunlig farve. I næsen kommer der en sand eksplosion af aromaer. En virkelig intens cognac med toner af vanilje, rancio, karamel, mørk chokolade, læder, roser, tørrede frugter. Alkoholen er fløjlsblød og fylder munden på en rigtig fin måde. Smagen holder samme niveau og varer ved i lang tid med appelsin, farin, kanel, og man kunne blive ved. Flot cognac.

Vinspecialisten og Magasin, 1.299,95 kr.

Cognac var et af de første områder i Frankrig, der inddelte området i Cru'er for at differentiere kvaliteten i jordbunden og dermed i drikken. Der er seks i alt, hvor Grand Champagne er den bedste.

Afhængigt af hvor længe cognac'en har lagret på egetræsfade, kan den bære følgende forkortelser:

VS (Very Special): Min. 2 år på fad

VSOP (Very Special Old Pale): Min. 4 år på fad

XO (Extra Old): Min. 6 år på fad